Κορωνοϊός – Γώγος: Σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες αν γενικευτούν οι εμβολιασμοί

Ανησυχία για ενδεχόμενη έξαρση στην Αττική που θεωρείται «κλειδί» για τις αποφάσεις – Τι θα γίνει με τα σχολεία και το άνοιγμα των καταστημάτων

Στην Αττική έχουν το βλέμμα οι επιστήμονες, καθώς διαπιστώνεται σταθεροποίηση, αλλά όχι βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταχεία πτώση, στην περίπτωση της Αττικής, θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες σε ενδεχόμενη έξαρση.

«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της πανδημίας. «Θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται», ανέφερε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα.

«Ναι» στο άνο ΙανουαρΑναφορικά με την συνεδρίαση που θα έχει την Δευτέρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων και το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, εκτίμησε ότι δεν το βλέπει «για άμεσα» και πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.

protothema.gr

You May Also Like

Μέτρα του Υπουργείου Τουρισμού για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Μέτρα του Υπουργείου Τουρισμού για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Ελπίδες από την Γερμανία: Εντοπίστηκε δραστική ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα

Γερμανοί ερευνητές αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της…

Η Δρ Μόσχου Δ Καλλιόπη για τη σχέση γονέων – παιδιών στην περίοδο του κορωνοϊού

Η Δρ Μόσχου Δ Καλλιόπη για τη σχέση γονέων – παιδιών στην…

Ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide Επιπλέον η επιτροπή αναφέρει πως η Δ/νση Δημόσιας…

Έρχεται πολυδύναμο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Έρχεται πολυδύναμο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Ευλογιά των πιθήκων: Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» καλεί ο Μαγιορκίνης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε Πορτογαλία…

Κορωνοϊός: Τέλος εποχής για τα κρούσματα – Μεγάλη αλλαγή στα τεστ

«Σύντομα δεν θα μετράμε αριθμό κρουσμάτων», ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης