Κορωνοϊός: Εκπνέει η διορία επιβολής προστίμου στους ανεμβολίαστους

Κανονικά και χωρίς παράταση θα επιβληθεί από την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως σε πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως την προσεχή Κυριακή, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Oπως σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μόνες εξαιρέσεις αφορούν πολίτες που έχουν κάνει αίτηση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους και το αίτημά τους είτε έγινε δεκτό είτε δεν έχει εξετασθεί ακόμα, καθώς και όσους έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό που δεν έχει διενεργηθεί ακόμα. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά ακολουθούνται και σε άλλες χώρες, είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας μη εμβολιασμού. Ακόμη και κάποιος να έχει αντένδειξη εμβολιασμού σε ένα είδος εμβολίου, μπορεί να εμβολιαστεί με το άλλο είδος εμβολίου».

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έως και χθες είχαν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών. Πολλά από αυτά αφορούν κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι  δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό ήταν 23.865 και πλέον έχουν φτάσει τις 76.900, εκ των οποίων 55.000 έχουν ήδη διεκπεραιωθεί.  Είναι 100 ευρώ τον μήνα και αφορά τους άνω των 60 – Εξαιρούνται οι κατ’ οίκον εμβολιαζόμενοι και όσοι έχουν κάνει αίτηση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα.

Σχετικά με την απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους, η σχετική αίτηση μπορεί να γίνει από τον θεράποντα ιατρό, εάν και εφόσον το κρίνει, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Συγκεκριμένα, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσμένη αλλεργία, σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, ιστορικό θρομβοπενίας και διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε υγειονομική περιφέρεια. Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού διαβιβάζονται αυθημερόν αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε υγειονομικής περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος, καθώς και του θεράποντος ιατρού (όνομα και επώνυμο, ΑΜΚΑ, ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής), ο λόγος εξαίρεσης και φυσικά η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο. Η κάθε αίτηση απαντάται εντός επτά ημερολογιακών ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της. Κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον αιτούντα και τον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειας του εμβολιασμού. Ωστόσο, στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο. Οι αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…