Κορωνοϊός: Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια – Τι δείχνουν νέες έρευνες

Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς και για μια ολόκληρη ζωή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνεται, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματά τους ίσως βοηθήσουν στο να καθησυχάσουν τους φόβους ότι η προστασία έναντι του ιού θα είναι βραχύβια.

Και οι δύο μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αυτές τις δόσεις, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τη μειοψηφία που ενώ μολύνθηκε, δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια γερή ανοσολογική απόκριση.

Και οι δύο μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από ένα χρόνο. Τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του κορωνοϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature.

Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τη BioRxiv, μια ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται βιολογικές έρευνες, συμπέρανε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.

«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει ότι η ανοσία που αποκτάται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακροχρόνια», αναφέρει ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι εν λόγω μελέτες ίσως καθησυχάσουν τις ανησυχίες πως η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι παροδική, όπως και στην περίπτωση των κορωνοϊών που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

Εκείνοι οι ιοί όμως μεταβάλλονται σημαντικά με τα χρόνια, πρόσθεσε ο Χένσλι. «Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κορωνοϊούς κατ’ επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ίσως να σχετίζεται με τις παραλλαγές τους και όχι με την ανοσία», δήλωσε.

Ειδικότερα, τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται κατά την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και ενισχύονται από τον εμβολιασμό, είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για επαναληπτική δόση, σύμφωνα με τον Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης πάνω στην ωρίμανση της μνήμης του οργανισμού.

«Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους», τόνισε ο ίδιος. «Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το αποτέλεσμα ίσως να μην ισχύει για την περίπτωση της προστασίας που προέρχεται αποκλειστικά από τα εμβόλια, καθώς η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά από την ανοσοποίηση, συγκριτικά με εκείνη που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει από Covid και έχουν απλά εμβολιαστεί, ενδεχομένως να χρειαστούν μια συμπληρωματική δόση, πρόσθεσε ο Δρ. Νούσεντσβαϊγκ. «Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ, πολύ σύντομα», σημείωσε.

Πηγή: The New York Times

You May Also Like

Γερμανία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Γερμανία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (λίστα)

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (λίστα)

Η ΕΣΕΕ ζητά την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων

Η ΕΣΕΕ ζητά την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών…

Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που κατέγραψε μείωση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μειώθηκε στο μισό το ιικό φορτίο της όμικρον στα λύματα, σταθερό…

Το συγκλονιστικό ημερολόγιο ενός ψυχίατρου στη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύτηκε: Καθόμουν στο καρότσι που κάποτε έσπρωχνα

Table of Contents Hide Το συγκλονιστικό ημερολόγιο ενός ψυχίατρου στη Θεσσαλονίκη που…

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021  

Θετική στον κορωνοϊό η Νίκη Κεραμέως/ Τι έγραψε η ίδια στο Twitter

Θετική στον κορωνοϊό η Νίκη Κεραμέως/  Τι έγραψε η ίδια στο Twitter

Γιατροί αρνητές του εμβολίου – Δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν, αλλά μπορούν να τους απαγορεύσουν να βλέπουν ασθενείς

Table of Contents Hide Γιατροί αρνητές του εμβολίου – Δεν μπορούν να…