Κρατήστε το κρύωμα και τη γρίπη μακριά με ριγανέλαιο

O Χειμώνας φέρνει μαζί του όχι μόνο χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά δυστυχώς, και την αρχή της εποχής της γρίπης, του συναχιού και του βήχα. Το ριγανέλαιο, είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά που μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε ευκολότερα τα ενοχλητικά συμπτώματα των εποχικών ιώσεων.

Σίγουρα γνωρίζετε την ξερή ή φρέσκια ρίγανη που χρησιμοποιείται συνήθως ως καρύκευμα. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι μπορεί να συμπυκνωθεί σε ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό και αντιμυκητιασικό αιθέριο έλαιο που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και φαινόλες με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Βοτανικά γνωστή ως Origanum vulgare, που είναι και η συνηθέστερη ποικιλία, η ρίγανη είναι ένα ανθοφόρο φυτό από την ίδια οικογένεια με την μέντα. Το ριγανέλαιο είναι ένα αιθέριο έλαιο που παρασκευάζεται με την απόσταξη ατμού των φρέσκων ελαίων του φυτού με μεγάλο εύρος θεραπευτικών χρήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι έχει και αντιικά, αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά που μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό και να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Το ριγανέλαιο περιέχει τις παρακάτω ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες, τερπένια και τερπενοειδή, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι υπεύθυνες για το άρωμά του αλλά και για την ευεργετική για τον οργανισμό δράση του:

  • Καρβακρόλη: η πιο άφθονη φαινόλη στο ριγανέλαιο. Έχει αποδειχθεί ότι σταματά την ανάπτυξη διαφόρων τύπων βακτηριδίων και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Θυμόλη: Ένα φυσικό αντιμυκητιασικό που μπορεί επίσης να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό και να προστατεύσει από τις τοξίνες.
  • Ροζμαρινικό οξύ: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και φυσικό αντισταμινικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Κάθε γραμμάριο ρίγανης έχει 42 φορές μεγαλύτερο αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα και 4 φορές από τα μύρτιλλα, κάτι που θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητα της σε ροζμαρινικό οξύ.
  • Βιταμίνη C: σε μέτριες ποσότητες αλλά δρα επικουρικά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος ή της βακτηριακής λοίμωξης, καταπραΰνοντας ταυτόχρονα τις φλεγμονές και επουλώνοντας μαζί με το κολλαγόνο τους ιστούς μετά από κρυολόγημα ή γρίπη μεγάλης διάρκειας.
  • Βιταμίνη Ε: οι αντισηπτικές, αντιπαρασιτικές και αντιμυκητιασικές της ιδιότητες προστατεύουν το δέρμα, την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος.

Όλα αυτά τα δραστικά συστατικά που περιέχει το ριγανέλαιο μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να τονώσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τον κύριο αμυντικό μηχανισμό του σώματος. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει ή να εξαλείψει την συσσώρευση βλέννας και φλέγματος στην αναπνευστική οδό. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντικός παράγοντας για βήχα που προκαλείται από φλέγματα στους πνεύμονες.

Το ριγανέλαιο είναι πολύ ισχυρό. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα όταν χρησιμοποιείται σε συμπυκνωμένη μορφή γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να αραιώνεται πριν από τη χρήση και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες ενός ειδικού υγείας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Πηγή: Medical News Today

You May Also Like

Πόνος στην πλάτη: Τέσσερις απλοί τρόποι ανακούφισης

Πόνος στην πλάτη: Τέσσερις απλοί τρόποι ανακούφισης

Η κόπωση των οδηγών και η υπνηλία από τις βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων

Οι οδηγοί ηλικίας 35-44 ετών κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό, με σχεδόν…

Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

 Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

Τρεις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι

Τρεις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η νέα… μάστιγα της παιδικής διατροφής

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η νέα… μάστιγα της παιδικής διατροφής

Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο του Αλτσχάιμερ

Table of Contents Hide Μεσημεριανός ύπνος: Το “αθώο” σημάδι που αποτελεί προάγγελο…

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Κοκκίνισμα ματιών: Διάφορες αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται

Κοκκίνισμα ματιών: Διάφορες αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται

Γιατί η αποτελεσματική κίνηση μας απαλλάσσει από του χρόνιους πόνους

Γιατί η αποτελεσματική κίνηση μας απαλλάσσει από του χρόνιους πόνους Γράφει ο…