Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας», λέει ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν. Φωτ. T.J. Kirkpatrick/The New York Times via AP

Αθανάσιος Έλλις

Η Τουρκία είναι ένας ασυνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και για αυτό αποκλείσθηκε από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ενώ για την πώληση ή αναβάθμιση των F-16 τονίζει ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς όρους, όπως ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για εισβολή της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας ή για επίθεση κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ, που διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό στρατηγικό εταίρο, του οποίου ο ρόλος έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο από άποψη στρατιωτική και για την προστασία του ΝΑΤΟ και της μεταφοράς εξοπλισμού, αλλά και σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τη μείωση της εξάρτησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο.

Ο κ. βαν Χόλεν, ο οποίος διετέλεσε επί 14 χρόνια και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τονίζει ότι καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, που η τιμή της ενέργειας ανεβαίνει, οι πολιτικές ηγεσίες των δυτικών χωρών θα πρέπει να εξηγήσουν το διακύβευμα και να ξεκαθαρίσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία και να συνεχισθεί η πίεση στη Ρωσία, καθώς «ο Πούτιν προσβλέπει στο ενδεχόμενο να μην είμαστε πλέον πρόθυμοι να το κάνουμε».

– Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας ως εταίρου σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια και η Αν. Μεσόγειος;

– Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότερες, από όσο μπορώ να θυμηθώ, και αυτό ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις, από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια και τον πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτός ο σημαντικός ρόλος της έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Το βλέπουμε αυτό ξεκάθαρα με τις δραστηριότητες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο δεν είναι μόνο σημαντικό από άποψη στρατιωτική και για την προστασία του ΝΑΤΟ και της διασφάλισης της παροχής –στα κράτη πρώτης γραμμής και στον ουκρανικό λαό– του απαραίτητου εξοπλισμού για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά ακόμη πιο σημαντικό όσον αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο και τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θεωρώ ότι οι δραστηριότητες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτής της διαρκώς ενισχυόμενης σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και της σπουδαιότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμμαχίας γενικότερα.

– Παρά τις ιδεολογικές διακυμάνσεις στις κυβερνήσεις τόσο στην Ουάσιγκτον (Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν) όσο και στην Αθήνα (Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης), η πορεία φαίνεται σταθερή.

– Tο γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας διατηρούνται σε εξαιρετικό επίπεδο παρά τις πολιτικές διακυμάνσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη της διαχρονικής τους αξίας, την οποία αντιλαμβάνονται και οι δύο χώρες. Αυτή είναι η ουσία μιας αληθινής εταιρικής σχέσης, να μπορεί να επιβιώσει από τις πολιτικές εναλλαγές και στις δύο χώρες και να βγαίνει ακόμη πιο δυνατή. Θα έλεγα ότι σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ και η σημασία της αναγνωρίζεται και από τις δύο πρωτεύουσες.

– Βλέπετε κάποια πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

– Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ο Πούτιν αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια στρατηγική αποτυχία, και εδώ δεν εννοώ να παραδεχθεί δημοσίως στο εσωτερικό ότι ήταν ένα στρατηγικό λάθος, αλλά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει πλέον τον κόπο. Οτι στρατιωτικά και οικονομικά η κατάσταση δεν δικαιολογεί περαιτέρω συνέχιση της επιθετικής του δράσης. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τον αγώνα. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη στήριξή μας προς τον ουκρανικό λαό τόσο από την άποψη της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού –και η Ελλάδα υπήρξε πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια– όσο και να διατηρήσουμε την οικονομική πίεση και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Πούτιν.

Το ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας διατηρούνται σε εξαιρετικό επίπεδο παρά τις πολιτικές διακυμάνσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη της διαχρο- νικής τους αξίας.

– Μια και μιλάμε για τη Ρωσία, πώς θα δει η Ιστορία τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ;

– Πριν ασχοληθώ με την πολιτική είχα αφοσιωθεί στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, την κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ενωσης, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν κάποιος που αναγνώρισε ότι το σοβιετικό σύστημα ήταν μη βιώσιμο και είχε βαθιά εγγενή ελαττώματα τα οποία προσπάθησε να μεταρρυθμίσει. Λέξεις όπως γκλάσνοστ και περεστρόικα έγιναν όροι με τους οποίους όλοι μας εξοικειωθήκαμε. Φάνηκε ότι βοήθησε να πέσει έστω έως ένα σημείο το Σιδηρούν Παραπέτασμα, το οποίο στη συνέχεια κατέρρευσε υπό την πίεση του λαού. Ανοιξε την πόρτα για τον επερχόμενο μετασχηματισμό.

– Ανησυχείτε ότι οι δυτικές κοινωνίες, κυρίως στην Ευρώπη, όπου η πίεση από πλευράς ενεργειακού κόστους είναι οδυνηρά αισθητή, θα μπορούσαν κάποια στιγμή να θεωρήσουν ότι δεν αντέχουν άλλο, πως δεν αξίζει τον κόπο;

– Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως δημοκρατίες που πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Η ηγετική στάση των εκλεγμένων αξιωματούχων θα είναι πολύ σημαντική, ιδίως καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, που η τιμή της ενέργειας ανεβαίνει. Είναι ένα σημείο όπου νομίζω ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να εξηγήσουν το διακύβευμα και να ξεκαθαρίσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ο Πούτιν προσβλέπει στο ενδεχόμενο να μην είμαστε πλέον πρόθυμοι να το κάνουμε. Εμείς, το G7 και άλλοι, εργαζόμαστε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προβλέπει να καταβάλλουμε μόνο μια ορισμένη τιμή, χαμηλότερη, για το ρωσικό φυσικό αέριο, και θα χρησιμοποιήσουμε την οικονομική μας ισχύ για την επιβολή αυτής της συμφωνίας μέσω κυρώσεων, ενδεχομένως με άλλες χώρες.

– Πού βρισκόμαστε στη Γερουσία σε σχέση με την πώληση νέων και την αναβάθμιση παλαιότερων F-16 στην Αγκυρα; Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει στον Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.

– Ας γυρίσω λίγο τον χρόνο πίσω σε αυτό το θέμα, γιατί νομίζω ότι το πλαίσιο είναι σημαντικό. Το Κογκρέσο ορθώς απέρριψε την πώληση των F-35 στην Τουρκία αφού αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και προσωπικά συμμετείχα ενεργά στην προσπάθεια να εμποδιστεί η πώληση αυτή. Αυτή η αγορά μαζί με άλλα ζητήματα απέδειξε ότι η Τουρκία είναι ένας ασυνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ήταν σημαντικό να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των F-35. Οσον αφορά τις αναβαθμίσεις ή την πώληση πρόσθετων F-16, θα πρέπει αυτές να περιλαμβάνουν όρους όπως, για παράδειγμα, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 της για να εισβάλει στον εναέριο χώρο άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τα F-16 για να επιτίθεται στους συμμάχους μας Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι ήταν σημαντικοί στη μάχη κατά του ISIS. Εν ολίγοις, οποιαδήποτε πώληση ή αναβάθμιση των F-16 θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς όρους. Το Κογκρέσο πρωτοστάτησε πραγματικά στα F-35 και σας διαβεβαιώνω ότι θα εμπλακεί ενεργά και στο θέμα των F-16.

– Πώς βλέπει η Γερουσία τις κινήσεις Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα (υπερπτήσεις, επιθετική ρητορική) και την Κύπρο (παραβιάσεις της ΑΟΖ);

– Οι παραβιάσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου είναι αποσταθεροποιητικές, και οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι νέοι εταίροι μας, πρέπει να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε την Τουρκία υπόλογο. Είδαμε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο τις ενέργειές της σε σχέση με τα Βαρώσια κατά σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και σε άλλα θέματα που είναι σημαντικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά για όλες τις δημοκρατίες, για παράδειγμα τη συνεχιζόμενη πολιτική καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως των Κούρδων.

– Στην εσωτερική σκηνή, βελτιώνεται το σκηνικό για τους Δημοκρατικούς όσο πλησιάζουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου;

– Είμαι βέβαιος ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αυτή τη στιγμή είναι η μικρότερη δυνατή πλειοψηφία, αλλά έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε μερικές έδρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξανόμενες προοπτικές να διατηρήσουμε και την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει μετατραπεί σε μια προσωπική λατρεία του Ντόναλντ Τραμπ και έχει υιοθετήσει ακραίες θέσεις, όπως σε πολλές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίες απαγορεύουν τις αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομειξίας, και νομίζω ότι αυτές οι ακραίες θέσεις προκαλούν τη μετακίνηση των ανεξάρτητων ψηφοφόρων προς την κατεύθυνση των Δημοκρατικών. Η Ελλάδα ως γενέτειρα της δημοκρατίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες ως η παλαιότερη σύγχρονη δημοκρατία έχουν αμφότερες συμφέρον να προστατεύσουν τις σημαντικές αρχές της δημοκρατίας και αυτό είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών μας.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Ανθρώπινο χέρι βρέθηκε σε κοιλιά καρχαρία

Το αναγνώρισαν από τη βέρα στα δάχτυλά του

25.000 πτήσεις ακυρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες για τον Αύγουστο

Το χάος στα μεγάλα αεροδρόμια του πλανήτη οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες σε…

Voucher 200 ευρώ για laptop, tablet: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Voucher 200 ευρώ για laptop, tablet: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε αν…

Δυνατότητα ανάκλησης ή τροποποίησης της σύμβασης ένταξης στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014 – 2020

Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι οι ενταγμένοι δικαιούχοι στο Μέτρο 11 «βιολογικές καλλιέργειες»,…

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟ… ΤΣΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για την καρδιά

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού

Σύψας: Πιθανό το κλείσιμο της αγοράς μετά τις εικόνες συνωστισμού

Προειδοποίηση από τον Νίκο Σύψα από τον κίνδυνο που ενέχουν οι εικόνες…

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση και τα καφέ: Oι κανόνες για τραπεζοκαθίσματα και τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση και τα καφέ: Oι κανόνες για τραπεζοκαθίσματα…

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων εισβολής υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους ο ρωσικός στρατός που επιχειρεί στην Ουκρανία…