Κυβερνητικό σχέδιο: Από 4 Μαϊού η σταδιακή άρση των μέτρων

ο σχέδιο της επόμενης μέρας επεξεργάζεται επιτροπή ειδικών, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, τα επιδημιολογικά στοιχεία στο τέλος Απριλίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Όλα δείχνουν πάντως ότι από τις 4 Μαΐου θα γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

 Πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους, καθώς εξετάζεται να συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Η εκ νέου δραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, με το άνοιγμα των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το βέβαιο είναι ότι έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τον τουρισμό. Την ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα τη δούμε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ πλήρης ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) εκτός νέου απροόπτου.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καστοριάς η συνάντηση των εταίρων του έργου “Culture Lands”. Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τα “Ραγκουτσάρια 2020”

Πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καστοριάς η συνάντηση των εταίρων του έργου “Culture Lands”.…

Αγιασμός στο Lexicon Καστοριάς

Lexicon Καστοριάς: ”Με τον καθιερωμένο μας Αγιασμό ξεκίνησε με πολύ χαρά και όμορφες εκπλήξεις η νέα μας σχολική χρονιά!!”

Νέοι της Καστοριάς διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο σχετικά με την παροχή υπηρεσιών στα οπτικοακουστικά μέσα(Φωτο)

Νέοι της Καστοριάς διαμαρτυρήθηκαν για το  νομοσχέδιο σχετικά με την  παροχή υπηρεσιών…

Ξεκινoύν την 01 Αυγούστου 2018 οι Δηλώσεις αποθεμάτων Οίνου & Γλεύκους

Ξεκινoύν την 01 Αυγούστου 2018 οι Δηλώσεις αποθεμάτων Οίνου & Γλεύκους

Η Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία Κουμπελίδικη

Στον βυζαντινό Ιερό Ναό Παναγίας Κουμπελίδικης θα ψαλεί η Δ’ Στάση των…

Ο Εσπερινός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Κλεισούρα (ΦΩΤΟ)

Στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός…

Μακρόν: Η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο

Μακρόν: Η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο