Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη όπου έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα 1027 θάνατοι οι οποίοι θεωρείται ότι σχετίζονται με επιπλοκές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες στην κλιματική αλλαγή την ώρα που το θερμόμετρο «χτυπά κόκκινο» σε Βρετανία, Γαλλία αλλά και χώρες του Νότου. 

Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  

Aσφάλεια αυτοκινήτου από 5€/μήνα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Συναγερμός έχει σημάνει σε Βρετανία και Γαλλία με τις αρχές να συστήνουν στους πολίτες να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και την κατανάλωση αλκοόλ. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμάζεται για τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας της τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν και να ξεπερνούν κατά μερικούς- τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για πρώτη φορά, για ακραία ζέστη.

Όπως αναφέρει το BBC, το Λονδίνο σήμερα Δευτέρα είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο.Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τη θερμοκρασία στη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.

Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας προέτρεψε τα άτομα με ευάλωτους συγγενείς ή γείτονες «να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα… γιατί αν η πρόβλεψη είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, τότε οι ζωές τους είναι σε κίνδυνο». 

Από καύσωνα και πύρινα μέτωπα βάλλονται οι χώρες της Νότιας Ευρώπης 

Η Νότια Ευρώπη βάλλεται τις τελευταίες μέρες από τον καύσωνα, αλλά και από πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Στην Πορτογαλία 74.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, με τις καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν  αυτές του 2021.  Στη Γαλλία 12.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες εστίες τους, ενώ στην Ισπανία 18.200 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί. 

Ισπανία

Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν  366 θανάτους από επιπλοκές σχετιζόμενες με τον καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. 

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν χθες πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την κεντρική δυτική κοιλάδα «Jerte».

Δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη περίπου 18.200 στρέμματα γης. Στη νότια Ανδαλουσία 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες του, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στην επαρχία της Μάλαγα. Οι πυροσβέστες προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την φωτιά που ξεκίνησε από κεραυνό σε περιοχή της Εξτρεμαδούρα, με τις αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση οκτώ χωριών με 400 περίπου κατοίκους.

Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν χθες μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία

Τον πιο ζεστή ημέρα του έτους ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πολίτες στη Γαλλία , όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien», καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι 3.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη χώρα του, στην οποία εστάλησαν δυνάμεις και από την Ελλάδα.

Ωστόσο, άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες στην Λαντιρά, όπου έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της περιοχής με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Τα δύο μέτωπα έχουν μετατρέψει σε στάχτη τουλάχιστον 23.800 στρέμματα γης τις τελευταίες ημέρες, ενώ περισσότεροι από 12.200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για προληπτικούς λόγους

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βρίσκεται από χθες σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ η πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP μετέδωσε πως οι εκτάσεις που έχουν αποτεφρωθεί στην περιοχή έχουν ξεπεράσει το σύνολο εκείνων του 2021. Περισσότερα από 74.000 στρέμματα γης κάηκαν χωρίς σε αυτά να συγκαταλέγονται οι καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Η χώρα έχει ανοιχτά τουλάχιστον 15 πύρινα μέτωπα και θρηνεί έναν πιλότο, που έπεσε θύμα πυρκαγιάς, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεις κατάσβεσης στα βορειοανατολικά.

Στη μεταξύ περισσότεροι από 160 είναι οι τραυματίες που φέρουν εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας επιβεβαίωσαν ότι είχε καταγράψει 238 επιπλέον θανάτους λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Η Κροατία, η Ουγγαρία και το Μαρόκο έχουν επίσης κληθεί να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές μέσα στην εβδομάδα.

Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Ιταλία

Ο ποταμός Πάος, ο μεγαλύτερος στην Ιταλία, έχει σημειώσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά από μήνες χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Σημειώνεται πως χρησιμοποιείται για πόση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Στην περιοχή του Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας, περισσότεροι από 170 δήμοι έχουν εκδώσει ή σχεδιάζουν να εκδώσουν διατάγματα για την κατανάλωση νερού, που σημαίνει απαγόρευση κάθε χρήσης εκτός από τα τρόφιμα, την οικιακή χρήση και την υγειονομική περίθαλψη. Όποιος πιαστεί να χρησιμοποιεί νερό για άρδευση δημόσιων ή ιδιωτικών κήπων, πλύσιμο αυλών ή αυτοκινήτων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500 ευρώ.

You May Also Like

Σε πλήρη ανάπτυξη η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Σε πλήρη ανάπτυξη η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα…

Στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού ο Λαγός – Πότε θα… συναντήσει τους υπόλοιπους της ΧΑ

Στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού ο Λαγός – Πότε θα… συναντήσει τους…

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, με δικά τους λόγια

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, με δικά τους λόγια

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος)

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής…

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε θανάτους την Κίνα

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε…

Τα φύλλα πάγου της Γης υποχωρούν με ρυθμό 600 μέτρων την ημέρα

Οι ρυθμοί υποχώρησης μπορεί να είναι πολύ ταχύτεροι από ό,τι έχει καταγραφεί στο παρελθόν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια της Βουλής…

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα…..

«Χειρόφρενο» αύριο σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ αναμένονται αποφάσεις για μετρό, τραμ , ΗΣΑΠ

Ιράν: Σκότωσαν 27χρονο που πανηγύριζε την ήττα από τις ΗΠΑ στο Μουντιάλ – Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Table of Contents Hide Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους…

Θέμης Αδαμαντίδης: Τον συνέλαβαν για τρίτη φορά σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη

Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, είναι τρεις! Για τρίτη φορά μέσα…