Λ. Αυγενάκης: «Αναβιώνει ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας έπειτα από 10 χρόνια, με 170 αστέρες της παγκόσμιας ποδηλασίας από 20 επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες»

-Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής «Cycling Greece» για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (26/4-1/5 2022), τον οποίο χαιρέτησαν θερμά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Enrico Della Casa και ο Ολυμπιονίκης, Mark Cavendish

 

Ιστορική ημέρα για την ελληνική ποδηλασία. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε επίσημα την αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, έπειτα από 10 χρόνια και, μάλιστα, απολύτως αναβαθμισμένου στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για το 2022, με τη συμμετοχή 170 αστέρων του αθλήματος από 20 επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες.

«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, πριν από 28 μήνες, έθεσα ψηλά στην ατζέντα μας την προώθηση και ανάδειξη όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια της χώρας μας και την επιστροφή της στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού γίγνεσθαι, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει. Ανάμεσα στους στόχους που υπηρετούν αυτή την αναπτυξιακή φιλοσοφία μας, ήταν και παραμένει η διεκδίκηση και διεξαγωγή παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεων» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και τόνισε:

«Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση ακόμη ενός φιλόδοξου και οραματικού στόχου. Η Ελλάδα, λοιπόν, μετά από 10 και πλέον χρόνια, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την αφρόκρεμα της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας, με μια μεγάλη γιορτή, στην αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, από τις 26 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2022, ξεκινώντας από την Κρήτη, συνεχίζοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα και καταλήγοντας στα Ιωάννινα. Αγώνες σε ξεχωριστές διαδρομές που αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος, τη μοναδική ομορφιά και τη σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, θα διοργανωθούν σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τις οποίες φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, να εμπλέξουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και να επικοινωνήσουμε μηνύματα για την ορθή και ασφαλή χρήση του.

Η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Αθλητισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην ποδηλασία. Άλλωστε, πρόκειται για ένα άθλημα που αποτελεί τον καταλύτη για μια ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξη, με οφέλη που αντικατοπτρίζονται σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό επίπεδο. Με το μήνυμα «Ποδήλατο: Άθληση, Ψυχαγωγία, Μετακίνηση» βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ποδηλατικό Χάρτη και καλούμε όλους τους Έλληνες να γίνουν κοινωνοί αυτής της θαυμάσιας αθλητικής δραστηριότητας, με σπουδαίες περιβαλλοντικές προεκτάσεις».

Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Ποδηλασίας «Cycling Greece»

Για την αναβίωση και διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, έχει ήδη συσταθεί η Cycling Greece, φορέας που απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες, της ποδηλασίας και όχι μόνο, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της διοργάνωσης.

Συμμετέχουν συμβολικά τόσο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς όσο και ο Βουλευτής Εύβοιας, Σπύρος Πνευματικός, αμφότεροι γνωστοί ποδηλάτες και υποστηρικτές των πολλαπλών ωφελειών της χρήσης του ποδηλάτου στις ατομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Την προσπάθεια θα συντονίσει, ως Πρόεδρος της Cycling Greece, ο Γιώργος Λεβεντάκης, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, συνεπικουρούμενος από επιφανή μέλη της ποδηλατικής οικογένειας, φυσικά σε πλήρη συνεργασία με την ΕΟΠ και τον πρόεδρό της, Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Έργο της Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Ποδηλασίας «Cycling Greece» (ΦΕΚ Β’ 4969, 27/10/2021) είναι η αναβίωση, προετοιμασία, οργάνωση, διεξαγωγή και φιλοξενία του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, για τα έτη 2022, 2023 και 2024, με σκοπό να καθιερωθεί η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε μόνιμη ετήσια βάση.

Επιπλέον, η υλοποίηση λοιπών διεθνών διοργανώσεων ποδηλασίας και παράλληλων δράσεων για την προώθηση των μηνυμάτων της ασφαλούς οδικής – οδηγικής συμπεριφοράς και της ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Μάλιστα, αυτές οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη της αδικοχαμένης πρωταθλήτριάς μας στον Μαραθώνιο, Δήμητρας Ιορδανίδου, η οποία παρασύρθηκε από φορτηγό χτες στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας το ποδήλατό της.

Η Οργανωτική Επιτροπή Cycling Greece αποτελείται από τους (άπαντες αμισθί):

* Λεβεντάκη Γεώργιο, ως Πρόεδρο,
* Αμυρά Γεώργιο, υπό την ιδιότητά του ως Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
* Αναστόπουλο Βασίλειο
* Αξιώτη Ελευθερία
* Αυγερινό Αντώνιο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
* Γεωργίου Αθανάσιο
* Γρούβα Παναγιώτη
* Διαμαντόπουλο Βασίλειο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας
* Επιτροπάκη Περίανδρο (Πάρι), υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Τάλως» και ως Υπευθύνου Συμμετοχής και Δράσεων ΑμεΑ
* Ζερβό Ελευθέριο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου
* Κανδύλη Αλέξανδρο – Μάριο
* Κερερέ Νικόλαο
* Κολόκα Παντελή, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων
* Κουρδή Ιωάννη, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας
* Κουρέτα Μιχαήλ
* Λεβέντη Χρήστο
* Λιακόπουλο Κωνσταντίνο
* Μηλάκη Αργυρώ, υπό την ιδιότητά της ως εκπροσώπου Αθλητών στο ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας
* Μοσχογιάννη Μερόπη, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά
* Ξουρή Παναγιώτη
* Οικονόμου Φίλιππο
* Παπαδάκη Αντώνιο
* Παπασταματάκη Ιωάννη
* Παπαστεργίου Δημήτριο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και ως Δημάρχου Τρικκαίων
* Πέτρογλου Τριαντάφυλλο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης
* Πέτσα Βλαδίμηρο
* Πνευματικό Σπυρίδωνα, υπό την ιδιότητά του ως Βουλευτή νομού Εύβοιας
* Σπανουδάκη Στυλιανό, υπό την ιδιότητά του ως Αντιδημάρχου Ρεθύμνου
* Τσεκρέκου Καλλιόπη
* Τσοπούρογλου Σάββα
* Φραγκάκη Δημήτριο, υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
* Χαλιορή Κωνσταντίνο, υπό την ιδιότητά του ως Συντονιστή Γενικού Διευθυντή του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών

Στο ΔΣ της Cycling Greece συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιώργος Λεβεντάκης και οι Ελευθερία Αξιώτη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος – Μάριος Κανδύλης, Παναγιώτης Ξουρής, Στέλιος Σπανουδάκης και Δημήτρης Φραγκάκης, με Εκτελεστικό Διευθυντή τον Νίκο Κερερέ.

«Καλή σας επιτυχία» (Enrico Della Casa, Πρόεδρος UEC)

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Enrico Della Casa, ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ποδηλασίας, ενημερώθηκα για την επανέναρξη του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια διακοπής.
Η διοργάνωση ενός διεθνούς ποδηλατικού γύρου κατηγορίας 2.1 της UEC, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αναβάθμιση αθλητών ποδηλασίας κατηγορίας ελίτ σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς θα φέρει πολλές επαγγελματικές ομάδες υψηλού επιπέδου στην χώρα σας, που θα κάνουν ποδήλατο για 5 ημέρες σε δρόμους και βουνά της Ελλάδας.
Επιπλέον, θα είναι μια τέλεια ευκαιρία να συνδυάσετε και να προβάλετε τις φυσικές ομορφιές, τα τουριστικά και πολιτιστικά στοιχεία της χώρας σας, με τη μακρόχρονη ιστορία της Ελλάδας από τους αρχαίους αιώνες μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Επίσης, με χαρά πληροφορήθηκα ότι παράλληλα με τη διοργάνωση των διαδρομών του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, σχεδιάζετε να διοργανώσετε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις για νέους ποδηλάτες, όπως Youth Cycling Days, πριν και μετά από κάθε διαδρομή. Αυτή θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον εντοπισμό της νέας ταλαντούχων γενιάς ποδηλατών, καθώς θα προσελκύσει αγόρια και κορίτσια από όλη τη χώρα να ανακαλύψουν την ποδηλασία.
Με όλες αυτές τις σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας, απευθύνω τους πιο ειλικρινείς χαιρετισμούς μου και σας εύχομαι καλή επιτυχία στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2022».

Ο Πρόεδρος της Cycling Greece, Γιώργος Λεβεντάκης, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«H επανεκκίνηση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, με διοργανωτή την Cycling Greece και συνδιοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, αποτελεί όραμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και συμπίπτει με την ταυτόχρονη αναβάθμισή του, καθώς απευθύνεται σε elite επαγγελματίες ποδηλάτες και προσδίδει στην πατρίδα μας χαρακτηριστικά υποστήριξης αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο «Ιnternational Tour of Hellas» αποτελεί μοναδικό αθλητικό-τουριστικό και πολιτισμικό γεγονός που επιχειρεί να τοποθετήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο ποδηλατικό γίγνεσθαι.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την παρακαταθήκη του αγώνα και των παράλληλων εκδηλώσεων του προς την ελληνική νεολαία και τα παιδιά μας, που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τα χνάρια των αγωνιζομένων στο μέλλον.
Να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ξεχωριστή τιμή να μου εμπιστευτεί αυτή τη θέση ευθύνης, μα πάνω από όλα, μιλώντας ως ποδηλάτης, για την τεράστια ευκαιρία που δίνει στην ελληνική ποδηλατική κοινότητα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την ποδηλασία της στη χώρα μας. Ο Γύρος Ελλάδας ξεπερνά τα αθλητικά πλαίσια, διότι μέσα από αυτόν, αναμένεται να προβληθεί τόσο ο πολιτισμός της χώρας, όσο και οι ομορφιές της. Πρέπει να καταστεί σαφές, λοιπόν, ότι μιλάμε για μία διοργάνωση με πολυεπίπεδο ενδιαφέρον και η αναβίωση του Διεθνή Γύρου Ελλάδος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οικονομικά δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Αντιθέτως, θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική ποδηλασία, τα οποία θα συμβάλλουν στην προσπάθεια που πραγματοποιεί η διοίκηση για εξυγίανση και πρόοδο του αθλήματος».

Ο Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Mark Cavendish, χαιρέτησε με το εξής μήνυμα:

«Έχοντας δει φέτος τις ομορφιές τις Ελλάδας και το πόσο συγκλονιστικό είναι να ποδηλατείς σε αυτή την χώρα, μαζί με τον προπονητή μου Βασίλη Αναστόπουλο που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Αθλητισμού φέρνοντας την ιδέα της αναβίωσης του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας.
Είμαι υπερήφανος που ανακοινώθηκε σήμερα η αναβίωση του Γύρου Ελλάδας από τις 26 Απριλίου έως την 1η Μαϊου, ξεκινώντας από την Κρήτη, μετά στην Αθήνα και στην Κεντρική Ελλάδα, περνώντας από όλα τα αρχαιολογικά μνημεία.
Μπορεί μια χώρα γεμάτη μύθους και θρύλους να δημιουργήσει τους δικούς της ποδηλατικούς θρυλικούς ήρωες;
Σας περιμένω όλους εκεί».

You May Also Like

Μετάθεση μίας εβδομάδας στην έναρξη της Γ’ Εθνικής!

Στις 24 Σεπτεμβρίου (αντί της 17ης που είχε αρχικά οριστεί), λόγω “ειδικών…

«Άλωσε» το Αγρίνιο η Καστοριά

Επιβάλλοντας το ρυθμό του σχεδόν από την αρχή της αναμέτρησης και δείχνοντας…

Έφτασε η προτελευταία αγωνιστική του φετινού Πρωταθλήματος Ανδρών Α2 Εθνικής Κατηγορίας: Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-Α.Ο. ΑΜΥΝΤΑΣ/ 28-4-2018

Έφτασε η προτελευταία αγωνιστική του φετινού Πρωταθλήματος Ανδρών Α2 Εθνικής Κατηγορίας.

Πινγκ-Πονγκ: Ο Κένταυρος Καστοριάς στο οπεν της Θεσσαλονίκης

Το Σαββατοκύριακο 4-5/2/2023 πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης το 5ο πανελλήνιο αναπτυξιακό πρωτάθλημα…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο ποδοσφαιρικό τουρνουά παιδικών ομάδων του Κρόνου

Πριν από 10 χρόνια, έγινε η αρχή. Πανελλήνιο τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου στην…

Η Γενική συνέλευση και η Κοπή Βασιλόπιτας 2019 της ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η Γενική συνέλευση και η Κοπή Βασιλόπιτας 2019 της ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

‘Ετοιμες οι κάρτες διαρκείας του Α.Σ. Καστοριάς – άροσις

Για το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας ανδρών

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα εκπαιδευτικά μαθήματα διαιτητών ποδοσφαίρου

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα εκπαιδευτικά μαθήματα διαιτητών ποδοσφαίρου