Λ. Αυγενάκης: «Δημιουργούμε το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, αθλητικό πόλο υπερτοπικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας άλλη μια παραμελημένη Ολυμπιακή εγκατάσταση»

Την αξιοποίηση και επέκταση των αθλητικών υποδομών στο Ολυμπιακό Χωριό, μιας ακόμα παραμελημένης Ολυμπιακής εγκατάστασης -ιστορικής σημασίας και τοπόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004- παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκδήλωση «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: το Όραμά μας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε συνοπτικά στο «χθες» και στην 15ετή εγκατάλειψη των χώρων έως και το 2019 και υπογράμμισε τα μεγάλα βήματα προόδου, τα οποία σημειώθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο υπό την Επιτροπή Διαχείρισης και τον Πρόεδρό της, Πέτρο Γαλάνη, στη λειτουργία των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων:

  • ανοιχτό Στάδιο, το οποίο διαθέτει οχτώ διαδρομές και φυσικό χλοοτάπητα,
  • δύο κλειστά γυμναστήρια χωρητικότητας 350 θεατών, που φιλοξενούν αθλήματα όπως η καλαθοσφαίριση, η πετοσφαίριση, η χειροσφαίριση και η ρυθμική γυμναστική,
  • ανοιχτό κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών (ανενεργό),
  • τέσσερα ανοιχτά γήπεδα τένις,
  • υπαίθριο γυμναστήριο,

αφότου περιήλθαν, από τον ΟΑΕΔ, στην κατοχή του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γαλάνη και την Επιτροπή Διαχείρισης για την αφιλοκερδή εργασία τους τους τελευταίους 17 μήνες, αλλά και τον Δήμαρχο Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό για την άριστη συνεργασία, καθώς και τα σωματεία της περιοχής, τα οποία κράτησαν «ζωντανό» το Αθλητικό Κέντρο και, κατόπιν, επισήμανε τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • καθαρίστηκε η κολυμβητική δεξαμενή και πλέον οι εργασίες αποκατάστασης και επαναλειτουργία της είναι θέμα χρόνου,
  • τοποθετήθηκε, για 1η φορά από το 2004, νέο δίχτυ στον κλωβό ρίψεων,
  • ανανεώθηκαν τα τέσσερα σκάμματα αλμάτων,
  • δημιουργήθηκε το υπαίθριο γυμναστήριο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BeActive, η επισκεψιμότητα του οποίου ξεπερνά τα 200 άτομα ημερησίως,
  • υπάρχει σημαντική αύξηση των αθλητικών σωματείων που προπονούνται στους χώρους,
  • οι εγκαταστάσεις γίνονται σημείο αναφοράς για την προετοιμασία των εθνικών μας αποστολών, όπως η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Σάλας και η Εθνική Ομάδα Αερόβιας Γυμναστικής,
  • εξελίσσονται συνέργειες, όπως έγινε με την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους αθλουμένους,
  • ξεκίνησαν και οι δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο (πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας, με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ζήσε Αθλητικά»).

και ανήγγειλε τις άμεσες ενέργειες με

  • τη σύσταση (ΠΔ 77/2021) του ΝΠΔΔ «Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού», φορέα με διοίκηση και προϋπολογισμό που θα αναπτύξει όλο τον αθλητικό πόλο,
  • την παραχώρηση από τον Δήμο Αχαρνών περίπου 47 στρεμμάτων προκειμένου να επεκταθούν οι νυν εγκαταστάσεις (των 90 στρεμμάτων) και να δημιουργηθούν ήπιες υπαίθριες υποδομές (διαδρομή ανωμάλου δρόμου, πίστα ορεινής ποδηλασίας, χώροι πεζοπορίας),
  • την αίτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παραχώρησης έκτασης 22 στρεμμάτων στις «Λεκάνες», με εγκαταλελειμμένα γήπεδα που θα ανακατασκευαστούν και για την ανάπτυξη «αστικών σπορ» (BMX, Skateboard, παρκούρ), τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων,
  • τη δημιουργία Μοντελοδρομίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία για πτήσεις αερομοντέλων και τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αερομοντελισμού,
  • την ανέγερση προκατασκευασμένου κτιρίου γραφειακών χώρων, 500τ.μ., για τη στέγαση των υπηρεσιών της διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου, με πρόβλεψη ενός επιπλέον ορόφου για τη δημιουργία ξενώνα αθλητών, εκτιμώμενου κόστους 800.000€, το οποίο θα καλυφθεί από το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

«Το όραμά μας είναι να γίνει στο Ολυμπιακό Χωριό, ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, με τις πρόσθετες εδαφικές εκτάσεις και να

  • αποτελεί πόλο αθλητικών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα,
  • αναδειχθεί σε κοιτίδα εναλλακτικού αθλητισμού,
  • τιμά την μεγάλη του αθλητική κληρονομιά,
  • πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, τους αθλητικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια της περιοχής και της χώρας μας γενικότερα» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε:

 

«Δεν νοείται να μιλάμε για αθλητική μεταρρύθμιση και να μην έχει αξιοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα των Ολυμπιακών μας Αγώνων, ένα σημείο αναφοράς του ελληνικού μας αθλητισμού. Αντιμετωπίζουμε το Ολυμπιακό Χωριό με τον σεβασμό που του αρμόζει, έχουμε όραμα για την επιστροφή της παλιάς του αίγλης και θα πετύχουμε όλοι μαζί την καθιέρωσή του ως αθλητικό πόλος έλξης για τη χώρα μας, όπως αρμόζει στην ιστορία του.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τη σωστή αξιοποίηση μιας ακόμα Ολυμπιακής εγκατάστασης. μετά την παραχώρηση του Κλειστού των Άνω Λιοσίων στην ΚΑΕ ΑΕΚ και στις οκτώ Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων και έπειτα από την ένταξη του Ο.Α.Κ.Α. στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και βεβαίως δεν θα είναι και η τελευταία, καθώς πολύ σύντομα θα έχουμε ανάλογες εξελίξεις και για το Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία, αλλά και με το σκοπευτήριο στον Βύρωνα.

Με όραμα και πραγματική αγάπη για τον αθλητισμό και για τις μεγάλες ανάγκες του σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές».

Στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: το Όραμά μας» παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, πρόεδροι Ομοσπονδιών Ολυμπιακών αθλημάτων, αντιπροσωπείες από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τα σωματεία που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων, αθλητές και κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού.

 

Αμυράς: «Με χαρά σας παραχωρούμε την έκταση για αθλητική ανάπτυξη»

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανακοίνωσε την παραχώρηση των 22 στρεμμάτων στην περιοχή «Λεκάνες Αχαρνών» για την αθλητική αξιοποίησή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, μας ενώνουν δυο πράγματα: το ένα είναι ο αθλητισμός και το δεύτερο είναι η προσήλωση στη λογική. Μια λογική που λέει πως όταν διαθέτεις τέτοιες εγκαταστάσεις όπως το Ολυμπιακό Χωριό, για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει δώσει χρήματα για να γίνουν, τότε οφείλεις να τις συντηρείς και να τις αξιοποιείς.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι πολύ ικανός στο να δημιουργεί και να είναι αποτελεσματικός στους στόχους που θέτει. «Ανασταίνει» εγκαταστάσεις και διοργανώσεις! Αναφέρω χαρακτηριστικά την πρόσφατη επαναφορά του Ράλι Ακρόπολις στο παγκόσμιο καλεντάρι, αλλά και την αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, δύο διοργανώσεις που διαφημίζουν την χώρα διεθνώς.

Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει πραγματικότητα μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού, ό,τι λέγαμε όλοι μεταξύ μας τόσα χρόνια: αξιοποιεί τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τους δίνει ζωή, ώστε να εξυπηρετήσουν τον ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Από την πλευρά μας ανταποκρινόμαστε στο αίτημα του Υφυπουργού και παραχωρούμε με χαρά τα 22 στρέμματα για να δημιουργηθεί η υποδομή που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθούν τα λεγόμενα αστικά αθλήματα, δηλαδή το skateboard, το BMX και το παρκούρ.

Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας να μας κάνετε συνοδοιπόρους σας και για τη συνεργασία ώστε να «πρασινίζουμε», να μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα, τους αθλητικούς χώρους και τις διοργανώσεις».

Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός,  στην ομιλία του αποκάλυψε ότι:

«Ήμουν λίγες ημέρες Δήμαρχος όταν κάναμε μία συνάντηση με τον Βουλευτή, Βασίλη Οικονόμου, όπου του εξέφρασα τις ανησυχίες μου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, σχετικά με το πόσο έχουν παραμεληθεί.

Να σας πω ότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι τοπικοί σύλλογοι να δίνουν ζωή στις εγκαταστάσεις, οι αθλητικοί χώροι θα παρουσίαζαν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Η αγωνία μου λοιπόν ήταν πως θα μπορούσε αυτός ο χώρος να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη.

Όταν, λοιπόν, έγινε η συνάντηση με τον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο ο κ. Οικονόμου μου είπε ότι ήταν σίγουρος πως θα βοηθήσει τα μέγιστα, κατάλαβα ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ο κ. Αυγενάκης με ενέπνευσε, καθώς το όραμά του ήταν ρεαλιστικό και ταυτιζόταν απόλυτα με τα δικά μου θέλω.

Έτσι, προχωρήσαμε στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που στήριξε την προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την Ολυμπιακή εγκατάσταση. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τη σύσταση του ΝΠΔΔ, που θα διαχειριστεί την εγκατάσταση με στόχο όχι μόνο να συντηρήσει αλλά να αναπτύξει και να βελτιώσει περαιτέρω το αθλητικό κέντρο.

Στο μεταξύ παραχωρήσαμε και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από προτροπή του ίδιου του Υφυπουργού, 47 στρέμματα για να γίνουν εδώ επιτέλους όλα αυτά τα ωραία πράγματα που ακούσατε και που όλοι μαζί σχεδιάζουμε».

 

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε:

«Για όλους εμάς που έχουμε εμπλακεί και έχουμε ζήσει από κοντά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη μνήμη μας έρχονται οι στιγμές πριν από 17 χρόνια, αλλά και η αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς.

Στο Ολυμπιακό Χωριό και με τις παραχωρήσεις των εκτάσεων από τον Δήμο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που μόλις ακούσαμε, θα δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό αθλητικό κέντρο.

Το Ολυμπιακό Χωριό είναι μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εδώ έμεναν οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου, εδώ στέγασαν τα όνειρά τους, εδώ πανηγύρισαν τα μετάλλια και τις επιτυχίες τους, εδώ έζησαν και την πίκρα και την απογοήτευση, όταν δεν πέτυχαν τους στόχους τους.

Είναι φυσικό λοιπόν, όλοι εμείς να αγαπάμε το Ολυμπιακό Χωριό και να θέλουμε και πάλι να αποκτήσουν ζωή οι αθλητικές του εγκαταστάσεις.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από τη πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό όλων όσων εθελοντικά προσπαθούσαν να αναβαθμίσουν τους χώρους, δηλαδή στη νέα γενιά του Ολυμπιακού Χωριού.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να τονίσω ότι πάντα, θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση να ζωντανέψουν πάλι αυτοί οι ιστορικοί χώροι για τον αθλητισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Κυβέρνηση και τον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, διότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν θα είχαν παρθεί χωρίς την προσπάθειά του. Το είδε, το σκέφτηκε, το οραματίστηκε και τώρα το κάνει πραγματικότητα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε πραγματικά.

Νομίζω ότι το ζωντάνεμα ξανά αυτών των εγκαταστάσεων και το γεγονός ότι θα δοθούν στον ελληνικό αθλητισμό και μάλιστα στα αθλήματα που είναι λιγότερα γνωστά, είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη. Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη χώρων και όσο μεγαλώνει αυτή η πόλη χρειάζονται αυτοί οι ζωτικοί αθλητικοί χώροι.

Επομένως με τη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και με τις νέες που θα δημιουργηθούν, θα γίνει άλλο ένα βήμα μπροστά ώστε να έχουμε καλύτερες εγκαταστάσεις για τον ελληνικό αθλητισμό και τη νεολαία της χώρας μας».

«Είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια» ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΟ και ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης στην Αθήνα το 2004, Εύη Μωραϊτίδου.

«Το βλέμμα μας είναι πάντα εδώ, συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες, αδημονούμε», πρόσθεσε η συναθλήτριά της, επίσης ασημένια Ολυμπιονίκης το 2004 και πρόεδρος των Olympians, Βούλα Κοζομπόλη, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μακράκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αυγενάκη, καθώς «στο όραμα για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού εντάχθηκε και η δημιουργία Μοντελοδρομίου, που θα προωθήσει και θα αναπτύξει τον αεραθλητισμό»

You May Also Like

Έκτακτο:Ο Χρήστος Βασιλάκης ο νέος Πρόεδρος του Παναργειακού

Έκτακτο: Ο Χρήστος Βασιλάκης ο νέος Πρόεδρος του Παναργειακού

ΕΠΟ: Αλλαγή στον προσδιορισμό του 14χρονου ποδοσφαιριστή

Η πρώτη 01/01 του έτους γέννησης στα πρωταθλήματα υποδομών κάθε ένωσης λογίζεται…

Δύο Έλληνες γυρίζουν τον κόσμο με τον 2χρονο γιο τους και ζουν μοναδικές στιγμές

Δύο Έλληνες γυρίζουν τον κόσμο με τον 2χρονο γιο τους και ζουν…

Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από το δίδυμο Βαενά / Αργυρίου

Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω, είναι πολλές φορές απείρως πιο σημαντικές από…

Πύργος: Τι ζήτησε ο Θύμιος Μπουγάς – Τα σχέδια για την ζωή του από εδώ και στο εξής

Τι ζήτησε για την πορεία της ζωής του από εδώ και πέρα

Κωπηλασία: Με εξαιρετική επιτυχία η συμμετοχή του Ν.Ο.Μ. στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης

Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στον κωπηλατικό στίβο του Πεθελινού Σερρών…

Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση της 24χρονης που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της

Τι προκύπτει από τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό της νεαρής

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πΓΔΜ σε σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πΓΔΜ από την…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 25 Ιανουαρίου

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Μονή Έλωνας: Το μοναστήρι που βρίσκεται γατζωμένο σε ένα κόκκινο βράχο!

Ψηλά στον κοκκινόβραχο του Πάρνωνα, σε ύψος 650 μέτρων, βρίσκεται γατζωμένη η κάτασπρη Μονή της Παναγίας της Έλωνας.