Σημαντική πρωτιά για την ευρύτερη εκπροσώπηση των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας

Μια δημοσιογράφος Μαορί γράφει ιστορία στη Νέα Ζηλανδία, ως η πρώτη παρουσιάστρια ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση με τα παραδοσιακά τατουάζ προσώπου.

 

Η Οριίνι Καϊπάρα έγινε παγκόσμια είδηση παρουσιάζοντας το πρώτο της δελτίο στις 18:00 στο κρατικό τρίτο κανάλι, με πολλούς να εγκωμιάζουν την εξέλιξη ως μια ακόμη νίκη για την εκπροσώπηση των Μαορί.

«Ήμουν πραγματικά κατενθουσιασμένη. Πετούσα στα σύννεφα. Είναι μια τεράστια τιμή. Δεν ξέρω πώς να ανταποκριθώ σε αυτά τα συναισθήματα» παραδέχτηκε στο CNN η Καϊπάρα αναφερόμενη στη στιγμή που της ανακοινώθηκε πως θα παρουσιάσει δελτίο σε primetime.

Η Καϊπάρα κάλυψε, λόγω χριστουγεννιάτικων αδειών, τους δύο μόνιμους παρουσιαστές των ειδήσεων της συγκεκριμένης ζώνης για έξι ημέρες, αν και θα έχει κάποια δελτία και στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ όπως είπε, δεν αποκλείεται να την καλέσουν ξανά και στο μέλλον.

 

 

Η 38χρονη που είναι ήδη η μόνιμη παρουσιάστρια του δελτίου Newshub Live των 16:30, έχει άλλη μια ιστορική πρωτιά όταν, το 2019 στο TVNZ, έγινε η πρώτη παρουσιάστρια Μαορί με τατουάζ προσώπου που παρουσίασε mainstream ενημερωτικό πρόγραμμα.

Στην παράδοση των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας, τα τατουάζ στο πηγούνι των γυναικών ονομάζονται «moko kauae» και σε όλο το πρόσωπο στους άνδρες «mataora». Η Καϊπάρα έκανε το δικό της «moko» το Ιανουάριο του 2019, ως φόρο τιμής στην καταγωγή της και ως υπενθύμιση της ταυτότητας και της δύναμης των γυναικών Μαορί.

«Όταν αμφιβάλλω για μένα, κοιτάζω τον αντικατοπτρισμό μου στον καθρέφτη. Μοιάζω με τη γιαγιά και τη μητέρα μου και τις κόρες μου, κι εκείνες που θα ακολουθήσουν, όλες οι γυναίκες, τα κορίτσια Μαορί, κάτι που με εμψυχώνει».

 

Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της το 2005, η παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ήταν το αποκορύφωμα των ονείρων της. Τώρα που το πέτυχε, όπως λέει, το βίωσε «γλυκόπικρα» καθώς προσφάτως πέθανε η μητέρα της και δεν μπόρεσε να μοιραστεί αυτή τη στιγμή μαζί της.

 

Παρά τον καταιγισμό θετικής ανταπόκρισης για τα δελτία που παρουσίασε, υπήρξαν και κάποια αρνητικά σχόλια, κυρίως για τις εκφράσεις Μαορί που χρησιμοποίησε (όπως τα “E haere ake nei”, αναμένεται ή “Ū tonu mai”, μείνετε μαζί μας)

 

Η γλώσσα των Μαορί είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την ίδια. «Δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει πολλά από τα τραύματα στο πέρασμα πολλών γενεών και την αποικιοκρατία. Και για τους Μαορί αυτό είναι πολύ, πολύ επίκαιρο και ακόμη οδυνηρό» λέει η ίδια.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

You May Also Like

Ερντογάν σε ΕΕ: «Δείτε τα χάλια σας – Επιβάλλατε μέχρι και απαγόρευση στον Ντοστογιέφσκι – Είστε ανόητοι»-Βίντεο

Ερντογάν σε ΕΕ: «Δείτε τα χάλια σας – Επιβάλλατε μέχρι και απαγόρευση…

Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία – Φόβοι για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου

Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία – Φόβοι για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος…

Γιατί ένα άδειο οικόπεδο με άμμο στο Ντουμπάι πουλήθηκε για 34 εκατομμύρια δολάρια

Στο πολυτελές νησί Jumeirah Bay

Ισραήλ – Φεστιβάλ Supernova: Το χρονικό της σφαγής – Τα επαληθευμένα βίντεο και ντοκουμέντα

Η σφαγή καταγράφηκε «ζωντανά»

Αστεροειδής πέρασε πιο κοντά στη Γη από δορυφόρους

Ο αστεροειδής «2023 BU» είχε μέγεθος ελέφαντα και πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής

Η Ν.Δ διοργανώνει σήμερα Κυριακή 24 Μαΐου 2020, και ώρα 12.00-20.00 διαδικτυακό τηλεμαραθώνιο

Η Ν.Δ διοργανώνει σήμερα Κυριακή 24 Μαΐου 2020, και ώρα 12.00-20.00 διαδικτυακό…

Louis Vuitton: Εσπασε το κοντέρ η μετοχή της – Πάνω από τα 400 δισ. η χρηματιστηριακή αξία

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 0,4%, φτάνοντας τα 795,7 ευρώ

Χειμερία νάρκη στο… Διάστημα: Τι θα σήμαινε για τους αστροναύτες;

Ένα διαστημικό ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη Άρη θα είχε εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια…

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώρισε αυτοκίνητο στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι δύο χώρες έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους μετά τη συνάντηση Κιμ-Πούτιν τον Σεπτέμβριο