Μαρία Σπυράκη προς Αντιπρόεδρους Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι: «Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας περιμένουν τις απαντήσεις σας, για αντικατάσταση της αγωνίας τους με βιώσιμες δουλειές που θα τους δίνουν μια δίκαιη προοπτική»

 

 

Έκκληση προς τους Αντιπροέδρους της Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δώσουν  απαντήσεις για το μέλλον στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ενόψη της απανθρακοποίησης, απηύθυνε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Στην παρέμβασή της τόνισε την ανάγκη να δοθεί μια δίκαιη προοπτική, προκειμένου να αντικατασταθεί η αγωνία των πολιτών με βιώσιμες έχεις εργασίας που θα μπορούν να υποστηριχθούν από την εργασιακή εμπειρία των κατοίκων της περιοχής. «Δουλείες που τους ταιριάζουν, δουλειές για τη βιομηχανία, δουλειές για την ενέργεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι είναι ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα σπεύδει να απομακρυνθεί από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη μέχρι το 2028 και χρειάζεται στήριξη: «για να πετύχει ο μηχανισμός για τη Δίκαιη Μετάβαση, οφείλουμε να καθορίσουμε άμεσα τα κριτήρια επιλεξιμότητας με γνώμονα τη συνεισφορά της παραγωγής του άνθρακα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής, αλλά και την ταχύτητα απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μέσω του Σχεδίου  ια την Ενέργεια  και το Κλίμα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιχειρεί να κλείσει τις μονάδες του άνθρακα έως το 2023 και πάντως το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος δεν θα περιλαμβάνει άνθρακα το 2028. Είναι ή όχι η ταχύτητα της απανθρακοποίησης ένα στοιχείο για την επιλεξιμότητα στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Μαρία Σπυράκη:

Αντιπρόεδρε Τίμερμανς, αντιπρόεδρε Ντομπρόφσκι σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσετε τον μηχανισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις και τη Δίκαιη Μετάβαση. Έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι για να πετύχει ο μηχανισμός για τη Δίκαιη Μετάβαση, οφείλουμε να καθορίσουμε άμεσα τα κριτήρια επιλεξιμότητας με γνώμονα τη συνεισφορά της παραγωγής του άνθρακα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής, αλλά και την ταχύτητα απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιχειρεί να κλείσει τις μονάδες του άνθρακα έως το 2023 και πάντως το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνει άνθρακα το 2028. Είναι ή όχι η ταχύτητα της απανθρακοποίησης ένα στοιχείο για την επιλεξιμότητα στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αντιπρόεδρε Τίμερμανς, σας άκουσα να αναφέρστε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Περιμένουν εδώ από εμάς στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες να τους δώσουμε μία δίκαιη προοπτική. Να αντικαταστήσουμε την αγωνία τους με μία βιώσιμη δουλειά. Δουλείες που τους ταιριάζουν, δουλειές για τη βιομηχανία, δουλειές για την ενέργεια. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

You May Also Like

Χωρίς αντίκρισμα η περίοδος των εκπτώσεων για τις περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η τοπική αγορά, εν όψει της τελευταίας εβδομάδος…

Κορωνοϊός: Η στιγμή που 79χρονος από τη Δαμασκηνιά βγαίνει από τη ΜΕΘ -«Περαστικά κύριε Περικλή» [βίντεο]

Κορωνοϊός: Η στιγμή που 79χρονος από τη Δαμασκηνιά βγαίνει από τη ΜΕΘ…

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στον χώρο της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού «Κέλετρον Αγάπη για το…

Κοζάνη: Προφυλακιστέος ο 61χρονος που κατηγορείται για το θάνατο της μητέρας του

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο

Συνάντηση ουσίας για τον νέο Δήμαρχο Καστοριάς  Γιάννη Κορεντσίδη στα Τρίκαλα

Συνάντηση ουσίας για τον νέο Δήμαρχο Καστοριάς  Γιάννη Κορεντσίδη στα Τρίκαλα

Γρηγόριος Γρηγοριάδης: ”Τα πανηγύρια στα χωριά μας έχουν την τιμητική τους, της Παναγίας.”

Μέσα σε αυτά και το πανηγύρι στην Κλεισούρα μας, όπου το χωριό γεμίζει με κόσμο από όλη την Ελλάδα