Μετά από εντατική διαβούλευση έτοιμος ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας

Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως είχε γίνει γνωστό, λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Ασφαλώς, η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών κριτηρίων προκύπτει και από την έγκριση που έχει λάβει η εφαρμοσθείσα μεθοδολογία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα  1,3 εκατ. εκτάρια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.

Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

You May Also Like

Πανελλήνιες 2024: Νωρίτερα από άλλες χρονιές ξεκινούν φέτος

Αναλυτικά το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ «υιοθετεί» το αγοράκι της αδικοχαμένης Κωνσταντίνας

Το 2,5 ετών παιδάκι, μετά το διπλό φονικό, μεγαλώνει πλέον με τη…

Καίτη Γκρέυ: Σφραγίστηκε το σπίτι της αείμνηστης τραγουδίστριας

Αναζητούνται χαμένα κοσμήματα μεγάλης αξίας

Κρήτη: Θρίλερ με 68 θανάτους σε γηροκομείο – Οργισμένη ανακοίνωση του δικηγόρου της δομής

Το γηροκομείο στην Κρήτη απαντά, μέσω του δικηγόρου του, σχετικά με την…

Στα πόσα κρούσματα θα έχουμε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown

Στα πόσα κρούσματα θα έχουμε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν τζαμαρία και έβαψαν με σβάστικες τη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη» της Νεάπολης (φωτο)

Η επίθεση φέρεται να σημειώθηκε στις 6 τα ξημερώματα από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο

Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου: Ο Τραμπ επιβάλλει από σήμερα δασμούς 104% στην Κίνα

Πέπλο ανησυχίας σε όλο τον πλανήτη από τη νέα κίνηση των ΗΠΑ

Χ. Θεοχάρης: Με υγειονομικό διαβατήριο θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

Χ. Θεοχάρης: Με υγειονομικό διαβατήριο θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

Μετακινήσεις στα νησιά: Αλλάζουν όλα από τη Δευτέρα – Πότε απαιτείται τεστ, ποια είναι η διαδικασία επιβίβασης

Table of Contents Hide Αναλυτικά το πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ…