Μετά τις σακούλες μπαίνει «χαράτσι» και στα πλαστικά ποτήρια

Μετά το τέλος στην χρήση πλαστικής σακούλας, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να βάλει τέλος και στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.

Εκτός από το σχέδιο τέλους για τα κλασικά ποτήρια που χρησιμοποιούν χιλιάδες επιχειρήσεις και χώροι εστίασης στην Ελλάδα, το υπουργείο εξετάζει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και τη δημιουργία δικτύου επιστροφής πλαστικών μπουκαλιών στους χώρους αγοράς τους έναντι χρημάτων.

Το περιβαλλοντικό τέλος για τα πλαστικά ποτήρια συζητείται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ενσωμάτωση μιας νέας οδηγίας, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση πλαστικού. Η θέσπιση της επιπλέον χρέωσης θεωρείται πως θα μειώσει σε βάθος χρόνου την κατανάλωση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης ενώ υπάρχει και η πρόταση για την δημιουργία ενός «συστήματος εγγυοδοσίας» για τα πλαστικά μπουκάλια – κοινώς με την επιστροφή τους στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκαν να δίδεται στον καταναλωτή ένα μικρό ποσό.

Σύμφωνα με την οδηγία, για τις πλαστικές φιάλες χωρητικότητας έως 3 λίτρων θα πρέπει η συλλογή τους να ανέλθει στο 77% έως το 2025 και στο 90% έως το 2029. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν ήδη τέτοια συστήματα, ενώ και στη χώρα μας είχε εφαρμοστεί η ίδια πολιτική για γυάλινα μπουκάλια μπύρας και αναψυκτικών.

Οι προτάσεις γίνονται ακόμα πιο εξειδικευμένες για ορισμένες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων όπως τα υγρά μαντιλάκια και ακόμα και τα μπαλόνια, ενώ για τις «γόπες» των τσιγάρων που περιέχουν μικροπλαστικά, υπάρχει επικοινωνία με το κλάδο της καπνοβιομηχανίας, ώστε να εξευρεθούν τρόποι συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Τέλος, το υπουργείο διερευνά πόσο θα επηρεαστούν συγκεκριμένοι κλάδοι από την εφαρμογή της οδηγίας και τι επιπτώσεις θα έχει στην αύξηση του κόστους και στην αλυσίδα παραγωγής.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο; Αυτό είναι το έγγραφο που θα χρειαστείτε

Ταξίδι με πλοίο: Όταν επιθυμεί κάποιος να ταξιδέψει, με πλοίο, θα πρέπει…

Θ. Καράογλου: «Στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους και επιχειρήσεις»

Θ. Καράογλου: «Στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους και επιχειρήσεις»

Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν- Η μετάλλαξη είναι από Κρήτη μέχρι Βόρεια Ελλάδα

Πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια…

Τηλεδιασκέψεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τις διοικήσεις των Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και «Παπαχαραλάμπειου» ΕΑΚ Ναυπάκτου

Τηλεδιασκέψεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τις διοικήσεις των Εθνικού Χιονοδρομικού…

Έρευνα ΕΣΕΕ: Πανάκριβη η συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

To ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος,…

Αγίου Πνεύματος: Εργαζόμενοι και αμοιβές. Οι υπόλοιπες αργίες του 2017

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου “πέφτει” φέτος η ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Κανονικά…

Παιδιά κρατούνταν αιχμάλωτα σε καταφύγιο και κακοποιούνταν σεξουαλικά με κολάρα ηλεκτροσόκ

Πολίτες στις ΗΠΑ έδιναν μέχρι και 1.000 δολάρια για να βιάσουν παιδιά 2 έως και 15 ετών

Μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας- Τσουχτερά πρόστιμα σε 37 επιχειρήσεις

Μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας- Τσουχτερά πρόστιμα σε…

Χαρίτσης: Να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χαρίτσης: ”Η κοινωνία φώναξε δυνατά και απαίτησε αλήθεια και δικαιοσύνη”

Παλαιό Φάληρο: Άνδρας βίασε υπό την απειλή μαχαιριού 34χρονη που περίμενε στη στάση του λεωφορείου

Ακόμα μία σοκαριστική καταγγελία γυναίκας που φέρεται να βιάστηκε έρχεται στο φως της…