Μεταβιβάσεις εξπρές στα ακίνητα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Σημαντικές αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μέσω της θέσπισης του “Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου”  φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το εισαγωγικό μήνυμα, του Υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη στη διαβούλευση με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

α) η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης ακινήτων και της μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών διόρθωσης των πρώτων ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”,

β) η δημιουργία νέων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, και

γ) η ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω της ρύθμισης ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των εποπτευόμενων φορέων του και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) (Μέρος Γ’).

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: “Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης” ξεκίνησε στις  3 Ιουλίου 2021  και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο:

1. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της διενέργειας εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου”, που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με σκοπό την απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο.

2. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), το Τ.Ε.Ε. και το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, θα διασυνδεθούν και έτσι η νέα πλατφόρμα θα αντλεί πληροφορίες και έγγραφα.

Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων, αντίστοιχα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος μπορούν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να εξουσιοδοτούν εκατέρωθεν για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών

4. Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

You May Also Like

Δώρο Πάσχα και προκαταβολή συντάξεων: Πληρωμές πριν το Πάσχα

  Δώρο Πάσχα και προκαταβολή συντάξεων: Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο Έλον Μασκ δώρισε μετοχές αξίας σχεδόν $6 δισ. της Tesla – Άγνωστος ο αποδέκτης

Ο Έλον Μασκ δώρισε μετοχές αξίας σχεδόν $6 δισ. της Tesla –…

Πότε θα φτάσουν στους λογαριασμούς αερίου οι μειωμένες διεθνείς τιμές

Του Χάρη Φλουδόπουλου Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου…

Πώς και σε ποιους θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα επιδόματα που κόβονται από τους δήθεν «φτωχούς»

Αναμένεται μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 100 εκατ. ευρώ

Τουρισμός: Στο +7,4% η αεροπορική κίνηση το πρώτο τετράμηνο του 2023

Εντυπωσιακή και η άνοδος του Απριλίου 2023 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019.