#image_title

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media φέρεται να δείχνει Τούρκους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα, το βίντεο -που αναρτήθηκε και από το λευκορωσικό NEXTA- δείχνει δύο στρατιώτες να κρατούν μια τουρκική σημαία και να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συμμετέχουν στη σύγκρουση. 

“Θα πάμε εκεί με τη βοήθεια του Αλλάχ. Έχουμε τη σημαία μας… Θα πάμε και θα επιστρέψουμε με τη βοήθεια του Αλλάχ”, λέει ένας άνδρας με μια τουρκική σημαία ραμμένη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.

Το δεύτερο άτομο στο βίντεο κρατάει μια τουρκική σημαία και η στολή του έχει ραμμένη πάνω της μια τουρκική και μια ρωσική σημαία.

Το γράμμα “Ζ” είναι ορατό στη ρωσική σημαία, δηλαδή το σύμβολο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που υποδηλώνει  ότι το βίντεο είναι πρόσφατο.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι “Τούρκοι λεγεωνάριοι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό και θα λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία”, όπως επισημαίνει το Euronews.

Δημοσιογράφοι από την τουρκόφωνη υπηρεσία του Euronews επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες μιλούν μια διάλεκτο της τουρκικής γλώσσας, αλλά δεν είναι από την Τουρκία.

Η μείξη μεταξύ αυτής της διαλέκτου και ορισμένων ρωσικών λέξεων υποδηλώνει ότι οι άνδρες αυτοί είναι πιθανότατα Τούρκοι της Αχίσκα (επίσης γνωστοί ως Τούρκοι του Μεσκετίου).

Σύμφωνα με το World Directory of Minorities and Indigenous Peoples (Παγκόσμιος Κατάλογος Μειονοτήτων και Αυτοχθόνων Λαών), οι Μεσχίτες Τούρκοι ζούσαν κατά μήκος των τουρκο-γεωργιανών συνόρων και απελάθηκαν το 1944 από τον Στάλιν σε διάφορες σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Τον Ιούνιο του 1989, οι Τούρκοι της Αχίσκα στο Ουζμπεκιστάν δέχθηκαν επίθεση από Ουζμπέκους και περισσότεροι από 100 σκοτώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, τα σοβιετικά στρατεύματα απέλασαν περισσότερους από 87.000 Τούρκους της Αχίσκα στη Ρωσία.

Σήμερα, πολλοί από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Καυκάσου (όπως στην Τσετσενία και τη Βόρεια Οσετία).

Το Euronews μίλησε με εκπρόσωπο των Τούρκων της Αχίσκα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες στο βίντεο μιλούν τη διάλεκτο της Αχίσκα.

https://twitter.com/rajdianos/status/1579081948798279681?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1579081948798279681%7Ctwgr%5E53f5041eb50eb3bb7cde5f72d5e8355846fb1918%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr%2Fdiethni%2F3676731%2Fmisthoforoi-tourkikis-katagogis-polemoun-sto-pleuro-ton-roson

Εξήγησε επίσης ότι πιστεύει ότι πρόκειται για άνδρες που ζουν στη Ρωσία και ως εκ τούτου κινητοποιούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι οι Τούρκοι της Αχίσκα θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους, γι’ αυτό και οι στρατιώτες φαίνονται να κρατούν την τουρκική σημαία στο βίντεο.

Ο δημοσιογράφος Αλίκ Πουχάτι, που εδρεύει στον Βόρειο Καύκασο, υποστήριξε το ίδιο: “Έχουμε μια μικρή κοινότητα Τούρκων της Αχίσκα που ζουν στην Οσετία και επιστρατεύτηκαν όπως όλοι οι άλλοι”.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Πουχάτι δημοσίευσε φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι ένας Τούρκος της Αχίσκα ήταν μεταξύ εκείνων που επιστρατεύτηκαν στην Οσετία.

Όπως και οι στρατιώτες στο βίντεο, ο άνδρας φορά επίσης ένα σήμα με την τουρκική σημαία και το γράμμα “Ζ” σχεδιασμένο πάνω από την οσετική σημαία που βρίσκεται από πάνω.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή στρατιωτικό επικεφαλής της Οσετίας, περισσότεροι από 400 άνδρες έχουν επιστρατευτεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να επιστρατευτούν άλλοι 1.000 στην περιοχή της Οσετίας.

Η κοινότητα InformNapalm υποστηρίζει ότι έχει αναγνωρίσει έναν από τους άνδρες στο βίντεο, λέγοντας ότι ζει στο Προκλάντντι στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου και είναι Τούρκος Αχίσκα.

Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό είναι οι άνδρες αυτοί να μην είναι Τούρκοι μισθοφόροι, αλλά να ανήκουν σε εθνικές μειονότητες που κατοικούν στη Ρωσία και έχουν επιστρατευτεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

35 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ρομά

35 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ρομά

Ματίνα Παγώνη: Επιτρέπεται να πετάξετε χαρταετό στο βουνό με ακόμη ένα άτομο

Ματίνα Παγώνη: Επιτρέπεται να πετάξετε χαρταετό στο βουνό με ακόμη ένα άτομο

Γαβγίζει ο σκύλος σε ώρες κοινής ησυχίας; Ετοιμαστείτε να πληρώσετε πρόστιμο

«Τσουχτερό» πρόστιμο προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που οι σκύλοι τους…

«MyCoast»: Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τι αλλάζει στις ακτές

Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).

Τι ισχύει σχετικά με τη φοιτητική άδεια εργαζομένων για συμμετοχή στις εξετάσεις

Τι ισχύει σχετικά με τη φοιτητική άδεια εργαζομένων για συμμετοχή στις εξετάσεις

Επιχειρηματίας από την Πάτρα έγινε παπάς για να μην τον βρουν

Κατάφεραν και τον εντόπισαν νεκροταφείο σε κηδεία – «Έχει καταστρέψει οικογένειες»

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις καινοτομίες του Υπουργείου Παιδείας

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μάς βρίσκει εν μέσω μίαςανεξέλεγκτης παγκόσμιας…

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κατεβάζει «ρολά» η χώρα μετά τις 9 το βράδυ – Οι τρεις εξαιρέσεις

Table of Contents Hide Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κατεβάζει «ρολά» η χώρα μετά τις…

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για κυκλοφορία, Δημόσιο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, λιανεμπόριο (ΦΕΚ)

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για κυκλοφορία, Δημόσιο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, λιανεμπόριο (ΦΕΚ)