Όσα αποκάλυψε νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο ότι η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου σε περιοχές της Μοζαμβίκης οδήγησε στην εξέλιξη των ελεφάντων καθώς όλο και περισσότεροι γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες.

 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι στο Εθνικό Πάρκο «Gorongosa» μια παλαιότερα σπάνια γενετική πάθηση είχε γίνει πιο κοινή καθώς η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση τοπικού εμφυλίου πολέμου ώθησε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

 

Πριν από τον πόλεμο, περίπου το 18,5% των θηλυκών δεν είχαν χαυλιόδοντες. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 33% μεταξύ των ελεφάντων που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

Περίπου το 90% του πληθυσμού των ελεφάντων της Μοζαμβίκης σφαγιάστηκε στον εμφύλιο που διήρκεσε από το 1977 έως το 1992. Λαθροκυνηγοί πουλούσαν το ελεφαντόδοντο για να χρηματοδοτήσουν τις συγκρούσεις.

 

Όπως στο χρώμα των ματιών και τον τύπο αίματος για τους ανθρώπους, τα γονίδια είναι υπεύθυνα για το εάν οι ελέφαντες κληρονομούν χαυλιόδοντες από τους γονείς τους.

 

Οι ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες επιβίωσαν της σφαγής, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη πιθανότητα να αναπαραχθούν και να μεταδώσουν το χαρακτηριστικό χωρίς χαυλιόδοντες στους απογόνους τους.

 

Στο μεταξύ ο καθηγητής, Ρόμπερτ Πρινγκλ του Πανεπιστημίου Princeton, επεσήμανε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει μια σειρά από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το είδος. Σημείωσε ότι επειδή το χαρακτηριστικό χωρίς χαυλιόδοντες ήταν θανατηφόρο για τους αρσενικούς απογόνους, είναι πιθανό να γεννηθούν λιγότεροι ελέφαντες συνολικά.

 

Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του είδους, που σήμερα ο πληθυσμός τους στο πάρκο είναι λίγο πάνω από 700.

 

Μια άλλη πιθανή επίπτωση μπορεί να αφορά το ευρύτερο τοπίο καθώς τα ζώα χωρίς τους χαυλιόδοντες τρώνε διαφορετικά φυτά.

 

Πάντως, ο καθηγητής εκτιμά ότι το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι αναστρέψιμο με την πάροδο του χρόνου καθώς ο πληθυσμός των ελεφάντων πλέον ανακάμπτει.

 

Με πληροφορίες από BBC

You May Also Like

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με κλείσιμο συνόρων στους Βρετανούς αν δεν…

Τούρκος καθηγητής: «Εφαρμόστε ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο»

Τούρκος καθηγητής: «Εφαρμόστε ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο»

Πνιγμένοι στα χρέη, στο Αφγανιστάν πουλούν τα νεφρά τους για να ζήσουν

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στη χώρα, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι είναι αντιμέτωποι…

Κίνα: Τι συμβαίνει με το κοπάδι προβάτων που έκανε επί 12 μέρες δεξιόστροφους κύκλους;

Κίνα: Τι συμβαίνει με το κοπάδι προβάτων που έκανε επί 12 μέρες…

Νέες αποκρουστικές εικόνες από πάρτι του ράπερ Sean «Diddy» Combs

«Σνίφαραν» ναρκωτικά και έπιναν αλκοόλ από γυμνά σώματα

Diane Downs: Η μάνα που πυροβόλησε εν ψυχρώ τα παιδιά της

Diane Downs: Η μάνα που πυροβόλησε εν ψυχρώ τα παιδιά της

Κόβει την ανάσα η κινηματογραφική Έιμι Γουάινχαουζ

Απίστευτη ομοιότητα [Φωτογραφία]

Ουκρανία: Ηχούν τα τύμπανα πολέμου – Οι ΗΠΑ μεταφέρουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία να στείλουν…

Σουηδία: Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 633 εκατ. ευρώ στέλνει η Σουηδία στην Ουκρανία

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά εξοπλισμού