«Και τώρα τί;» διερωτάται σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, επιχειρώντας να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του πολυ-δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ στο μέτωπο του twitter.

«Και τώρα τί;» διερωτάται σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, επιχειρώντας να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του πολυ-δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ στο μέτωπο του twitter.

«Τι θα κάνει ο Έλον μετά; Που θα πάει μετά από εδώ;» Αυτό είναι το ερώτημα των… πολλών δισεκατομμυρίων, στο οποίο προσπαθούν πλέον να απαντήσουν πολλοί διεθνώς.

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, απέκτησε μετοχικό μερίδιο 9,2% στο twitter. Το εν λόγω μερίδιο τον καθιστά τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετόχων του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου και – κανονικά – θα έπρεπε να του εξασφαλίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ο ίδιος ο Μασκ ωστόσο, αρνήθηκε την θέση στο ΔΣ της Twitter Inc., με την άρνησή του αυτή να γεννά παράλληλα απορίες αναφορικά και με τις επόμενες κινήσεις του – φαινομενικώς εκκεντρικού – 50χρονου επενδυτή, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Ο ίδιος ο Μασκ είχε στο πρόσφατο παρελθόν, προτού γίνει γνωστή η είσοδός του στο twitter, αφήσει να εννοηθεί πως θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο.

Με μια προσωπική περιουσία η συνολική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ θα μπορούσε – θεωρητικώς – να αγοράσει ό,τι θέλει.

Ωστόσο εταιρείες, όπως είναι εκείνη του twitter, οι μετοχές των οποίων «παίζονται» στα χρηματιστήρια, υπόκεινται σε νομικά πλαίσια που θα καθιστούσαν δύσκολη μια επιθετική εξαγορά από τον Μασκ ακόμη και στην περίπτωση που ο τελευταίος το επιθυμούσε.

Τι θα μπορούσε να κάνει πρακτικά τώρα ο Μασκ;

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο 50χρονος δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε τώρα: Να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές του twitter, αυξάνοντας το μετοχικό του μερίδιο. Σημαντική σημείωση: Για κάθε τέτοια του κίνηση, ο Μασκ ως μεγαλομέτοχος θα πρέπει να ενημερώνει επισήμως τις Αρχές, όπερ σημαίνει ότι οι επόμενες αγοραπωλησίες μετοχών εκ μέρους του δισεκατομμυριούχου δεν υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να γίνουν «σιωπηλά».

Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ωστόσο και κάτι άλλο: ότι το υπάρχον ΔΣ του twitter θα πρέπει να συναινέσει προκειμένου να επιτραπεί στον μεγαλομέτοχο Μασκ να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο (πλειοψηφικό) πακέτο μετοχών. Εάν το ΔΣ είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική, υπάρχουν δικλείδες (poison pill) που τους δίνουν τη δύναμη να την μπλοκάρει.

Ο Μασκ θα μπορούσε, βέβαια, από την πλευρά του να επιχειρήσει να αγοράσει μετοχές από άλλους επενδυτές του twitter προσφέροντάς τους ως δέλεαρ ένα premium. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «ακριβή» επιλογή για τον ίδιο, με δεδομένο ότι η αξία της μετοχής έχει ήδη ανέβει και ότι το όποιο premium θα την ανέβαζε ακόμη περισσότερο.

Κατά τα λοιπά, ο 50χρονος Μασκ θα μπορούσε, επίσης, να ενώσει τις δυνάμεις του και με κάποιον άλλο συνεργάτη-επενδυτή (private equity firm κ.ά.), έχοντας παράλληλα πίσω του και τη βοήθεια τραπεζών (για παράδειγμα των JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Barclays Plc, Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG).

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα ο Μασκ να αποφασίσει να ξεφορτωθεί τις μετοχές του και να βγει από το twitter…

Με πληροφορίες από Bloomberg

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…