Μπραντ Πιτ: Μήνυση για τα σπίτια που έχτισε μετά τον τυφώνα Κατρίνα – Σαπίζουν στη Νέα Ορλεάνη

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) «Make It Right» Foundation δημιουργήθηκε το 2005 και βασικός του σκοπός ήταν να χτίσει 109 κατοικίες για την ανοικοδόμηση της κοινότητας Lower 9th Ward, στη Νέα Ορλεάνη, η οποία καταστράφηκε από τον φονικό τυφώνα Κατρίνα. Σήμερα, οι κατοικίες αυτές είναι σάπιες και επικίνδυνες και οι κάτοικοί τους – σύμφωνα με ρεπορτάζ – συνασπίζονται για να μηνύσουν το ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται μέχρι και σήμερα ο χολιγουντιανός σταρ.

 

Η Κατρίνα «χτύπησε» τη Νέα Ορλεάνη με άνεμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε συνδυασμό με καταιγιστική βροχόπτωση. Το 80% της Νέας Ορλεάνης βυθίστηκε στο νερό. Ο τυφώνας προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ και ήταν ο πέμπτος πιο θανατηφόρος που έχει πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ. Επίσης, ήταν και ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί στον Ατλαντικό.

 

Συνολικά, ο τυφώνας Κατρίνα σκότωσε σχεδόν 2.000 ανθρώπους και έπληξε περίπου 90.000 τετραγωνικά μίλια. Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Σύμφωνα με το The Data Center, έναν ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό στη Νέα Ορλεάνη, η καταιγίδα εκτόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους από την περιοχή της ακτής του Κόλπου.

 

«Τα σπίτια σαπίζουν γιατί δεν ήξεραν τι υλικά να χρησιμοποιήσουν»

Ο Μπραντ Πιτ (με τη συνδρομή της τότε συζύγου του, Αντζελίνα Τζολί, αλλά και διασημοτήτων όπως: Snoop Dogg, Έλεν ΝτεΤζενέρις και Μπιλ Κλίντον) αποφάσισε να βοηθήσει και συνεργάστηκε με παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες όπως οι Frank Gehry και David Adjaye. Εξόπλισε τα σπίτια με ηλιακούς συλλέκτες, μη τοξικά χρώματα και συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το «Make It Right» ξόδεψε 26,8 εκατομμύρια δολάρια για τις 109 κατοικίες που ξεκίνησαν να χτίζονται το 2006. Οι κατοικίες πωλήθηκαν τους κατοίκους για περίπου 150.000 δολάρια.

 

Σήμερα, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι τα σπίτια τους σαπίζουν, καταρρέουν και υποχωρούν λόγω κακών οικοδομικών υλικών. Μερικοί ήρθαν αντιμέτωποι με διαρροές αερίου, ηλεκτρικές πυρκαγιές και μούχλα που προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Οι κάτοικοι λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα σωστά υλικά για το… κλίμα και τις καιρικές συνθήκες της Νέας Ορλεάνης, και ότι δεν κατηγορούν τον Πιτ, αλλά τους αρχιτέκτονες! Η εταιρία εμφανίζεται σαν… φάντασμα κάποιες φορές για να κάνει κάποιες επισκευές, αλλά σπανίως.

 

Το ίδρυμα, εναντίον του οποίου κατατέθηκε αγωγή, φέρεται να μην έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ούτε έχει χτίσει σπίτια εδώ και χρόνια. Το 2013, μια πρώην κάτοικος του Make It Right προχώρησε σε χρηματικό διακανονισμό με αντάλλαγμα τη σιωπή της για προβλήματα στο σπίτι της. Η Allen είχε υπογράψει επίσης συμφωνία τήρησης απορρήτου με το Make It Right, αλλά αργότερα έσπασε τη συμφωνία μιλώντας στο NBC. Ένα χρόνο αργότερα, ήρθαν στο φως περισσότερες καταγγελίες ότι πάνω από 20 σπίτια εμφάνιζαν σημάδια μούχλας.

 

Αν και ο ηθοποιός φέρεται να έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του «Make It Right», εκπρόσωπός του είπε στο NBC News τον Σεπτέμβριο ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με το ίδρυμα.

You May Also Like

ΤΕΜU: Ποιος βρίσκεται πίσω από τον ανερχόμενο κολοσσό στο παγκόσμιο εμπόριο που κοντράρει την SHEIN

Μόνο στην Ελλάδα ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δολοφόνησε την σύζυγο του και τις δυό του κόρες στην μέση του δρόμου!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δολοφόνησε την σύζυγο του και τις δυό του κόρες στην μέση…

Η ελπίδα έρχεται από την Ουτρέχτη: Βρήκαν φάρμακο για τον κορονοϊό

Η ελπίδα έρχεται από την Ουτρέχτη: Βρήκαν φάρμακο για τον κορονοϊό

Με κουκούλες τρεις από τους συλληφθέντες για τον ομαδικό βιασμό της Ισπανίδας στην Ινδία

Έπτα άνδρες φέρεται να βίασαν ομαδικά τη γυναίκα κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Ινδία με τον Ισπανό σύντροφό της

Γερμανία: Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε με οριστική απόφαση τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Table of Contents Hide Γερμανία: Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε με οριστική απόφαση τη…

Τσεχία – Μίλος Ζέμαν σε ομοφοβικό παραλήρημα: «Τα διεμφυλικά άτομα είναι αηδιαστικά»

«Αν υποβληθείς σε επέμβαση αλλαγής φύλου, ουσιαστικά διαπράττεις το αδίκημα του αυτοτραυματισμού.…

Οι πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2024

Οι 25 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο – Οι 20 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Νεαρή παγίδευσε τον παιδόφιλo παππού της, που την κακοποίησε μικρή και τον έστειλε στη φυλακή

Νεαρή παγίδευσε τον παιδόφιλo παππού της, που την κακοποίησε μικρή και τον…

Σκίτσο ολλανδικού περιοδικού κατά των Ελλήνων: «Όχι νέα χρήματα στο νότο!»

Σκίτσο ολλανδικού περιοδικού κατά των Ελλήνων: «Όχι νέα χρήματα στο νότο!»

Φωτιές στην Ελλάδα: Τεράστιο πέπλο καπνού καλύπτει Μάλτα και Σικελία

Δορυφορική εικόνα από την έκταση των πυρκαγιών