Μύδια αχνιστά με ούζο & κρόκο Κοζάνης, μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα
ΥΛΙΚΑ
- 1,3 κιλά μύδια φρέσκα με κέλυφος
- 1 λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 γρ. κρόκο Κοζάνης
- 1/2 ψιλικομμένο φινόκιο προαιρετικά
- 1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες ή 1 κτγ μπούκοβο
- 50 γρ. λευκό ημίγλυκο κρασί (αν δεν έχουμε προσθέτουμε λίγο μέλι στο κρασί να γίνει γλυκό)
- 50 γρ. ούζο
- χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
- 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο προαιρετικά ή (τα πράσινα μέρη από τα κρεμμυδάκια της συνταγής)
- 50 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καθαρίζουμε σχολαστικά τα μύδια μέχρι να καθαρίσουν τελείως εξωτερικά και αφαιρούμε το σχοινάκι που προεξέχει τραβώντας προς τα κάτω ώστε να μην τα τραυματίσουμε.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το λευκό μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού, το φινόκιο, το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το ημίγλυκο κρασί, προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι, τον κρόκο Κοζάνης, το ξύσμα λεμονιού, φλαμπάρουμε με το ούζο και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα έως ότου ανοίξουν τα μύδια.
- Ελέγχουμε το μαγείρεμα από τα μύδια ώστε να είναι πολύ ζουμερά και δοκιμάζουμε τον ζωμό τους. Σε περίπτωση που είναι αλμυρός λόγω της θάλασσας που έχουν τα φρέσκα μύδια αφαιρούμε ελάχιστο και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να τον φέρουμε γευστικά στα μέτρα μας.
- Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι (το πράσινο μέρος) και πριν σερβίρουμε τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Περισσότερες συνταγές του Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr