Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος – Τι αλλάζει στην αγορά

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 240,49 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 6,8% σε σύγκριση με το Μάιο (225,07 ευρώ/MWh)

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο και τον Απρίλιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είχε κινηθεί πτωτικά, καθώς η αγορά είχε φανεί να εξισορροπεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τον Ιούνιο είχαμε τα προβλήματα με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που επηρέασαν εκ νέου την αγορά του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι αναταράξεις να φτάσουν και στην αγορά του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι για σήμερα η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας αναμένεται να φτάσει στα 296,62 ευρώ/MWh με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 419,69 ευρώ/MWh.

Η ελληνική τιμή υπολείπεται των ευρωπαϊκών, οι οποίες κινούνται αισθητά πάνω από τα 300 ευρώ/MWh με μέγιστη την τιμή στη Σλοβακία (391,36 ευρώ/MWh).

Αλλαγές στην αγορά

Ωστόσο, με τις αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών, η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας δε θα καθορίζει την αποζημίωση όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ως γνωστόν, με την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή των ηλεκτροπαραγωγών, επιδιώκεται να αποσυνδεθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Έτσι, με την εφαρμογή του πλαφόν, κάθε μονάδα δε θα αμείβεται με τη μέγιστη προσφορά που εντάχθηκε στο σύστημα από κάποια μονάδα φυσικού αερίου, αλλά με βάση το ανώτατο όριο αποζημίωσης που έχει καθοριστεί για εκείνη.

Ενώ λοιπόν οι τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας δεν πρόκειται να αλλάξουν καθώς θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής θα αμείβονται με βάση το πλαφόν που θα καθοριστεί και η διαφορά των επιπλέον εσόδων θα καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις για τη μείωση των τιμών ρεύματος στη λιανική αγορά.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία και θα καθορίζει το ύψος του πλαφόν ανά τεχνολογία.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος για τον Μάρτιο

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους. Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και πόσο είναι το πρόστιμο;

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους. Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και πόσο…

Βόλος: «Με χτυπούσε για 20 λεπτά με ζωώδη χαρά», αλλά «το έχει μετανιώσει»

Ο 50χρονος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση – Δεν γινόταν συχνά, αλλά όταν γινόταν ήταν έντονο, είπε η Μαρία για τους ξυλοδαρμούς

Έρχονται τα πρώτα ψηφιακά ATM στην Ελλάδα

Έρχονται τα πρώτα ψηφιακά ATM στην Ελλάδα

Προσπάθησε να σώσει το εγγονάκι του και πνίγηκε στη θάλασσα – Τραγωδία στην Ξάνθη

Τραγικός θάνατος για τον 71χρονο

Συνάντηση και συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Συνάντηση και συνεργασία του Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και Διασκέδαση

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και…

Επικίνδυνο το αεροδρόμιο της Σκιάθου: Τουρίστρια εκτινάχθηκε από τουρμπίνα αεροσκάφους

Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πανελλαδικές: Ποιοι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις προφορικά – Αναλυτικά το ΦΕΚ

Πανελλαδικές: Ποιοι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις προφορικά – Αναλυτικά το ΦΕΚ