Ματούλα Αντωνίου: «Πρόθεσή μας είναι  να αρχίσει να μπαίνει μία σειρά στα Νεκροταφεία όλου του Δήμου»

Το καλοκαίρι του 2017, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, εισήχθη και συζητήθηκε  ως θέμα ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Κοιμητηρίων  του Δήμου.  Έπειτα από την προαναφερόμενη εισήγηση και την αποδοχή της από το σώμα,  δημιουργήθηκε το Γραφείο των Κοιμητηρίων, το οποίο στελεχώθηκε από δύο υπαλλήλους.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Όπως ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος  και Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς Μαλαματή (Ματούλα) Αντωνίου, ήδη έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή των μνημάτων στο Κοιμητήριο Καστοριάς και έχουν περαστεί τα στοιχεία  στο  λογισμικό  πρόγραμμα «Με πιθανή ημερομηνία τις αρχές Οκτωβρίου, θα σταλούν στους συγγενείς και στους αρμοδίους, τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών. Έπειτα από διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων,  μας εξέφρασαν τη θέλησή τους να επεκταθεί ο νέος κανονισμός από άκρη σε άκρη του Δήμου. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι, να αρχίσει να μπαίνει μια σειρά στα Κοιμητήρια της ευρύτερης περιοχής».

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πραγματοποιήθηκε η ανασύνταξη του κανονισμού –χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές- και προστέθηκαν σε αυτόν οι Τοπικές Κοινότητες. Στη συνέχεια  ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς  και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από την αρμόδια Αρχή.

«Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο, ότι δεν έχουμε ως Δημοτική Αρχή την πρόθεση να επιβάλλουμε τέλη στους κατόχους των τάφων στα χωριά, βάσει του κανονισμού»  δήλωσε  η κα Αντωνίου και  τόνισε πως  «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο.  Σκοπός  μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των Κοιμητηρίων του Δήμου, ώστε να  μπούμε σε μια σειρά και να αντιμετωπίζουμε κόσμιες  πλέον καταστάσεις σε όλα τα Νεκροταφεία.

 Οι προϋποθέσεις  για την επίτευξη του στόχου είναι να καταγράψουμε  τα μνήματα σε όλα τα χωριά, να περαστούν στο σύστημα,  να δημιουργηθούν –όπου δεν υπάρχουν οστεοφυλάκια-, αλλά και να συντηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα.

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επιβάλλεται να γίνει καθώς θα πρέπει να τιμούμε τους νεκρούς μας και όχι να τους έχουμε παραπεταμένους».

You May Also Like

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Π.Ε. Καστοριάς

Συμπληρώθηκαν 119 χρόνια από τότε που ο Παύλος Μελάς, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον  σημερινό Μελά Καστοριάς.

Αίτηση συμμετοχής στην 3η Οικογιορτή Καστοριάς 23-24-25/08/2019

Αίτηση συμμετοχής στην 3η Οικογιορτή Καστοριάς 23-24-25/08/2019

«Μεγιστοποίηση της προσπάθειας και αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων για να φέρουμε κοντά Παραγωγή & Έρευνα». Η αναφορά της Μαρίας Αντωνίου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας

Για το ρόλο της ζωικής παραγωγής στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής                   για καινοτομία…

Ο Μητροπολίτης Σισανίου Κοζάνης που μαρτύρησε κατά τον 16ον αιώνα {;}

Ο Μητροπολίτης Σισανίου Κοζάνης που μαρτύρησε κατά τον 16ον αιώνα {;}

Αφιέρωμα της Πεμπτουσίας TV «Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης – Το λαμπρόν σεμνολόγημα» (Α’ μέρος)

Αφιέρωμα της Πεμπτουσίας TV «Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης – Το λαμπρόν σεμνολόγημα» (Α’ μέρος)

Το Smixi Forest Festival επιστρέφει δυνατότερο από ποτέ για 4η συνεχόμενη χρονιά!

Το Smixi Forest Festival επιστρέφει δυνατότερο από ποτέ για 4η συνεχόμενη χρονιά!

Μείωση 99% στην χρήση πλαστικής σακούλας σε σουπερ μάρκετ

Table of Contents Hide Μείωση 99% στην χρήση πλαστικής σακούλας σε σουπερ…

Η απάντηση Καπουτζίδη σε Κούγια: «Είμαι ευτυχισμένος, άνεργος ομοφυλόφιλος»

Η απάντηση Καπουτζίδη σε Κούγια: «Είμαι ευτυχισμένος, άνεργος ομοφυλόφιλος»

Ευχαριστήριο του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς προς τα ΚΔΑΠ ΜΟΡΦΩΣΗ

Ευχαριστήριο του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς προς τα ΚΔΑΠ ΜΟΡΦΩΣΗ