Νέα μέτρα – Σχέδιο «Χριστούγεννα»: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και το χρονοδιάγραμμα

Στην τήρηση και επιτήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί εστιάζει η κυβέρνηση και το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στόχος είναι να σταλεί εκ νέου μήνυμα τόσο υπέρ του εμβολιασμού (πρώτης και τρίτης δόσης εμβολίου)  όσο και υπέρ της τήρησης των μέτρων από τους πιστούς που θα προσέλθουν στις Εκκλησίες τις ημέρες των γιορτών.

 

Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, προκειμένου  να μην γίνουν βήματα πίσω στο μέτωπο της πανδημίας κατά την εορταστική περίοδο. Υπενθυμίζεται πως στους ναούς μπορούν να προσέρχονται εμβολιασμένοι πολίτες, όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης αλλά και όσοι έχουν αρνητικό τεστ. Ωστόσο η τήρηση και επιτήρηση των μέτρων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει παρότρυνση – και μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο-  ώστε να κάνουν οι πολίτες το βήμα προς  την επιχείρηση Ελευθερία. Μάλιστα ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ανεμβολίαστοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει το κρίσιμο αυτό βήμα.

 

Τη Δευτέρα  ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και το πως θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει των εορτών. Να  σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα.

 

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου  στο COVID μέτωπο είναι πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέο lockdown, ενώ δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή καινούργια μέτρα σε ό,τι αφορά την στρατηγική απέναντι στην πανδημία. «Όλα τα μέτρα, όλες οι ενέργειές μας από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό τον σκοπό: οικονομία, κοινωνία και εκπαίδευση ανοιχτά και, ταυτόχρονα, μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και στήριξη του ΕΣΥ» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων

 

Σε …δόσεις μπαίνουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για να  αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά της πανδημίας την περίοδο των γιορτών και να αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των παιδιών από 5 έως 11 ετών, που  αναμένεται να αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου. Στην πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία. Σημειώνεται ότι εκτός της Ελλάδας έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά την διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα.
  • Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο,  ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για  την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.
  • Στις 13 Δεκεμβρίου θα μπει σε εφαρμογή η ρύθμιση που προβλέπει πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 θα έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό θα είναι και ένα ουσιαστικό κίνητρο για την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης
  • Ρεβεγιόν δύο ταχυτήτων θα κάνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
  • Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την τρίτη δόση εμβολίου

 

Ξεπέρασαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τους  100.000 οι εμβολιασμοί,  εκ των οποίων οι 83.000 αφορούσαν την τρίτη δόση. Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος για την επιχείρηση Ελευθερία είναι το ό,τι τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000  ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000  αφορούσαν άτομα από 60 ετών και πάνω. Το ίδιο διάστημα κλείστηκαν  σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

 

You May Also Like

Μαρίνα για χωρισμό με Γιώργο Πατούλη: Υπάρχει επικοινωνία, αλλά…

Μαρίνα για χωρισμό με Γιώργο Πατούλη: Υπάρχει επικοινωνία, αλλά…

Συγκλονίζει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη: «Να ζείτε την κάθε στιγμή, μην αφήνετε τίποτε για το αύριο»

Συγκλονίζει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη: «Να ζείτε την κάθε στιγμή, μην…

Πορτοσάλτε: Βενζίνη δεν βάζουν οι άνθρωποι των 500 ευρώ

”Δεν μπορούν να διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα καύσιμα όσοι παίρνουν 500 ευρώ γιατί αυτοί δεν θά έπρεπε να είχαν ούτε αμάξι”

Έσωσε μέσα από τις φλόγες τα αδέσποτα ζώα που ταΐζει με αυταπάρνηση

Έσωσε μέσα από τις φλόγες τα αδέσποτα ζώα που ταΐζει με αυταπάρνηση

Ιταλία: Δείχνει τα «δόντια» του ο κοροναϊός – 109 νεκροί, πάνω από 3.000 περιστατικά

Ιταλία: Δείχνει τα «δόντια» του ο κοροναϊός – 109 νεκροί, πάνω από…

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος για τον βιασμό της κόρης της συντρόφου του

Άλλο ένα περιστατικό βιασμού ανήλικου παιδιού!

Πρόστιμο 561.000 ευρώ σε εταιρία για το βρεφικό γάλα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε» .

Experience Park: Μαγικές φωτογραφίες και βίντεο από το πάρκο στο Ελληνικό

Experience Park: Μαγικές φωτογραφίες και βίντεο από το πάρκο στο Ελληνικό

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσει δυναμικά και συντεταγμένα το ρόλο της στο νέο ΕΣΠΑ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσει δυναμικά και συντεταγμένα το ρόλο της στο…