Νέα σενάρια υποχρεωτικών εμβολιασμών εν όψει 5ου κύματος πανδημίας

της Σοφίας Κωστάρα

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού (δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους δείκτες σε θανάτους και διασωληνώσεις) και σύγχρονη αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται, καθώς μπροστά είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων, όπου αναμφισβήτητα η κινητικότητα θα είναι αυξημένη και η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας περιορισμένη. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν αφήνει το κυβερνητικό επιτελείο να χαλαρώσει είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με χθεσινή τεχνική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως τα δεδομένα παραμένουν πολύ τμηματικά. Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός, κάτι που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.

Σε συνέντευξή του, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, MD, PhD, Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University αναφέρθηκε στο 5ο κύμα πανδημίας, το οποίο υπολογίζεται για μετά τις γιορτές.

Ο καθηγητής τόνισε πως η COVID-19 έχει δρόμο ακόμη μπροστά της και στη Γαλλία, όπου το 90%  του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, από προχθές μπήκαν σε πλάνο επιφυλακής στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είπε ο κ. Γεροτζιάφας, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη και η γεωγραφική κατανομή της χώρας δεν βοηθά στην επέκταση του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε πως πρέπει να γίνει μαζικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με σοβαρές ποινές για τους αρνητές.

Βέβαια, καθώς ο χειμώνας που θα ακολουθήσει δεν θα είναι μόνο χειμώνας Covid, αλλά και γρίπης, ένα κοκτέιλ που αυτήν τη στιγμή ούτε οι επιστήμονες γνωρίζουν τι θα φέρει, στο μυαλό της κυβέρνησης πάντα υπάρχει το σχέδιο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Άλλωστε, έδειξε την πρόθεσή της να μην αφήσει την πανδημία να σύρει τις εξελίξεις, κλιμακώνοντας τα μέτρα από τα μέσα Οκτώβρη, με τους περιορισμούς προς τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Αυτήν, τη στιγμή, φαίνεται πως οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες, βάζοντας στο μικροσκόπιο συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Έτσι, όσον αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το βασικό σενάριο αναφέρεται στην ομάδα των 50-59 ετών κυρίως, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σχετικά χαμηλή (στις ηλικίες 50-54 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει κλείσει ραντεβού το 54,96% και στους 55-59 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 49,86%) και κρίνεται πως υπάρχουν περιθώρια αύξησης του ποσοστού, αλλά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην εστίαση και οι ένστολοι.

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασιστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα εφαρμοστεί και η ποινή των 100 ευρώ ανά μήνα για όσους δεν εμβολιάζονται.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Κοινωνική Προσφορά του Στρατού Ξηράς στον Τομέα της Έρευνας: Εκκαθάρισης Υπόπτων Χώρων (Υ/Χ) και Αντιμετώπισης Περιστατικών Ανεύρεσης Πυρομαχικών από το ΤΕΝΞ

Κοινωνική Προσφορά του Στρατού Ξηράς στον Τομέα της Έρευνας: Εκκαθάρισης Υπόπτων Χώρων…

Μητσοτάκης: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο από την Αττική

Ανακοινώσεις για την αποτίμηση της κατάστασης θα γίνουν από τον Υπουργό Προστασίας…

Εξάμηνη παράταση στο Freedom Pass για τους νέους 18-25 ετών

Εξάμηνη παράταση στο Freedom Pass για τους νέους 18-25 ετών

ΕΚΟΨΑΝ το ΡΕΥΜΑ στην οικογένεια που λιποθύμησε το κοριτσάκι τους…….

Table of Contents Hide ΕΚΟΨΑΝ το ΡΕΥΜΑ στην οικογένεια που λιποθύμησε το…

Τι αλλάζει από σήμερα σε κινητά – σταθερά και Ιντερνετ

Αλλαγές σε σταθερή τηλεφωνία, κινητά και ίντερνετ προβλέπει η εφαρμογή του τρίτου…

Διαπέρασαν τζαμαρία με αυτοκίνητο και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 120.000 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που λήστευαν με τη μέθοδο…

Η Μέρκελ ζητά να «κλείσει» η Ευρώπη: «Έπρεπε να κάνουμε lockdown νωρίτερα»

Η Μέρκελ ζητά να «κλείσει» η Ευρώπη: «Έπρεπε να κάνουμε lockdown νωρίτερα»

Χανιά: Τα πρώτα λόγια του 16χρονου Νικόλα που χτύπησε από βουτιά στα Φαλάσαρνα – Αγωνία στην εντατική

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 16χρονο που τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και…

Οι θέσεις της ΓΣΕΕ για την αδήλωτη και μερικά/ψευδώς δηλωμένη εργασία

Τις θέσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μερικά/ψευδώς δηλωμένης εργασίας…

“Πλωτό φράχτη” για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η κυβέρνηση

“Πλωτό φράχτη” για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η κυβέρνηση