Νέες ταυτότητες: Το εσθονικό «προφίλ» και το υπερ-τσιπ με όλα τα στοιχεία

 

 

Το 2021 αναμένεται να αντικατασταθούν οι παλιές ταυτότητες με τις νέες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», οι ταυτότητες αυτές θα έχουν εσθονικό προφίλ, δηλαδή θα αποτελούν «αντιγραφή» των ταυτοτήτων της Εσθονίας.

 

Κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός» κι ένα ηλεκτρονικό υπέρ-τσιπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζόμενου. Παράλληλα, θα του επιτρέπει να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του, με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές.

 

Στόχος των δύο υπουργείων είναι να καθιερωθεί ένας αριθμός, ο οποίος δεν θα παραβιάζει – προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους που «ακολουθούν» σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Το… υπερ-τσιπ

 

«Καρδιά» των νέων αυτών ταυτοτήτων θα είναι το τσιπ που θα φέρουν και το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του κατόχου τους: ονοματεπώνυμο, φορολογικά, ασφαλιστικά ακόμα και την άδεια οδήγησης.

 

Το τσιπ αυτό, θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος, δηλαδή με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές του συναλλαγές, στην υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

 

Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που συναντάμε και στις σημερινές όπως το ονοματεπώνυμο ενώ θα προστεθούν ο αριθμός της ταυτότητας και ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης, ο επονομαζόμενος και αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν ο πολίτης θα αλληλεπιδρά με το Δημόσιο και θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Πιερρακάκης: Θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες

 

Για τα χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων οι οποίες θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον Realfm.

 

«Μιλάμε πολύ για τις νέες ταυτότητες γιατί για να μπορούμε να κάνουμε ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούμε να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας. Άρα πρέπει να ξέρει το σύστημα ότι είμαι όντως εγώ και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ταυτότητες νέου τύπου», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη αλλαγή ταυτοτήτων είπε ότι οι υφιστάμενες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προσθέτοντας ότι αποτελεί δέσμευσή του εντός των επομένων ολίγων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο οι νέες ταυτότητες να είναι έτοιμες εντός του 2021.

cnn.gr

You May Also Like

Γεωργιάδης: «Ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργούμε, ούτε κλείνουμε δομές, ούτε απολύουμε κανέναν»

Γεωργιάδης: «Ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργούμε, ούτε κλείνουμε δομές, ούτε απολύουμε κανέναν»

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της…

Al travel influencer βγάζει 18.000 ευρώ τον μήνα σε πλατφόρμα: «Δεν χρειάζεται καν να ταξιδέψει»

Η Lily Rai δεν είναι το μόνο al μοντέλο που είναι δημοφιλές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Δεληβοριάς: Ο Πολιτισμός η πρώτη «Ιφιγένεια» – ΕΣΥ, Παιδεία και ΜΜΜ δεν ενισχύθηκαν, ο κ. Τσιόδρας και οι συμβουλές του απαξιώθηκαν

Δεληβοριάς: Ο Πολιτισμός η πρώτη «Ιφιγένεια» – ΕΣΥ, Παιδεία και ΜΜΜ δεν…

Κροατία και Ελβετία στέλνουν εναέρια μέσα, Ρουμανία, Λιθουανία και Ισραήλ πυροσβέστες (vid)

Κροατία και Ελβετία στέλνουν εναέρια μέσα, Ρουμανία, Λιθουανία και Ισραήλ πυροσβέστες (vid)

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στο Α΄ Νεκροταφείο συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι στην πολιτική.

Μαρτυρίες φωτιά από γείτονες του Λιγνάδη: Ανήλικα έμπαιναν στην πολυκατοικία, καθόταν στην πλατεία με 16χρονα

Μαρτυρίες φωτιά από γείτονες του Λιγνάδη: Ανήλικα έμπαιναν στην πολυκατοικία, καθόταν στην…

Google: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει παθήσεις των πνευμόνων

«Μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Καθυστερεί η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Καθυστερεί η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων