#image_title

Οι ζημιές στην περιοχή των Πρεσπών από την ισχυρή χαλαζόπτωση τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου στην αγροτική παραγωγή, και όχι μόνο, είναι τεράστιες. Η πυκνή χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, συνοδευόμενη με πολύ ισχυρούς ανέμους προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή τοπικών προϊόντων (φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης κ.α.) λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Παράλληλα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο του Δήμου, στα φωτιστικά του Δημόσιου φωτισμού αλλά και σε σπίτια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ.

Από το πρωί της Κυριακής συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής που έσπευσε αμέσως, καθάρισαν το εθνικό δίκτυο από πεσμένα κλαδιά και φερτά υλικά, όμως η κατάσταση το δίκτυο της αγροτικής και δασικής οδοποιίας στις κοινότητες που κυρίως χτυπήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση (Λευκώνας, Καρυές, Μικρολίμνη, Καλλιθέα, Ανταρτικό) θα χρειαστεί καιρός για να αποκατασταθεί. Ταυτόχρονα καταστράφηκε μεγάλος αριθμός φωτιστικών δημοτικού φωτισμού, πινακίδων και άλλου αστικού εξοπλισμού ενώ καταγράφηκαν ζημιές και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ.

Την περιοχή επισκέφτηκε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχεις Φλώρινας κ. Σωτήριο Βόσδου και πολιτικής Προστασίας κ. Θωμά Μάνο και επιθεώρησαν τις επιπτώσεις της θεομηνίας στην περιοχή.

Το πρωϊ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, μετέβη στην περιοχή, με εντολή του προέδρου κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλο μέρος της συνολικής καλλιέργειας φασολιών (Φασόλια πλακέ και γίγαντες Πρεσπών, ΠΓΕ) αλλά και άλλων ειδών (πιπεριές, καλαμπόκια, δένδρα κλπ.). Παρ ’όλα αυτά είναι κοινή διαπίστωση σε συνάντηση που έγινε με παραγωγούς ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από μόνες τους δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής τη στιγμή που οι πληττόμενοι δεν θα συγκομίσουν φέτος ούτε τον σπόρο για να σπείρουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο παρ’ότι έχουν κάνει όλα τα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες. 

Τέλος, αξιολογώντας τα δεδομένα των καταστροφών στις κοινότητες του Δήμου, ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, απέστειλε αίτημα ζητώντας η πληγείσα περιοχή να κηρυχτεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της θεομηνίας.

You May Also Like

Κ.Ε.Κ. Δήμου Καστοριάς: «Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του λιανικού εμπορίου»

Κ.Ε.Κ. Δήμου Καστοριάς: «Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης για άνεργους…

Στο εργοτάξιο της Σήραγγας Κλεισούρας με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Νίκο Ταχιάο

Ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου από τα στελέχη της Εγνατίας Οδού ΑΕ και επίσκεψη στο υπό κατασκευή τούνελ.

Ζήσης Τζηκαλάγιας:Ας ξεκινήσουμε σωστά την Σχολή Αστυφυλάκων στην ΕΔΗΚΑ

Η Καστοριά αργοπεθαίνει. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δρομολόγησης λύσεων ΑΜΕΣΟΥ προσδοκωμένου αποτελέσματος.

Σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας» από το Κέντρο Κοινότητας Άργους Ορεστικού

  Σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας» από το Κέντρο Κοινότητας Άργους…

Α. Λιάμης: «Είναι απαράδεκτο να παραπλανούμε τον κόσμο με ψευδείς ειδήσεις»

Α. Λιάμης: «Είναι απαράδεκτο να παραπλανούμε τον κόσμο με ψευδείς ειδήσεις»

Καστοριά: Απερίσκεπτη ενέργεια!

Καταγγελία του Γιώργου Αλεξίου για ένα γεγονός αυτό προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα…

Το Επαγγελματικό Λύκειο Άργους Ορεστικού συμμετέχει στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Το Επαγγελματικό Λύκειο  Άργους Ορεστικού συμμετέχει στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα…

Δήμος Καστοριάς: Έγκριση χρηματοδότησης για την προμήθεια μηχανημάτων έργου συνολικής αξίας 230.000 ευρώ

Δήμος Καστοριάς: Έγκριση χρηματοδότησης για την προμήθεια μηχανημάτων έργου συνολικής αξίας 230.000…

Ο τυχερός λαχνός της λαχειοφόρου αγοράς του “ΚΕΛΕΤΡΟΝ Αγάπη για το Παιδί – Δράσεις Για Τον Άνθρωπο”

Ο τυχερός λαχνός της λαχειοφόρου αγοράς του “ΚΕΛΕΤΡΟΝ Αγάπη για το Παιδί…

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ο ετήσιος χορός και η κοπή της βασιλόπιτας από το Σύλλογο Νεφροπαθών Καστοριάς

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ο ετήσιος χορός και η κοπή της βασιλόπιτας…