Ξεκίνησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου η υλοποίηση του φετινού προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα ελληνικά σχολεία.

«Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», δήλωσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα που, πέραν του προφανούς, ότι στοχεύει στην επαφή των παιδικών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει επίσης στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών». Στη συνέχεια, ο υπουργός ευχαρίστησε το υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για τη συνεργασία τους στην απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.

Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:

  • Φρούτα – Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.
  • Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.

Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).

 

You May Also Like

Μετακίνηση στα νησιά: Οι 3 φάσεις για άρση μέτρων – Ημερομηνίες κλειδιά

Μετακίνηση στα νησιά: Οι 3 φάσεις για άρση μέτρων – Ημερομηνίες κλειδιά

Έξι μήνες ανάσα από τον ΕΝΦΙΑ

Oι περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του…

Σάλος στα σχολεία: Εισήγηση για πιστοποίηση Αγγλικών και Πληροφορικής ως προϋπόθεση για τη λήψη Εθνικού Απολυτηρίου

Οι βασικές αλλαγές που έχουν «πέσει» στο τραπέζι

Σύρος: Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη στο λιμάνι της Ερμούπολης

Στην πλατεία Παπάγου το άγαλμα του Συριανού ρεμπέτη.

Σπάνια ροζ δελφίνια εμφανίστηκαν και πρόσφεραν εντυπωσιακό θέαμα

Το δελφίνι του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), επίσης γνωστό ως ροζ ποτάμιο δελφίνι

Αγίου Πνεύματος 2018: Πότε «πέφτει», για ποιους είναι αργία;

Αγίου Πνεύματος 2018: Πότε «πέφτει», για ποιους είναι αργία;

Βάσεις 2017: Πώς θα βρουν οι υποψήφιοι το τμήμα εισαγωγής

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έτσι…

Λιγνίτης: Επιστροφή στο «εθνικό» καύσιμο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ