Δευτέρα 19 Μαϊου 2014.

Ξύπνησαν οι αρκούδες από το χειμέριο λήθαργο

Την άφιξη τής άνοιξης προαναγγέλουν οι αρκούδες στο Καταφύγιο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο, καθώς οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σήμαναν τη λήξη του χειμέριου λήθαργου και οδήγησαν τις αρκούδες έξω από τις φωλιές τους.

Όπως κάθε χρόνο, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες. Η Sandy, η Mira και ο Duke μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν νωρίτερα και άρχισαν τα παιχνίδια, ενώ και ο Κυριάκος με τον Μανώλη γρήγορα εγκατέλειψαν τις φωλιές τους για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες ημέρες. Οι γηραιότερες Σάσα και Αλεξάνδρα που αποσύρθηκαν πρώτες στις φωλιές τους ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν πλέον ξυπνήσει και περνούν αρκετές ώρες έξω. Οι περισσότερες αρκούδες επέλεξαν να κοιμηθούν στις τεχνητές φωλιές, εκτός από την Ειρηνη και την Μπάρμπαρα που επέλεξαν μία φυσική.

Παρόλο που φέτος υπήρξε έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει και οι αρκούδες περνάνε πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας βόλτες.

Χωρίς τη Βέσνα…

Δυστυχώς από το χειμέριο ύπνο δεν ξύπνησε η Βέσνα. Οι φροντιστές του «Αρκτούρου» στον καθιερωμένο έλεγχο την εντόπισαν νεκρή μέσα στη φωλιά της. Ήταν 23 χρονών, υπέργηρη, καθώς οι αρκούδες στη φύση δύσκολα ξεπερνούν τα 20 χρόνια. Γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Ήρθε στο Καταφύγιο μαζί με τα αδέρφια της τον Μίσα και την Μπάρμπαρα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου. Όταν ήρθε ήταν η πιο φοβισμένη από τις άλλες δύο και άργησε πολύ να προσαρμοστεί.

Άνοιξε και πάλι το Καταφύγιο

Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο που λειτουργεί καθημερινές εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακα 10.00-17.00 (ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του «Αρκτούρου», το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο. Οι τρεις επισκέψιμοι χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά και Καθαρά Δευτέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο 23860 41500.

 

 

Δευτέρα 19 Μαϊου 2014.
Bears in the wildlife shelter of the environmental organization Arcturos in Nimfaio, Florina, on November 13, 2016. Konstantinos Tsakalidis / SOOC / Arcturos
You May Also Like

Συγχαρητήριο μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου

”Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων”

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πού θα τοποθετηθούν στην Καστοριά, τα αγγελτήρια θανάτων και μνημοσύνων

Πού θα τοποθετηθούν στην Καστοριά, τα αγγελτήρια θανάτων και μνημοσύνων

Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα παρευρέθηκε η Μαρία Αντωνίου

Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα παρευρέθηκε η Μαρία…

Επιταγή από το ίδρυμα NATO Charity bazaar στην Εταιρεία Αυτισμού Καστοριάς

Επιταγή από το ίδρυμα NATO Charity bazaar στην Εταιρεία Αυτισμού Καστοριάς

Η Εκδήλωση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Η Εκδήλωση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

O Εορτασμός της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Δισπηλιό (Πρόγραμμα)

O Εορτασμός της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Δισπηλιό (Πρόγραμμα)

ΕΛΓΑ: Αναγγελία για ζημιές από χαλάζι στην Κορομηλιά, Λεύκη και Μεσοποταμία και από βροχόπτωση στη Μεταμόρφωση

ΕΛΓΑ: Αναγγελία για ζημιές από χαλάζι  στην Κορομηλιά, Λεύκη και Μεσοποταμία και…