ΟΑΕΔ: Σε ποιες περιπτώσεις χάνεται η κάρτα ανεργίας;

Πότε γίνεται διακοπή, ποια τα δικαιώματα των ανέργων αλλά και ποια η διαδικασία έκδοσης της από τον ΟΑΕΔ.

Ενδεικτικοί λόγοι διαγραφής από το μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ:

  • Σε περίπτωση ανάληψης εξαρτημένης εργασίας ή οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης, είτε με τη μεσολάβηση του ΟΑΕΔ είτε με ενέργειες του ίδιου του ανέργου
  • Σε περίπτωση μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε διάστημα έως και 5 (πέντε) ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας
  • Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του ανέργου στην αγορά εργασίας (π.χ. ασθένεια, μετάβαση στο εξωτερικό, διοικητική κράτηση, φυλάκιση, κ.ά.)
  • Σε περίπτωση στράτευσης
  • Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος
  • Σε περίπτωση λήξης της άδειας διαμονής ή εργασίας αλλοδαπού (προκειμένου για πολίτες τρίτων χωρών)
  • Σε περίπτωση φοίτησης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης (εξαιρουμένης της πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης χωρίς εργασιακή σχέση)
  • Σε περίπτωση κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ΝΑΤ.

Στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 15-74 ετών το οποίο

α) δεν έχει εργασία

β) δεν είναι μαθητής, σπουδαστής ή φοιτητής οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας,

γ) είναι διαθέσιμο στην αγορά εργασίας

δ) αναζητά ενεργά απασχόληση.

Για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1. Οι άνεργοι που εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη θα προσκομίζουν το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 του ατόμου του οποίου τελούν υπό την προστασία καθώς και παραστατικό μέσω του οποίου δηλώνεται η άρση του λόγου εξάρτησης, όπου αυτό απαιτείται.

 

  1. Για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαιτείται μόνο η κατάθεση συγκεκριμένου υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 , η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος.

 

  1. Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

 

  1. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)

 

  1. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ

 

  1. Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών

Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Μετά την εγγραφή του ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το έγγραφο «Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη Διαδικτυακή Πύλη» (κωδικοί πρόσβασης). Μέσω του εγγράφου αυτού ο συναλλασσόμενος μπορεί να κάνει την εγγραφή του στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (eServices IIS) του Οργανισμού και να κάνει χρήση ως πιστοποιημένος χρήστης.

Μετά την εγγραφή του ο άνεργος ενδεικτικά έχει τα εξής δικαιώματα/παροχές:

 

  • Σε περίπτωση απόλυσης, δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας: εάν διαπιστωθεί ότι ο απολυθείς άνεργος πληροί τις προϋποθέσεις προς επιδότηση (αν έχει συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων), υποβάλλει αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας.

 

  • Υπόδειξη και παραπομπή σε θέση εργασίας αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κενή θέση ανάλογη των προσόντων του στο επάγγελμα που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί ο άνεργος.
    Υπόδειξη και παραπομπή σε προγράμματα κατάρτισης / απασχόλησης.

 

  • Διερεύνηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αναγκών κατά τη συνέντευξη με εξειδικευμένο Υπάλληλο (εξατομικευμένη προσέγγιση), κατάρτιση ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με εξειδικευμένο Υπάλληλο, προτάσεις για συμμετοχή του αναζητούντα εργασία σε δράσεις/ προγράμματα συμβουλευτικής, απασχόλησης ή κατάρτισης.

 

You May Also Like

Προημιτελική Φάση Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Καστοριάς 2023-2024 ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 🆚️ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 0-2 (ΤΕΛΙΚΟ)

Στό 14′ το πλασέ τού Αφεντουλίδη έφυγε λίγο άουτ. Στό 20′ ο…

Το τηλεοπτικό σποτ της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Καστορια.

Δείτε ΕΔΩ το τηλεοπτικό σποτ της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Καστορια.

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΑΙΑΝΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΧΑΝΔΑΚΑ» – Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής

  Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο  «ΜΕΛΕΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΑΙΑΝΗ…

Π.Δ.Μ.: Πέντε αλήθειες στα αμέτρητα ψέματα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου!

Π.Δ.Μ.: Πέντε αλήθειες στα αμέτρητα ψέματα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου!

Ο Δήμαρχος Φλώρινας στον αγώνα τοξοβολίας «Lynx 2020»

  Ο Δήμαρχος Φλώρινας στον αγώνα τοξοβολίας «Lynx 2020»

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του Νέου Φορέα «Νομαρχιακή Ομάδα Εμπιστοσύνης Καστοριάς»

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου  του Νέου…

Η Καστοριά είπε ναι στο ποδήλατο…

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» με αποκορύφωμα την 22α Σεπτεμβρίου «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο»

Έκτακτη Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας(Σ.Ο.Π.Π) Λόγω Κορωναϊου

Έκτακτη Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας(Σ.Ο.Π.Π) Λόγω Κορωναϊου  

Τοποθέτηση Ενημερωτικών – Πολιτιστικών Πινακίδων στην πόλη της Καστοριάς

Τοποθέτηση Ενημερωτικών – Πολιτιστικών Πινακίδων στην πόλη της Καστοριάς