ΟΗΕ: Μεγαλώνουν οι έμφυλες ανισότητες και οι κίνδυνοι για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες εξαιτίας της πανδημίας

Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στις αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, τις εντονότερες εντάσεις στα σπίτια και τις κοινωνίες

Ανησυχητική αύξηση στις αναφορές για περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της εμπορίας ανθρώπων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης μεταξύ των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων και ανιθαγενών, εξαιτίας της πανδημίας της covid 19, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Πολλοί πρόσφυγες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ημερομίσθια εργασία. Πολλοί έχουν χάσει, πλέον, τα ασταθή μέσα βιοπορισμού τους και έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας με καταστροφικές και ευρείες επιπτώσεις, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στις αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, τις εντονότερες εντάσεις στα σπίτια και τις κοινωνίες, καθώς και στο κλείσιμο των σχολείων, όλα αποτέλεσμα της φτώχειας που σχετίζεται με την πανδημία. Ορισμένες επιζήσασες καταφεύγουν ακόμα και στη δραστική λύση να αποσύρουν τις καταγγελίες τους λόγω της οικονομικής εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους, σημειώνει ο οργανισμός.

Επιπλέον, οι γυναίκες πρόσφυγες επιβαρύνονται από την πρόσθετη παροχή φροντίδας στο σπίτι, ενώ καταφεύγουν σε άτυπες επισφαλείς θέσεις εργασίας ή καταλήγουν στους δρόμους. Οι αυξημένες απαιτήσεις στα νοικοκυριά μειώνουν, επίσης, τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ιό.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τα ανθρωπιστικά προγράμματα που καταπολεμούν την ανισότητα βάσει φύλου, καθώς και να διευρύνει τις πρωτοβουλίες που προωθούν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την αυτονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν, επίσης, αυτοί οι πληθυσμοί στα προγράμματα κοινωνικοοικονομικής αρωγής που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλο που η πανδημία του κορονοϊού τροφοδοτεί τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και αυξάνει τους κινδύνους βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τα προγράμματα πρόληψης και ανταπόκρισης εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

«Η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους και την υποστήριξη της ενδυνάμωσής τους», καταλήγει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

newsbeast.gr

 

You May Also Like

Α’ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ_ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος μιλά για τον θρυλικό Μητροπολίτη Γερμανό…

Έχοντας καταγράψει 803 εμπορικούς επισκέπτες, έκλεισε η 3η ημέρα της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

Κατά κοινή ομολογία, η επισκεψιμότητα της Έκθεσης ήταν ικανοποιητική και, μάλιστα, αυξημένη…

Διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγίας»

Η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς, τον Δήμο…

Έργα προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ στην Π.Ε. Καστοριάς

Σημαντικά έργα οδοποιίας, υποδομών και προστασίας της λίμνης  δρομολογούνται στην Π.Ε. Καστοριάς,…

Ηλίας Τζωρτζόπουλος: Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Πριν…

Συνελήφθη 44χρονος σε περιοχή της Καστοριάς για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

  Συνελήφθη 44χρονος σε περιοχή της Καστοριάς για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Aποκαταστάθηκαν τα προβλήματα υδροδότησης στην πόλη της Καστοριάς

  Aποκαταστάθηκαν τα προβλήματα υδροδότησης στην πόλη της Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε η 4η διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας για το έτος 2018

Πραγματοποιήθηκε η 4η διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας για το έτος 2018

Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες

Στις 26 Μαΐου 2016, σε συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Ομάδας…