Οι αυτοεξετάσεις που σώζουν ζωές

Μερικές φορές πρέπει να εξετάσουμε τον εαυτό μας, για να προλάβουμε τα χειρότερα!

Ένα από τα καλύτερα αισθήματα πρέπει να είναι το να λαμβάνουμε τα αποτελέσματα ενός τακτικού τσεκ-απ, και να μαθαίνουμε ότι όλα πάνε καλά. Οι ειδικοί όμως τονίζουν την σημασία της αυτοεξέτασης, καθώς μπορεί να μας σώσει την ζωή, ανάμεσα στις προγραμματισμένες μας εξετάσεις.

Για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε ιδανικά επίπεδα, αλλά και να προλάβουμε σοβαρές παθήσεις, η αυτοεξέταση είναι αναγκαία. Αναφέρουμε ότι 40% των καρκίνων του μαστού ανακαλύπτονται μέσα από αυτοεξέταση, και μετά ακολουθεί μαστογραφία για επιβεβαίωση. Ποιες είναι όμως οι πιο σημαντικές εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας;

Της επιδερμίδας

Εξετάστε προσεκτικά την επιδερμίδα σας, με όραση και αφή, για να δείτε αν υπάρχουν εξογκώματα ή περίεργα σημάδια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο τριχωτό της κεφαλής, στον λαιμό και στην πλάτη. Ζητήστε από κάποιον σύντροφο ή φίλο να σας βοηθήσει να εξετάσετε την πίσω πλευρά σας. Αν το δέρμα σας είναι πιο τραχύ σε μια μικρή περιοχή, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν ένα κομμάτι δέρματος έχει πάρει λαμπερό ροζ ή καφετί χρώμα, και υπάρχει εξόγκωμα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Των ματιών

Οι βλεφαρίδες σας πρέπει να είναι σφιχτές και ίσες, και να μην υπάρχει πρήξιμο ή κοκκινίλα γύρω ή πάνω στην περιοχή. Αν σας λείπουν βλεφαρίδες, μπορεί να είναι πρόβλημα στον θυρεοειδή, ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Της ισορροπίας

Έχουμε την αίσθηση ισορροπίας μας δεδομένη, αλλά δεν πρέπει. Είναι, άλλωστε, η βάση κάθε μας κίνησης. Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε την αίσθηση ισορροπίας μας, και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Σταθείτε σε μια ίσια επιφάνεια που δεν γλιστράει, και τυλίξτε τα χέρια σας μπροστά από το στήθος. Σηκώστε το ένα σας πόδι μερικά εκατοστά πάνω από το πάτωμα, και προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα, δοκιμάστε με το άλλο πόδι. Δοκιμάστε ξανά το τεστ, με τα μάτια σας κλειστά. Αν δυσκολεύεστε, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις πιθανές σας λύσεις.

Της καρδιάς

Τοποθετήστε δύο δάχτυλα στα πλάγια της τραχείας σας. Μετρήστε τους παλμούς για 15 δευτερόλεπτα, και πολλαπλασιάστε με το τέσσερα, για να δείτε πόσους παλμούς έχετε ανά λεπτό. Οτιδήποτε ανάμεσα στο 60 με το 100 είναι υγιές. Αν οι παλμοί σας είναι παραπάνω από 100, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Των μαλλιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν τρίχες στην δεκαετία των 50, κι αυτό είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα το επηρεάσουν αυτό, αλλά μερικές φορές, ορισμένα φάρμακα, ή η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Άλλες φορές, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

iatronet.gr

You May Also Like

Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν τα πάντα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα γίνονται πολύ σύντομα οι εισαγωγές στα…

Θυρεοειδής: Προσοχή στα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Θυρεοειδής: Προσοχή στα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Καλοκαίρι και αλλεργίες

Table of Contents Hide Καλοκαίρι και αλλεργίες Καλοκαίρι και αλλεργίες

10 τρόποι που το σώμα μας προσπαθεί να μας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά στη υγεία μας

Το σώμα μας μπορεί να μας προειδοποιήσει

Γιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αγοράζουμε φθηνό μέλι

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αγοράζουμε αληθινό μέλι;

Φασκόμηλο: Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία !

Πώς να εντάξετε το φασκόμηλο στη διατροφή σας

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Ναυτία: Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Πού παραμονεύουν τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας;

  Πού παραμονεύουν τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας;

Ελπίδα για θεραπεία της οστεοπόρωσης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 426.000 ανθρώπων και εντόπισαν 518 γονίδια που ίσως…