Οι άνθρωποι που μαζεύουν καθημερινά τα σκουπίδια της πόλης, μίλησαν για την καθημερινότητά  τους.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

 

Λίγο μετά τις 4 το πρωί χτύπησε το ξυπνητήρι μου, «βάρβαρη ώρα» σκέφτηκα. Κοιτώντας έξω από το παράθυρό μου το μαύρο σκοτάδι και την έντονη βροχή,  σταμάτησα να παραπονιέμαι που έπρεπε να ξυπνήσω τόσο νωρίς, καθώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Καστοριά που κάθε μέρα, τέτοια ώρα βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν  για τη δουλειά τους. Εκείνους πήγαινα να συναντήσω.

 

Στους δρόμους της Καστοριάς, δεν κυκλοφορούσε ψυχή ζώσα, η απόλυτη ησυχία και ηρεμία. Στις  5:30 το πρωί έξω από το κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς με περίμενε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άκης Λιάμης μαζί με τους συνεργάτες του από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετή ώρα τη δουλειά τους. «Μεσημέριασε για εμάς. Πιο πολύ έχουμε συνηθίσει τη νύχτα πάρα την ημέρα», μου είπε χαρακτηριστικά ο οδηγός του απορριμματοφόρου κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εργάζεται στην Υπηρεσία του Δήμου Καθαριότητας ως οδηγός επί 23 χρόνια. Από τις 4:00 π.μ. έως τις 10:30 π.μ. μαζί με τους συναδέλφους του Νίκο Μπουρινάρη  και  Γιώργο Μεσημέρη, πραγματοποιούν το δρομολόγιο εντός της πόλης της Καστοριάς και στη συνέχεια  πηγαίνουν στα χωριά του Δήμου. Συνολικά περισυλλέγουν ημερησίως  τα απορρίμματα από 350 κάδους.

 

Όταν τον ρώτησα για τον αν του αρέσει η δουλειά του, χαμογέλασε και μου απάντησε θετικά «Είναι μια δουλειά την οποία εγώ ο ίδιος επέλεξα, πριν από πολλά χρόνια. Παλιότερα  εργαζόμουνα στη γούνα και έβλεπα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δούλευα μόνο τον  μισό χρόνο και κατάλαβα ότι δεν με συνέφερε αυτή η κατάσταση. Έτσι το 1995 μπήκα στον Δήμο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος πλέον βλέπει τη δουλειά μας διαφορετικά, μας θεωρούν πολύ τυχερούς.  Και  ναι, νιώθω ότι είμαι τυχερός που άφησα τη γούνα και κάνω αυτή τη δουλειά».

Οι κύριοι Πέτρος Τσιάτσος και Γιάννης Αντωνιάδης, εργάζονται στο πλυντήριο των κάδων απορριμμάτων.  Συγκεκριμένα, παίρνουν τους άδειους κάδους, κάνουν μια χειρονακτική προεργασία  αφαιρώντας τα υπολείμματα και στη συνέχεια  τους τοποθετούν εντός του φορητού πλυντηρίου. Με τη χρήση ειδικών απορρυπαντικών και με καυτό νερό, τους απολυμαίνουν. Πρόκειται για μια εργασία την οποία επανέφερε η νέα Δημοτική Αρχή.

 

Για την ιστορία, οι κάδοι του Δήμου Καστοριάς, είχαν να πλυθούν για περισσότερα από 3 χρόνια «Η  νέα Δημοτική Αρχή μπήκε με πολύ όρεξη για  δουλειά. Κάνουν κινήσεις που φαίνονται και ευχαριστούν τους δημότες. Πιστεύω πως με τη δική μας πολυετή εμπειρία και με το μεράκι της Δημοτικής Αρχής, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Σε όλο αυτό το εγχείρημα, πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες.  Ό,τι και να κάνουμε, εάν δεν φροντίζει ο κόσμος να διατηρεί την πόλη καθαρή, τότε δεν θα υπάρχει και αποτέλεσμα», ήταν τα λόγια των υπαλλήλων.

Ο κ. Τσιάτσος τις τελευταίες δυο δεκαετίες εργάζεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Είναι περήφανος και αγαπάει πολύ τη δουλειά του «Νιώθω τυχερός που δουλεύω. Νιώθω τυχερός που είμαι στην Καστοριά. Νιώθω τυχερός που δουλεύω για την Καστοριά».

«Είναι μια πολύ δύσκολη εργασία, την οποία κάνω τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όλη η σωματική ταλαιπωρία και κούραση, κάποια στιγμή θα βγει στο μέλλον. Φυσικά νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω τη δουλειά μου και προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος για να συνεχίσω να την έχω», ήταν τα λόγια του κ. Αντωνιάδη.

 

Μακάβρια ευρήματα εντός των κάδων

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα μακάβρια ευρήματα. Κόκκαλα ζώων, νεκρές γάτες και σκυλιά», μου απάντησε ο κ. Τσιάτσος, όταν τον ρώτησα ποιο είναι το χειρότερο πράγμα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος στη δουλειά. Δράττοντας την ευκαιρία, θέλησε να ενημερώσει τους συμπολίτες τους, ότι απαγορεύεται δια Νόμου να πετιούνται τα κόκκαλα των ζώων εντός των κάδων, μια τακτική που ακολουθείται συνήθως από τα κρεοπωλεία. Όσον αφορά τα νεκρά ζώα, απαγορεύεται να γίνει η περισυλλογή από τα απορριμματοφόρα. Οι πολίτες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουν την Υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία με τη σειρά της καλεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία και γίνεται η περισυλλογή τους.

 

Γεμίζουν την πόλη με σκουπίδια, επειδή σιχαίνονται να αγγίξουν τους κάδους

Οι υπάλληλοι του τομέα Καθαριότητας, δίνουν καθημερινή μάχη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας «Βρέξει χιονίσει, εμείς πρέπει να είμαστε στη δουλειά μας. Δεν σταματάμε ποτέ», ήταν τα λόγια του κ. Παπαδόπουλου, όσο για το εάν οι πολίτες της Καστοριάς βοηθούν στο έργο τους, η απάντηση ήταν εν μέρει αρνητική «Είναι κάποιοι άνθρωποι, που απλώς σιχαίνονται να πιάσουν το καπάκι του κάδου. Έτσι για να αποφύγουν την επαφή, πετάνε τα σκουπίδια τους εκτός. Ο κάδος μέσα είναι άδειος και τα σκουπίδια πεταμένα στον δρόμο. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα».

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ορισμένοι πολίτες που τρέφουν άλλου είδους συναισθήματα για τους κάδους. Μίσος, θυμό, αδιαφορία. Τους  σπάνε με γροθιές και με κλωτσιές, τους βάζουν φωτιά, τους πετάνε κάτω, τους αχρηστεύουν…

 

Φλεγόμενοι κάδοι και ανθυγιεινές συνήθειες

Τώρα που χειμώνιασε, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά και τους φλεγόμενους κάδους. Οι στάχτες από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια, καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, το οποίο είναι και λογικό. Το παράλογο της υπόθεσης είναι, πως ορισμένοι χρήστες αυτού του είδους θέρμανσης, χωρίς να σιγουρευτούν ότι είναι απολύτως σβηστές οι στάχτες τους, τις πετάνε. Ο κ. Παπαδόπουλος με ενημέρωσε πως έχουν καλέσει πολλές φορές την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς, προκειμένου να κατασβήσουν φωτιές που προκλήθηκαν από τις στάχτες. Στην περίπτωση δε, που δεν γίνει αντιληπτή η εστία φωτιάς, τότε μπορεί να καεί και ολόκληρο το απορριμματοφόρο.

Ακόμα ένα μελανό σημείο, είναι το πέταγμα της στάχτης χωρίς σακούλα. Οι εργάτες όταν αδειάζουν τον κάδο, όπως μου εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος,  έρχονται αντιμέτωποι με ένα σύννεφο σκόνης το οποίο είναι 100% ανθυγιεινό προς τον άνθρωπο «Αυτοί που ακολουθούν αυτή την τακτική, φανερά δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Εάν τους ενδιέφερε, θα συμμορφώνονταν με τους κανόνες».  

 

Μεθυσμένοι και ασυνείδητοι οδηγοί δυσκολεύουν το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας

Το θέμα του πάρκινγκ, είναι ένα θέμα που πονάει στην Καστοριά. Γενικότερα μερίδα πολιτών, αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο, καθώς  της αρκεί να βολευτεί. Προσφάτως, το απορριμματοφόρο είχε κολλήσει στη διασταύρωση του παλιού ΟΤΕ, για περισσότερο από 20 λεπτά, καθώς λόγω του άτσαλου παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου, δεν χωρούσε να περάσει.

Ακόμη πιο δύσκολες είναι οι καταστάσεις με τα κινούμενα  αυτοκίνητα, ειδικά όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος! Ο κ. Αντωνιάδης  μου μετέφερε ένα περιστατικό, το οποίο του έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη του «Ήταν ξημερώματα Σαββάτου και ήμασταν κοντά στο Εμπορικό Κέντρο της Καστοριάς. Όπως έκανα τη δουλειά μου, άκουσα έναν περίεργο ήχο, ο οποίος δεν μου έκατσε καλά. Γύρισα το κεφάλι  μου  ασυναίσθητα και είδα ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μας. Λειτουργώντας ακαριαία, σπρώχνω τον συνάδελφό μου προς το πεζοδρόμιο και πέφτω και εγώ μαζί του. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος ήταν μεθυσμένος, καρφώθηκε πάνω στο φορτηγό. Εκείνη την ημέρα φοβήθηκα πάρα πολύ. Παίζεις καθημερινά με τη ζωή σου, κάνοντας αυτή τη δουλειά».

Με αφορμή τη συζήτηση περί μεθυσμένων οδηγών ο  κ. Παπαδόπουλος θυμήθηκε μια άσχημη εμπειρία που του είχε συμβεί εν ώρα εργασίας  και μου την εξιστόρησε «Εμείς ήμασταν σταματημένοι και κάναμε τη δουλειά μας, αδειάζαμε τους κάδους. Πίσω μας, ήταν ένας μεθυσμένος οδηγός ο οποίος μας έβριζε, προφανώς επειδή τον καθυστερούσαμε. Το ένα έφερε το άλλο, αρπαχτήκαμε και αναγκαστήκαμε να καλέσουμε την αστυνομία για να δώσουμε τέλος στο συμβάν. Δυστυχώς, όταν ο άλλος είναι πιωμένος, δεν σέβεται κανέναν».

Άκης Λιάμης: «Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους υπαλλήλους της υπηρεσίας Καθαριότητας»

Όλοι έχουμε ακούσει το πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι στην υπηρεσία καθαριότητας. Όταν όμως  ζεις, έστω και για λίγο τι σημαίνει να εργάζεσαι για την εν λόγω υπηρεσία, η λέξη “δύσκολο”, φαντάζει λίγη.

Η ημέρα που παρακολούθησα την καθημερινότητα των εργαζομένων, ήταν σχετικά μια εύκολη ημέρα. Οι δυσκολίες ήταν  για τους ίδιους σχεδόν βατές.  Έβρεχε, έκανε αρκετό  κρύο και  δεν χωρούσε το απορριμματοφόρο να περάσει από έναν δρόμο, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.  Ωστόσο μου έκανε τρομερή εντύπωση, με πόσο μεράκι έκαναν τη δουλειά τους οι κύριοι Παπαδόπουλος, Μεσημέρης, Μπουρινάρης, Τσιάτσος και Αντωνιάδης.

Φανερά ικανοποιημένος  από την απόδοση των συνεργατών του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άκης Λιάμης δήλωσε στο μικρόφωνο της Εφημερίδας “Ορίζοντες” «Είμαστε μια δυνατή ομάδα. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, έχουν πολύ όρεξη για δουλειά, γεγονός το οποίο φαίνεται από το αποτέλεσμα. Δίνουν καθημερινά το 100% του εαυτού τους. Ό,τι και να τους ζητήσουμε το κάνουνε, χωρίς παράπονα, χωρίς γκρίνιες, με το παραπάνω. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αρμονία στη δουλειά σου.  Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια». 

 

Comments are closed.

You May Also Like

Ακυρώνεται η 46η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

  Ακυρώνεται η 46η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε απομακρυσμένες κοινότητες του Βοΐου

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε απομακρυσμένες κοινότητες του Βοΐου

Πόρισμα-φωτιά για τις σήραγγες της Εγνατίας οδού στη Δυτική Μακεδονία

Πόρισμα-καταπέλτη της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει στα χέρια…

Στο Άργος Ορεστικό το 5αρι του ΤΖΟΚΕΡ! Μεγάλη Επιτυχία!

“Έπεσε” 5αρι του τζόκερ στο Άργος Ορεστικό. Μεγάλη Επιτυχία!

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά στις 25&27/01/2021

  Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς  στην Καστοριά στις 25&27/01/2021

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το πρόβλημα των κουνουπιών

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας το πρόβλημα…

Έρχεται το 15πενθήμερο εκπτώσεων στην Καστοριά

Table of Contents Hide α) Τακτικές  εκπτώσεις: Β) Ενδιάμεσες  εκπτωτικές  περίοδοι:Αρμόδιες  ελεγκτικές …

Συλλυπητήρια επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς

Συλλυπητήρια επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς