Οι πρώτες αποφάσεις για διαγραφή χρεών στα Ταμεία

 

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπέγραψε τις  πρώτες τρεις αποφάσεις,  σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν.4554/2018 (130 Α’), με τις οποίες ενεργοποιείται η διαδικασία  διαγραφής οφειλών  και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ. λόγω  εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων εξαιτίας της πολυνοµίας, της πολυπλοκότητας και των συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά το παρελθόν.

 

Οι αποφάσεις αφορούν:

 

  1. Οφειλές νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού φορέα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.

 

  1. Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται  η  πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.
  2. Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων- ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις:

 

  • Η αίτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, όπου ετοιμάστηκε η σχετική πλατφόρμα διαγραφής οφειλών. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Οι διαγραφές, πέραν της κύριας θα αφορούν, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.
  • Για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
  • Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.
  • Μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

 

Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα συνεχιστεί για επιπλέον κατηγορίες  ασφαλισμένων.

 

You May Also Like

Από τις 16 Ιουνίου, τα Ιωάννινα πετούν… στο νερό! Έρχονται τα υδροπλάνα

Έρχονται τα υδροπλάνα στα Ιωάννινα 

Δ. Σταμενίτης: Ήταν μονόδρομος η παραίτησή μου

”Ο διάλογος που εμφανίστηκε ως δήθεν δικός μου είναι προϊόν κοπτορπτικής”

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την 15η Ιουνίου 2018

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής  της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την…

Γερμανικό σοκ κατά Τουρκίας: Αφαιρούν διπλή υπηκοότητα σε 3 εκ. Τούρκους

Aπόφαση που αφορά αποκλειστικά 3 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στην Γερμανία ετοιμάζει…

Η ολοένα και αυξανόμενη ένταση του ανέμου στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος του Σαββάτου.

Λόγω καιρού δεν ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου.

Δημήτρης Οικονόμου: Η απάντηση μετά το σάλο για τη δήλωση που έκανε για τους ανθρώπους με αναπηρία

Ο δημοσιογράφος έκανε μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στη ΔΟΥ

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στη ΔΟΥ

Πληρωμή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας: 36 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων

  Πληρωμή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας: 36 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Ο 31χρονος δολοφόνος της Μακρινίτσας: «Δεν κατάλαβα ότι σκότωσα…»

Ο 31χρονος δολοφόνος της Μακρινίτσας: «Δεν κατάλαβα ότι σκότωσα…»

Σημίτης: «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση»

«Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χώρα μας σε δύσκολες και αντίξοες…