Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν χάσει σχεδόν $90 δισ. εν μέσω εισβολής στην Ουκρανία

Του Iain Martin

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε χθες ορισμένους από τους επιχειρηματίες της χώρας σε συνάντηση στο Κρεμλίνο. Στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον 13 δισεκατομμυριούχοι: Vagit Alekperov, Pyotr Aven, Andrei Bokarev, Andrei Guriev, Mikhail Gutseriev, Suleiman Kerimov, Andrey Melnichenko, Leonid Mikhelson, Alexey Mordashov, Vadim Moshkovich, Vladimir Potanin, Dmitry Pumpyansky και Vladimir Yevtushenkov, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαίο μέτρο”, φέρεται να τους είπε. “Απλώς δεν μας έμεινε καμία επιλογή να πράξουμε διαφορετικά”.

Κανένας από τους δισεκατομμυριούχους δεν έχει προφανώς σχολιάσει, κάποιοι πιθανώς φοβούνται πολύ τον Πούτιν για να μιλήσουν κατά της εισβολής. Αλλά δεν είναι άτρωτοι.

Η επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει μόνο καταστροφή στην Ουκρανία, αλλά έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο και έχει πλήξει τις περιουσίες ακόμη και των στενότερων συμμάχων του. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από τις περιουσίες της ελίτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, καθώς το χρηματιστήριο της χώρας και το ρούβλι κατρακύλησαν, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Οι περίπου 116 δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας έχουν χάσει σχεδόν 90 δισ. δολάρια από τις 16 Φεβρουαρίου, υπολογίζει το Forbes. Από αυτά, περίπου 39 δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν την Πέμπτη, αφού ο ρωσικός δείκτης Moex έκλεισε με πτώση 33% και το ρούβλι έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η απειλή των κυρώσεων που θα επεκταθούν πέρα από τον μικρό κύκλο των δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών και των επιχειρήσεων που έχουν ήδη στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω τις περιουσίες των πλουσιότερων της Ρωσίας.

Τουλάχιστον πέντε από τους δισεκατομμυριούχους στο Κρεμλίνο την Πέμπτη – οι Alekperov, Mikhelson, Mordashov, Potanin και Kerimov – ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων δισεκατομμυριούχων της ημέρας. Συνολικά τουλάχιστον 11 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα ο καθένας την Πέμπτη.

Ο Alekperov, πρώην εργαζόμενος σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Κασπία Θάλασσα και πρώην σοβιετικός υπουργός πετρελαίου, ο οποίος ίδρυσε τη Lukoil, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Είδε 3,8 δισ. δολάρια, ή περίπου το 15,4% της εκτιμώμενης περιουσίας του ύψους 21,6 δισ. δολαρίων, να εξαφανίζεται καθώς οι ρωσικές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν “βουτιά”. Οι μετοχές της Lukoil, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Λονδίνο και τη Μόσχα, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από την έναρξη της στρατιωτικής προετοιμασίας για την εισβολή.

Η Lukoil είχε μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ μαζί με άλλες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η κρατική Rosneft, το 2014 με οικονομικές και τεχνολογικές κυρώσεις λόγω της κατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία και θα μπορούσε να μπει και πάλι στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

Ο δισεκατομμυριούχος Gennady Timchenko, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των βρετανικών κυρώσεων αυτή την εβδομάδα, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων των οποίων οι περιουσίες δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Ο Timchenko, ο οποίος κατέχει μερίδια σε διάφορες ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της Sibur, είδε περίπου 1,7 δισ. δολάρια να “σβήνονται” από την περιουσία του.

Ο Timchenko, η περιουσάι του οποίου εξακολουθεί να ανέρχεται σε περισσότερα από 21 δισ. δολάρια, κατονομάστηκε ως μέλος του “στενού κύκλου” του Πούτιν στις κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014. Οι κυρώσεις αυτές οδήγησαν τον Timchenko, ο οποίος ισχυρίζεται ότι γνώρισε τον Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να πουλήσει το 43% του μεριδίου του στην Gunvor, τον τέταρτο μεγαλύτερο τότε όμιλο εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο. Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι ο ίδιος ο Πούτιν είχε επενδύσεις στην Gunvor και μπορεί να είχε πρόσβαση στα κεφάλαια του ομίλου. Η Gunvor έχει αμφισβητήσει τον ισχυρισμό αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέβαλε επίσης κυρώσεις σε τρεις άλλους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γαμπρού του Πούτιν (και πρώην δισεκατομμυριούχου) Kirill Shamalov. Μετά τα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών και την απαγόρευση στους Ρώσους υπηκόους να έχουν πάνω από 66.000 δολάρια (50.000 λίρες) σε τραπεζικό λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται επίσης να πίεσε τους δυτικούς ηγέτες να προχωρήσουν περισσότερο και να αποβάλουν τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, έναν από τους κύριους αγωγούς για τη διεθνή χρηματοδότηση και τις τραπεζικές συναλλαγές. Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, κάποτε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Πούτιν στην Ευρώπη, ζήτησε επίσης να αποκοπεί η Ρωσία από το SWIFT για “έγκλημα κατά της ειρήνης”, παρά τους δισταγμούς ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις για όλα τα μέρη του αποκλεισμού των ρωσικών επιχειρήσεων και των ενεργειακών εταιρειών από το σύστημα πληρωμών.

Οι βουλευτές της βρετανικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League Chelsea FC, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει επανειλημμένα εμπλακεί στις μακροχρόνιες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

“Έχουμε κι άλλα άτομα στη λίστα μας, στα οποία είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στο ραδιόφωνο LBC την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε αν ο Αμπράμοβιτς είναι στόχος κυρώσεων. “Κανείς δεν έχει βγει από το τραπέζι”.

Ο Αμπράμοβιτς, από τον οποίο αφαιρέθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την περιουσία του αυτή την εβδομάδα, φέρεται να μην έχει βρετανική βίζα, αφού η βίζα του επιχειρηματία φέρεται να έληξε το 2018, αλλά μπόρεσε να επισκεφθεί την ποδοσφαιρική του ομάδα χάρη στις νεοαποκτηθείσες, ισραηλινές και πορτογαλικές υπηκοότητες. Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η βρετανική κυβέρνηση προς την ιδιοκτησία της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας θα μπορούσε να απειληθεί από το δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων που έκανε στην Τσέλσι.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι

Vagit Alekperov

Απώλειες $3,8 δισ. ή 15,4%

Πρώην εργάτης σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Κασπία θάλασσα και πρώην σοβιετικός υπουργός πετρελαίου, είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης ανεξάρτητης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, της Lukoil.

Alexey Mordashov

Απώλειες $3,3 δισ. ή 11,3%

Μέτοχος πλειοψηφίας στην εταιρεία χάλυβα Severstal, την οποία διηύθυνε επί 19 χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος.

Suleiman Kerimov

Απώλειες $2,6 δισ.  ή 18,2%

Ο Kerimov έκανε καριέρα επενδύοντας σε προβληματικές εταιρείες στη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται τώρα από τη συμμετοχή του στη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού της Ρωσίας, την Polyus.

Vladimir Lisin

Απώλειες $2,5 δισ. ή 8,3%

Πρόεδρος του ομίλου NLMK, κορυφαίου κατασκευαστή προϊόντων χάλυβα.

Oleg Tinkov

Απώλειες $2 δισ. ή 52,2%

Ο ιδρυτής της ρωσικής τράπεζας, Tinkoff, καταδικάστηκε πέρυσι για υποβολή ψευδούς φορολογικής δήλωσης και συμφώνησε να πληρώσει πάνω από μισό δισ. στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Vladimir Potanin

Απώλειες $1,9 δισ. ή 7%

Χαρακτηρίστηκε ως στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2018 και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από τον μεταλλευτικό γίγαντα Norilsk Nickel.

Leonid Mikhelson

Απώλειες $1,7 δισ. ή 6,4%

Βασικός μέτοχος της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek.

Gennady Timchenko

Απώλειες $1,7 δισ, ή 7,2%

Ο Timchenko επλήγη με κυρώσεις την Τρίτη μετά την ανάπτυξη δυνάμεων από τον Πούτιν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Leonid Fedun

Απώλειες $1,2 δισ. ή 12,8%

Ο πρώην στρατιωτικός είναι το δεξί χέρι του Alekperov στη Lukoil.

Mikhail Shelkov

Απώλειες $1,1 δισ. ή 24,6%

Πρώην επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της κρατικής Rostec, η οποία ελέγχει τους στρατιωτικούς εργολάβους στη Ρωσία, έχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από τη συμμετοχή του στη VSMPO-AVISMA, τον μεγαλύτερο παραγωγό τιτανίου στον κόσμο για την αεροδιαστημική βιομηχανία

Roman Abramovich

Απώλεις $1 δισ.

Βρετανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Οι ημέρες πληρωμής για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και δημόσιο

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο γύρος πληρωμών των συντάξεων για…

Πώς θα κάνω αίτηση στο ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις

Πώς θα κάνω αίτηση στο ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις

Οργισμένη η Τατιάνα Στεφανίδου στην εκπομπή της: Οι γονείς μας πεθαίνουν και εσείς πάτε για ποτάκι;-BINTEO

Η γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης του «Alpha» και της εκπομπής »Tlive» ξέσπασε…

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 741πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις την Πέμπτη – 27.596 συνολικά

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 741πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις την Πέμπτη – 27.596 συνολικά

Λοβέρδος: Και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Και επίσημα θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας…

«Να πάρει η τράπεζα τα κλειδιά από το μνήμα»: Ξεσπά ο γιος της ηλικιωμένης που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό και πέθανε από τον καημό της

«Να πάρει η τράπεζα τα κλειδιά από το μνήμα»: Ξεσπά ο γιος…

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επεισόδια στου Ρέντη: Συγγνώμη ζητά ο 18χρονος

Δεν ξέρει αν ήταν η δική του φωτοβολίδα που χτύπησε τον αστυνομικό