Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης:  Άμεση ανάγκη κατάργησης και επανεξέτασης της Υ.Α. για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο

 

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την νέα Υπουργική Απόφαση 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560) του ΥΠΑΑΤ για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θεσμοθετήθηκαν στην νέα ΥΑ δημιουργούν πολλά προβλήματα  στον μελισσοκομικό κόσμο της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ΥΑ χωρίς διαβούλευση με τους μελισσοκομικούς φορείς, οι οποίοι επισήμαναν από την πρώτη στιγμή το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η μελισσοκομία. Η αυθαίρετη αλλαγή των ορισμών  έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού κυψελών που δηλώνονται  και σε συνδυασμό με το περιορισμένο χρονικό διάστημα  της  ετήσιας δήλωσης των κυψελών των μελισσοκόμων, σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλα κράτη – μέλη, θα έχει  ως συνέπεια τη μείωση των οικονομικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο οφείλει να καταργήσει άμεσα την άδικη, για την ελληνική μελισσοκομία, Υπουργική Απόφαση και να διαβουλευτεί με τους μελισσοκομικούς φορείς,  ώστε να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο κλάδος με την πραγματική αποτύπωση των δυνατοτήτων του, γεγονός που θα βοηθήσει την ανάπτυξή του και θα αποτρέψει τις ελληνοποιήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Θέμα: «Άμεση ανάγκη κατάργησης και επανεξέτασης της Υ.Α. για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο»

Η νέα Υπουργική Απόφαση 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560) του ΥΠΑΑΤ για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο δημιουργεί πολλά προβλήματα στους παραγωγούς μελιού και άλλων προϊόντων μέλισσας.

Με την ΥΑ θεσμοθετήθηκαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που οδηγούν την ελληνική μελισσοκομία σε δυσμενή θέση και πλήττουν τα συμφέροντα των Ελλήνων μελισσοκόμων. 

Συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός των ορισμών που περιγράφονται στο άρθρο 2 της ΥΑ 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560), σχετικά με τις έννοιες «κυψέλη» και «κατεχόμενη κυψέλη» καθώς και ο ορισμός της έννοιας «παραφυάδα», αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται εκτός πραγματικότητας καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις παρερμηνείας σχετικά με το ποιες μονάδες αποικιών μελισσών θεωρούνται κυψέλες και άρα δύνανται να λάβουν οικονομικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (ΕΕ) 1366/2015 «ως “κυψέλη” νοείται η μονάδα που περιλαμβάνει αποικία μελισσών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μελιού, άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ή γενετικό υλικό των μελισσών, και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της». Η αυθαίρετη αλλαγή του ορισμού, από την κυβέρνηση της ΝΔ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δήλωση λιγότερων κυψελών από την Ελλάδα και κατά συνέπεια την μείωση των οικονομικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, σύμφωνα με την ΥΑ, η χρονική περίοδος ετήσιας δήλωσης των κατεχόμενων κυψελών των ενεργών μελισσοκόμων ορίζεται από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 20η Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καν. (ΕΕ) 1366/1015 της επιτροπής η χρονική περίοδος ορίζεται από 1η Σεπτεμβρίου έως 31η Δεκεμβρίου. Ο περιορισμός της προθεσμίας από τέσσερις (4) σε λιγότερο από δύο (2) μήνες, οδηγεί επίσης σε μείωση των οικονομικών ενισχύσεων από την ΕΕ.

Η διακοπή άσκησης της δραστηριότητας που προβλέπεται στην ΥΑ 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560) και η απώλεια των προνομίων των μελισσοκόμων για ένα (1) ή δύο (2) έτη, σχεδόν για όλες τις παραβάσεις που περιγράφονται στην ΥΑ, αποτελούν πρωτόγνωρο γεγονός. Οι συνέπειες θα είναι πολύπλευρες και καταστροφικές, καθώς όχι μόνο θα επέλθει μείωση στην συνολική παραγωγή ελληνικού μελιού και προϊόντων μελιού, αλλά θα κινδυνεύσει και η παραγωγή των επόμενων ετών των εν λόγω παραγωγών, αφού η υποχρεωτική παραμονή των κυψελών σε σταθερή θέση για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο εγκυμονεί κινδύνους ασθενειών των κυψελών, αλλά και προβλήματα στην επικονίαση των καλλιεργειών.

Επιπλέον, οι υποχρεωτικοί έλεγχοι που προβλέπονται στην ΥΑ είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν εάν δεν υπάρξει ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο αριθμός των υπηρετούντων γεωτεχνικών στις Δ.Α.Ο.Κ των Περιφερειακών Ενοτήτων, που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις παρά τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε συνεννόηση με τους μελισσοκομικούς φορείς το ηλεκτρονικό  μελισσοκομικό μητρώο με σκοπό να βάλει τάξη στον κλάδο της μελισσοκομίας και να ελέγξει το τεράστιο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ώστε να προστατευτεί ο Έλληνας μελισσοκόμος και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως έπραξε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επειδή, το περιεχόμενο της ΥΑ 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560) βρίσκεται εκτός ελληνικής πραγματικότητας και δεν εναρμονίζεται με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς,

Επειδή, οι αντιδράσεις πολλών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων είναι έντονες και ζητούν την άμεση κατάργηση της ΥΑ, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα για την ελληνική μελισσοκομία,

Επειδή, οι διατάξεις της ΥΑ είναι ανεφάρμοστες και πλήττουν άμεσα και ολοκληρωτικά τους παραγωγούς μελιού,

Επειδή, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οφείλει να συζητά και να θεσμοθετεί προς όφελος του Έλληνα παραγωγού,

Επειδή, οι παραγωγοί μελιού δεν έχουν λάβει καμιά ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας Covid-19,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να καταργήσει την Υπουργική Απόφαση 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560) που θα εξοντώσει την ελληνική παραγωγή μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νέα ρύθμιση μετά από διαβούλευση με τους μελισσοκομικούς φορείς ώστε να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο κλάδος χωρίς άνωθεν εντολές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…