Ο “Ελληνικός Γύρος” το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν – ΕΠΙΠ

 

«Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να πιστοποιηθεί ο “Ελληνικός Γύρος” ως ΕΠΙΠ».

 

Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) με θέμα τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: Τάσεις και Ευκαιρίες Ανάπτυξης» στην Αθήνα. «Με την πιστοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Αραχωβίτης, «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του Ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η “συνταγή”του».

 

O Yπουργός επισήμανε ότι «ο κλάδος του κρέατος και οι φορείς του αντιστέκονται, δείχνοντας σιγά σιγά σημάδια ανάκαμψης και εξωστρέφειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο τομέας του κρέατος αλλά και ευρύτερα των τροφίμων είναι από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας. Ο ΣΕΒΕΚ προσφέρει προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα».

 

Από την πλευρά του Yπουργείου, πρόσθεσε, «με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και με τον ΕΦΕΤ, εξασφαλίζει την διενέργεια αυστηρών ελέγχων, στις εγκαταστάσεις και στα τρόφιμα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια τροφίμων, η ποιότητα και να προστατεύεται ο καταναλωτής. Δουλεύουμε για ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα επίσημων ελέγχων που να προασπίζει τη δημόσια υγεία και αποτελεί πρόκληση για την χώρα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στοχεύουμε στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Αραβικές χώρες».

 

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του κρέατος, που έλαβε τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Από τον Απρίλιο του 2018, είναι ενεργό το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης κρέατος από το σφαγείο μέχρι τα σημεία πώλησης του κρέατος. Είναι πλέον υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής των κρεοπωλείων. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν δυναμικά οι ελληνοποιήσεις, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο με εντατικούς ελέγχους επιστρατεύοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Περιφέρειες)».

 

Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην «ανάδειξη της κτηνοτροφίας ως κύριο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», εξηγώντας ότι «η σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου είναι πολύ μεγάλη. Βρισκόμαστε σε συνεργασία όλοι φορείς που εμπλέκονται με τον κλάδο της κτηνοτροφίας για να υπηρετήσουμε τον παραγωγικό τομέα της χώρας, τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα, τον παραγωγό στη μεταποίηση, την επιχείρηση που εξάγει τα προϊόντα της ελληνικής κτηνοτροφίας».

 

Όσον αφορά τον τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας κρέατος, ο Yπουργός είπε ότι «Tο ΥΠΑΑΤ με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ, 2014-2020) επιδοτεί επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος, μεταξύ άλλων, από την εξειδικευμένη Δράση 4.2.1, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση είναι σφαγεία βοοειδών, χοιρινών, αιγοπροβάτων και πτηνοσφαγεία, επιχειρήσεις παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων κ.λπ. Όσον αφορά στον κλάδο του κρέατος, στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας».

You May Also Like

Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών σε πανεπιστήμια…

Λοβέρδος: Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μυαλώνεται – Θα με βρίσκουν απέναντί τους

«Αφού επιμένουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των κοινών σκευωρών, θα με βρίσκουν απέναντί…

Δίπλωμα οδήγησης: Έρχονται μεγάλες αλλαγές -Σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο

Table of Contents Hide Δίπλωμα οδήγησης: Έρχονται μεγάλες αλλαγές -Σε δημόσια διαβούλευση…

Αχαΐα: Κάτοικοι στα Άνω Ζήρια δίνουν «μάχη» κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Αγώνα προκειμένου να «μπλοκάρουν» την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στα σπίτια τους δίνουν οι κάτοικοι δύο χωριών της Αχαΐας

Χασισοφυτεία με πάνω από 850 δενδρύλλια στο Μεσολόγγι

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την ταυτοποίηση των καλλιεργητών

Αλλαγή ώρας: Αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι πρέπει να ξέρετε

Τι δεν επιτρέπεται στις ώρες κοινής ησυχίας

Επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα

Επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα

Πατέρας πήρε την επιμέλεια του 9 ετών γιου του και η μάνα θα πληρώνει διατροφή

Πατέρας πήρε την επιμέλεια του 9 ετών γιου του και η μάνα…

Ευρωεκλογές: Τα 40 κόμματα που θα συμμετάσχουν. Ποια «κόπηκαν»;

Ευρωεκλογές: Τα 40 κόμματα που θα συμμετάσχουν.  Ποια «κόπηκαν»;

Νόβακ Τζόκοβιτς: Δωρίζει για φιλανθρωπικό σκοπό το πριμ 200.000 ευρώ για το Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο Τζόκοβιτς, άλλωστε, έχει ιστορία με τη φιλανθρωπία, έχοντας ιδρύσει και το Novak Djokovic Foundation που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση παιδιών.