Ο συνδυασμός “τελευταία ευκαιρία” για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ και την τροποποιητική απόφαση

Δεν είναι δυνατό, αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από επισταμένες μελέτες να μεταβάλλονται, εξαιτίας παράπλευρων πιέσεων και ψηφοθηρικών λόγων

Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν ο κ. Δήμαρχος, εκπρόσωποι όλων των συνδυασμών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος και ο προϊστάμενος της ΔΕΥΑΚ κ. Βασιλείου, μας παρουσίασαν την τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΥΑΚ) για το επόμενο έτος και τους λόγους που την επιβάλλουν. Η αρχική στάση των παραβρισκόμενων ήταν θετική (πλην του κ. Τίγκα)

Τα κύρια σημεία ήταν:

μειώσεις

  • στην πόλη της Καστοριάς και σε επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας: εκτροφή γουνοφόρων ζώων, φωτοβολταϊκά, ξενοδοχεία κ.λ.π

αυξήσεις

  • στις κοινότητες Μαυροχωρίου,Πολυκάρπης,Δισπηλιού,Μανιάκων, Χιλιοδένδρου, Ποριάς, Κορησού, Πενταβρύσου, Κολοκυνθούς, Μεσοποταμίας ως εξής: Από συχνότητα έκδοσης λογαριασμού το 2020 Έναντι-Εκκαθαριστικός σε Έναντι- Έναντι –Εκκαθαριστικός που σημαίνει ένα πάγιο περισσότερο το χρόνο (21€). Το ποσό αυτό δεν είναι η πραγματική αύξηση από τη στιγμή που υπάρχει κέρδος από τη φθηνότερη χρέωση ανά κυβικό μέτρο.

Τα παραπάνω αποτυπωθήκαν στη συνέχεια στην απόφαση με  αρ. πρωτ. 4856/16-11-2020 ΑΔΑ:ΩΙΥΤΟΡΘ2-ΤΡΝ του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.

Στη νέα τροποποιητική απόφαση με αρ. πρωτ 4991/24-11-2020 ΑΔΑ:6ΗΩΠΟΡΘ2-7ΔΑ του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ υπάρχουν οι μειώσεις αλλά όχι οι αυξήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης όλων των πολιτών του Δήμου, επισημαίνουμε τα εξής:

  • Το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο λόγω επεξεργασίας, κόστους μεταφοράς κλπ δεν μπορεί να παρέχεται δωρεάν ή με μηδαμινό κόστος.
  • Όλοι οι πολίτες του Δήμου πρέπει να συμβάλλουν ισότιμα και με λογικές αναλογίες στη βιώσιμη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ.
  • Το νερό που παρέχεται από τη ΔΕΥΑΚ δεν είναι νερό άρδευσης αλλά ύδρευσης, οπότε αποτελεί πολύ μεγάλη ατοπία να κατασπαταλείται σε κάποιες περιοχές του Δήμου μας ανεξέλεγκτα για πότισμα κήπων κλπ.
  • Σε κάποιες περιοχές του Δήμου μας η παροχή του νερού είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καθώς απαιτούνται αντλίες για τη μεταφορά του.
  • Έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση ατασθαλίες που αφορούν, απουσία υδρομέτρων, παράνομες διακλαδώσεις στα υδρόμετρα, κακοπληρωτές. Τα προηγούμενα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα υπέρογκο χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν έχουν παρατηρηθεί μόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μπορεί να βρίσκονται σε δυσχερή κοινωνική και οικονομική θέση, αλλά και σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και εύπορους δημότες. Αυτό είναι ιδιαίτερα άδικο για τους Δημότες που είναι συνεπείς.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι κανείς στο Δήμο μας, πολιτικά πρόσωπα και δημότες, δεν θα ήθελε να βρεθεί στο μέλλον στη δύσκολη θέση να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να διαχειριστεί επαρκώς τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δεν είναι ζητούμενο η ΔΕΥΑΚ να είναι κερδοφόρα επιχείρηση, είναι όμως ανάγκη να είναι βιώσιμη και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα έξοδά της. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη μια ορθολογική διαχείριση τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα προς όφελος πάντα των δημοτών, με δημιουργία έργων κλπ. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση είναι καταχρεωμένη και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα θα συνεχίσει να χρεώνεται υπέρογκα με γεωμετρική πρόοδο.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

  • Επανασύνταξη της απόφασης, που να περιλαμβάνει τις αρχικά προταθείσες αυξήσεις. Θεωρούμε απαραίτητο να συμβάλλουν όλοι ισότιμα σε ότι αφορά στο πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού. Επομένως πρέπει να υπάρχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο Δήμο. Οι αυξήσεις που αρχικά προτάθηκαν και δυστυχώς δεν αποτυπώθηκαν στην τελική απόφαση αποτελούν ένα πρώτο βήμα και κινούνται στο σωστό πλαίσιο.
  • Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κατασπατάλησης του νερού ύδρευσης για άλλες χρήσης (π.χ. άρδευση μεγάλης κλίμακας) προτείνουμε σε περιπτώσεις πολύ υψηλών καταναλώσεων που δεν δικαιολογούνται για τις χρήσεις που προβλέπονται να υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές.
  • Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καταγραφή των περιπτώσεων παρανομίας και χρεών απέναντι στη ΔΕΥΑΚ, και άμεση, κατά το δυνατό εξυγίανση τους και επιβολή προστίμου όπου προβλέπεται. Εννοείται, πως επιβάλλεται και θα συνεχίσει να υπάρχει ελαστική πολιτική για συνδημότες μας και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Καταλήγοντας, υποστηρίζουμε σθεναρά ότι δεν είναι δυνατό, αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από επισταμένες μελέτες να μεταβάλλονται, εξαιτίας παράπλευρων πιέσεων και ψηφοθηρικών λόγων. 

Τακτικές «στρουθοκαμηλισμού» που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα μεταθέτοντάς τα στους επόμενους είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο και προφανώς δεν είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά του Δήμου μας. Όποιος υπολογίζει το «πολιτικό κόστος» είναι προτιμότερο να μείνει στο σπίτι του. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

You May Also Like

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων των εταιρειών Μαρινόπουλος

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο αγώνα…

Τριετές μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ

Το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου…

Λευκός Οίκος: Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

Λευκός Οίκος: Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

Τα γραφεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους στην Αθήνα, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα στα γραφεία της ειδικής…

Οι αγώνες του Α.Σ. Καστοριάς_άροσις το Σαββατοκύριακο (11-12/11)

Η αγωνιστική δραστηριότητα των τμημάτων το προσεχές Σαββατοκύριακο

Με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καστοριάς – [φωτογραφίες]

Με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καστοριάς – [φωτογραφίες]

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/02/2019

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/02/2019

Χορηγία του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χορηγία του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης