Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καστοριάς για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στον νομό

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε Ν. Καστοριάς δηλώνει την αντίθεσή του στις επικείμενες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων που πρόκειται να εισηγηθεί η Δ/νση Π.Ε Καστοριάς.

Κατανοούμε ότι η συνεχής μείωση του μαθητικού δυναμικού στην πόλη μας και ο μικρός αριθμός μαθητών που συναντάται σε κάποια σχολεία οδηγεί εύκολα στις ορθολογικές αλλά πολλές φορές βεβιασμένες πρακτικές των συγχωνεύσεων – υποβιβασμών σχολικών μονάδων, αγνοώντας όμως τον κύριο και πρωταρχικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο που έχει να επιτελέσει ένα σχολείο.

Σε καιρό πανδημίας και με την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς να πλήττεται σε όλους τους τομείς, αυτές οι προτάσεις μόνον επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσουν… πολυπληθή τμήματα, μετακινήσεις μαθητών, απώλεια οργανικών θέσεων.

Μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, σωστά μελετημένη χωροταξική κατανομή, θα βοηθούσαν τα σχολεία του νομού μας να διατηρήσουν τη λειτουργικότητα, αλλά και την οργανικότητά τους.

Γνωρίζουμε πως δεν είναι σύνηθες να λειτουργούν σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν είναι λειτουργικά και δεν επωφελούνται οι λίγοι μαθητές τους και γνωστικά και παιδαγωγικά! Ας είναι αυτό το αντιστάθμισμα σε όσα στερούνται εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον ακριτικό νομό μας.

Με τις παρούσες συνθήκες οι μόνες σχολικές μεταβολές που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είναι οι καταργήσεις των σχολείων που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αναστολή και η συγχώνευση του Δ.Σχ. Ασπροκκλησιάς. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή είναι θεμιτή χωρίς να είναι η ιδανική αλλά ο χρόνος οδήγησε εκεί.

Η διασφάλιση της οργανικότητας των συναδέλφων θα πρέπει να αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την κατάθεση των προτάσεων.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα σχολεία να συνεχίσουν το έργο τους ως έχουν και ας αποφασίσει ο χρόνος για την πορεία τους.

Καλούμε του Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων που προτείνονται για σχολική μεταβολή να απαντήσουν αρνητικά.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς να μην προχωρήσει στην έγκριση αυτών των σχολικών μεταβολών.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

Βόλτση Αγγελική                                             Κώστα Θάλεια

You May Also Like

Επίσκεψη του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ στη ΔΕΘ-HELEXPO και την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ στη ΔΕΘ-HELEXPO και την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Ολυμπία Τελιγιορίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Ολυμπία Τελιγιορίδου για την Παγκόσμια Ημέρα…

Το ΣΔΕ Καστοριάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο

Το ΣΔΕ Καστοριάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο

Π.Ε. Καστοριάς: Αναρτήθηκαν οι καταστάσεις πληρωμής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα καπνά

Π.Ε. Καστοριάς: Αναρτήθηκαν οι καταστάσεις πληρωμής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα καπνά

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο κ.Νίκος Αλχασίδης εξήγησε για τα πλανητικά και συμπαντικά φαινόμενα

Από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Καστοριάς! (φωτογραφίες)

Δήμος Άργους Ορεστικού: Πληθαίνουν οι προσπάθειες εξαπάτησης από επιτήδειους και στην περιοχή μας

  Δήμος Άργους Ορεστικού: Πληθαίνουν οι προσπάθειες εξαπάτησης από επιτήδειους και στην…

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Ευχαριστήριο του Γιάννη Κορεντσίδη προς τη Δικηγορική Εταιρεία MStR Law για την προσφορά ειδικών ψεκαστήρων απολυμάνσεων προς τον Δήμο Καστοριάς

Ευχαριστήριο του Γιάννη Κορεντσίδη προς τη Δικηγορική Εταιρεία MStR Law για την…

Αναβάλλεται για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η συναυλία της Σοφίας Μανουσάκη στα Πλινθόκτιστα του Άνω Κρανιώνα Κορεστείων

Αναβάλλεται για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η συναυλία της Σοφίας Μανουσάκη στα Πλινθόκτιστα

Την ερχόμενη Δευτέρα η 2η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Την ερχόμενη Δευτέρα η 2η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς