Παλαιό και Νέο Κωσταράζι: μνήμη και συνέχεια

Η ιστορική τεκμηρίωση του Ολοκαυτώματος του Παλαιού Κωσταραζίου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Άργους Ορεστικού το περασμένο Σάββατο, 78 χρόνια μετά τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ομάδα επιστημόνων υπό την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στράτου Δορδανά παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, μέσα από το οποίο καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν τα γεγονότα καταστροφής του χωριού και εκτέλεσης των κατοίκων του, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της ιστορίας του Παλαιού Κωσταραζίου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε τίτλο «Παλαιό και Νέο Κωσταράζι» και ήταν χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», υπό την αιγίδα του «Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη». Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα αποτελέσματά του στην ιστοσελίδα: https://kostarazi.org/.

Της ημερίδας προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιό Κωσταράζι και επιμνημόσυνη δέηση ως μια ελάχιστη εκδήλωση μνήμης και τιμής απέναντι σε όλους αυτούς που, τόσο βίαια και άδικα, έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους από το καταστροφικό πέρασμα των γερμανών κατακτητών στις 13 Απριλίου 1944.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου απένειμε τιμητικές πλακέτες σε δύο νέα παιδιά του Κωσταραζίου, τον Γιώργο Μπέλλο και τον Γιώργο Σμέρνο, για τη συμβολή τους στην προσπάθεια του Δήμου να χαρακτηριστεί το Παλιό Κωσταράζι ως μαρτυρικό χωριό.

 

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Smixi Σύλλογος Άργους Ορεστικού

Ο Μιχάλης Χανιώτης έρχεται για πρώτη φορά στο Smixi Forest Festival για…

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Μετά από 2 χρόνια απουσίας το Δασάκι Άργους Ορεστικού πιο ζωντανό από ποτέ, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί το 6th Smixi Forest Festival

Η 3ήμερη γιορτή της μουσικής & της φύσης ξεκινάει αυτή την Παρασκευή…