Πανελλήνιες 2021: Aνοδος των βάσεων και πάνω από 25.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ανοδική πορεία των βάσεων σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές, Οικονομίας, Πληροφορικής) και «σφαγή» χιλιάδων υποψηφίων

ΗΕφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης (ΕΒΕ) δεν θα επιτρέψει φέτος σε χιλιάδες παιδιά με χαμηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, επίσης φαίνεται ότι πάνω από 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ θα μείνουν κενές και ταυτόχρονα 25.000-30.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε άνοδο των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση ίσως το 1ο , κάτι όμως που δεν θα αφορά τις Νομικές σχολές οι οποίες θα κρατηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ασφαλείς προβλέψεις (όπως οι επιλογές που θα γίνουν στο μηχανογραφικό και η ΕΒΕ των τμημάτων) οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι θα  έχουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πολλές δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου, 2ου και  4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επίσης προβλέπουν ότι για σχολές όπως οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας) καθώς και στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και της Θεσσαλονίκης πιθανότατα να έχουν μεγάλη αύξηση μορίων. Ανάλογη φαίνεται ότι θα είναι η εικόνα και στα περιζήτητα υψηλόβαθμα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τέλος, στο 1ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα μοιάζει κάπως θολή τουλάχιστον στα μεσαία τμήματα τα οποία πιθανόν να έχουν έστω και μια μικρή πτώση των βάσεων κάτι που όμως δεν φαίνεται ότι θα συμβεί στην πολυπόθητη Νομική της Αθήνας που ίσως κρατηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου η πτώση των βάσεων ενδεχομένως να κινηθεί κοντά στα 50 έως 130 μόρια. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, η άνοδος των βάσεων δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 350 μόρια και αυτό αφορά κυρίως σχολές όπως οι  πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τα άριστα γραπτά αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό όπως φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις στις ιατρικές και όχι μόνο σχολές. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, πάλι λόγω της αύξησης των αριστούχων θα έχουμε άνοδο των βάσεων ακόμη και στα χαμηλόβαθμα τμήματα

Μηχανογραφικό

Σε κάθε περίπτωση και όπως ισχύει κάθε χρόνο οι υποψήφιοι ΔΕΝ θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων (ανοδική ή καθοδική). Πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος, που κάνουν χιλιάδες παιδιά και μπορεί να τους στοιχίσει την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Συνεπώς όταν έρθει η ώρα για την κατάθεση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας υπόψη τις πραγματικές επιθυμίες τους και τους βαθμούς τους και όχι τις εκτιμήσεις για τις βάσεις καθώς ειδικά φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά η οποία γίνεται δυσκολότερη λόγω της ΕΒΕ αλλά και τις αλλαγές στις προτιμήσεις των νέων, τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα όπως εκτιμά και η αξιωματική αντιπολίτευση 25.000 έως 30.000 περισσότερα υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο πρώην υπουργός Παιδείας, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης η Κυβέρνηση της ΝΔ   οργάνωσε “σφαγή” των υποψηφίων με το νέο εξεταστικό σύστημα  της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. “Αυτό πρέπει να αποτραπεί” τονίζει ο Ν. Φίλης είναι  “ο στοιχειώδης σεβασμός στα βάσανα, στους κόπους και στις αγωνίες αυτών των παιδιών και  απαιτεί να μη μείνει ούτε μία θέση κενή από τις 77.415  που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται  στα Πανεπιστήμια. Αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη, η δική μας θέση είναι ότι φέτος ειδικά, 77.415 παιδιά  δικαιούνται, πρέπει και μπορούν να περάσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια”. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αρκετά από αυτά τα παιδιά είδαν μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς και φίλους να φεύγουν από τη ζωή ή να υποφέρουν στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Βίωσαν την ανεργία ή την δραστική οικονομική υποβάθμιση των γονιών τους. Είναι τα παιδιά της πανδημίας. Άξιζαν μια άλλη αντιμετώπιση και δυστυχώς δεν την είχαν, με ευθύνη μιας κυβέρνησης, που δεν τα σεβάστηκε.

Που μετέτρεψε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και τα lockdown στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, σε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων και ιογενούς μετάλλαξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Που τα τιμώρησε με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» ώστε ό,τι κι αν έγραφαν να είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους καταδικασμένα να βρουν την πόρτα των  Πανεπιστημίων κλειστή: αριθμητικά, ίσως και στο 1/3, σε σχέση με τις θέσεις που ανακοινώθηκαν… Ένα πρόσθετο εμπόδιο δηλαδή, σε σχέση με τους υποψήφιους των προηγούμενων χρόνων».

Πηγή: ethnos.gr

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…