Παραδόθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία οι πρώτες 3D μάσκες

Σύντομα θα παράγονται έως 700 μάσκες την ημέρα, που κατασκευάζονται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και θα αποστέλλονται σε νοσοκομεία και σώματα ασφαλείας

Οι πρώτες εξήντα μάσκες που παρήχθησαν από εκτυπωτή 3D παραδόθηκαν την Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο «Αχιλλοπούλειο» Βόλου. Την ενέργεια είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το υγειονομικό υλικό δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του TED3D, από τους Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Σαχαρίδη και τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

 

Τα μέλη των επιστημονικών ομάδων, διαπιστώνοντας την έλλειψη υλικών που καταγράφεται στα νοσοκομεία της χώρας, συνεργάστηκαν προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά τα νοσοκομεία, παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης, με τη χρήση υπερσύγχρονου τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer).

Οπως εξηγεί ο κ. Φρυτζαλάς, «κάθε εβδομάδα θα παραδίδονται 300 έως 600 κομμάτια, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας αρχικά αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας στη συνέχεια. Ακολούθως και αφότου παραληφθούν οι απαραίτητες πρώτες ύλες, θα παράγονται έως 700 μάσκες την ημέρα».

Πρόκειται για μάσκες εύκολες στη χρήση που φοριούνται ως κράνος και εύκολα επαναχρησιμοποιούνται αφού αποστειρωθούν. Δράση και από ομάδα στο Facebook Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ομάδα εθελοντών «Hellas COVID19 3D Printing Supplies» ξεκίνησε τη δημιουργία προστατευτικών υλικών για τους υγειονομικούς. «Ανθρωποι από κάθε μεριά της Ελλάδας που διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θέλουν να βοηθήσουν, γίνονται μέλη και από εκεί υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χορηγοί ούτως ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τα απαραίτητα έξοδα, όπως είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή» εξηγεί ο Σίμος Κόκκινος, ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας που οργανώνεται μέσω Facebook.

Μάλιστα, η ομάδα έχει ήδη λάβει επίσημη έγκριση και εντολή από το υπουργείο Υγείας για αρχική παραγωγή 500 ασπίδων τύπου PRUSA βάσει του εγκεκριμένου δείγματος, με παράδοση έως την 1 Απριλίου. Μόλις σε τέσσερις μέρες από τη δημιουργία της ομάδας, ήδη 280 άτομα που διαθέτουν 3D εκτυπωτές έχουν δηλώσει συμμετοχή με τον αριθμό συνεχώς να αυξάνεται.

Πηγή: Protagon.gr

 

 

You May Also Like

Καραμανλής για Τέμπη: Φέρτε μου 1 χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν τέτοιο δυστύχημα

«Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα, αλλά για προβληματικό δίκτυο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών

Συνεχίζεται το «ράλι» της ακρίβειας: Σε ποια προϊόντα σημειώθηκαν ανατιμήσεις

Τι θα γίνει τελικά με τις τιμές οι οποίες παραμένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών

Ασημακοπούλου: Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι κατηγόρησαν την Ελλάδα για τους 38 μετανάστες στον Έβρο

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν υπολείπεται, αλλά πρωτοστατεί στην προστασία των ανθρώπινων…

Κορωνοϊός- Κιλκίς: 93χρονη νίκησε τον ιό – Χειροκροτήθηκε όταν πήρε εξιτήριο

Κορωνοϊός- Κιλκίς: 93χρονη νίκησε τον ιό – Χειροκροτήθηκε όταν πήρε εξιτήριο

Οδηγός πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ, έκανε μήνυση και έλαβε 15.000€ αποζημίωση

Table of Contents Hide Οδηγός πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ, έκανε μήνυση και…

Ιερέας το πρωί και διασώστης ΕΚΑΒ το βράδυ

Ο Απόστολος Δάμκαλης έχει μια απίθανη ιστορία ζωής που εμπνέει

Το άλλο πρόσωπο της Αστυνομίας: Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αγόρασαν κάλτσες και παπούτσια σε άστεγο [βίντεο]

Σε βίντεο που ανήρτησε η Ελληνική Αστυνομία στο Twitter φαίνεται η στιγμή…

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech «φρενάρει» τον κορωνοϊό στους ηλικιωμένους

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech «φρενάρει» τον κορωνοϊό στους ηλικιωμένους