Πασχαλινά κουλουράκια, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα

50 λεπτά: Προετ. 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 25-30 λεπτά | Μερίδες: 80 τεμάχια περίπου

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 4 ακέρωτα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.τ.σ. ταχίνι
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά
  • 150 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.600 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
  • 100 γραμ. σουσάμι

Για το διάλυμα αυγού

  • 2 κρόκους αυγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
  3. Παίρνουμε το ξύσμα και στην συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.
  4. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ή σε κουζινομηχανή το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
  5. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι και ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα (μόλις παίρνει το ένα συνεχίζουμε με το άλλο) χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να ενσωματωθούν.
  6. Διαλύουμε τη σόδα και το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών.
  7. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής ή του μίξερ χειρός και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking λίγο λίγο μέχρι να τα πάρει.
  8. Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
  9. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  11. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αβγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  12. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε ελαφρά με το διάλυμα αβγού στην επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγο σουσάμι.
  13. Τα ψήνουμε στην μέση του φούρνου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  14. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για να παραμείνουν έξτρα τραγανά!

 

tips

  1. Αφήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια μας, αφού τα αλείψουμε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά τα ψήνουμε.
  2. Αφήνουμε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετούμε στα ταψιά μας, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
  3. Περιμένουμε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
  4. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια μας.

Περισσότερες συνταγές του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr

You May Also Like

Οι 6 τροφές που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο

Οι 6 τροφές που ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπιφτέκι και σουβλάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp

Τι μπορείς να κάνεις αν ζαχάρωσε το μέλι

Τι μπορείς να κάνεις αν ζαχάρωσε το μέλι

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.

Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει για την υγεία σας

Table of Contents Hide Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει…

Γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει το συκώτι, κάνει καλό για δίαιτα, σάκχαρο, ψωρίαση, αντίδοτο σε δηλητηριάσεις

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο Silybum marianum είναι το κύριο γιατρικό που…

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση αλατιού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση αλατιού

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ενεργειακό ποτό;

Αυτό που δεν περιμέναμε να ακούσουμε

Εξαιρετικά ωφέλιμα τα ακτινίδια για τον οργανισμό

Table of Contents Hide Η διατροφική του αξία διατηρείται σε οποιαδήποτε μορφή…