Πληρώνουμε τους φόρους μας παρά την πανδημία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εντυπωσιακά ποσοστά πληρωμών φόρων καταγράφονται εν μέσω πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά που δεν συναντώνται ούτε στα χρόνια προ των Μνημονίων.

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 92,07% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων τα οποία ανήλθαν στο 93,59% του συνολικού φόρου. Σημαντικά χαμηλότερα όμως είναι τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βέβαια, οι φορολογούμενοι δεν είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο να πληρώνουν τους φόρους κάτι που θα φανεί στα στοιχεία του Ιουλίου που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα. Συνολικά από όλους τους φόρους οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχονται στο 91,64%

Στο μεταξύ οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου έχουν ανέρθει στα 2,93 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Σημειώνεται ότι τα χρόνια των Μνημονίων οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις άφηναν κάθε μήνα 1 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

• Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Μόνο τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 334 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 61 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 443%. Ωστόσο, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών, με συνέπεια πολλές οφειλές να μην έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ υπό κανονικός συνθήκες θα καθίσταντο.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 109,015 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 84,2 δισ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.550.271. Μάλιστα, σε 1.303.990 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 τίθεται σε ισχύ και η νέα ρύθμιση οφειλών 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, για το τμήμα της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

You May Also Like

Εφορία: Έρχεται «τσουνάμι» διασταυρώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες

Έλεγχοι σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ταξιτζήδες

Capital controls: Οκτώ αλλαγές – ανάσα για πολίτες και επιχειρήσεις

Τον δρόμο για σημαντική χαλάρωση των capital controls ανοίγουν υπουργείο Οικονομικών και…

Η Ε.Ε. αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού

Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα

Πλεύρης σε ΣΚΑΪ: Άρση μέτρων έως μέσα Μαρτίου η λογική όλων στην ΕΕ

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και πως όλοι…

Οι φόροι τιμωρούν οικογένειες με παιδιά

O εργαζόμενος στην Αυστρία διασφαλίζει αύξηση 30% στον καθαρό μισθό του από τη στιγμή που θα αποκτήσει το δεύτερο παιδί του

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παροχές του ΟΑΕΔ – Η λίστα οδηγός του οργανισμού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις παροχές του ΟΑΕΔ – Η…

Ανατροπή με τα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως…

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, δημόσιο και ΝΑΤ πριν τα Χριστούγεννα

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, δημόσιο…

ΕΝΦΙΑ: Τσεκάρετε σήμερα το taxisnet – Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Table of Contents Hide ΕΝΦΙΑ: Τσεκάρετε σήμερα το taxisnet – Αναρτώνται τα…