Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν -σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας- τόνισε: «Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα. Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.

Ένας νεκρός, έξι τραυματίες

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Θαυμασμός Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ιδιοφυή» τη στρατηγική του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε.

«Είναι πανούργος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Πούτιν, κρίνοντας καλό να θυμίσει πως «τον γνωρίζει πολύ καλά».

Η εγγύτητα των δύο ανδρών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου. Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα».

Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Μαύρο καυτό πέτρωμα έπεσε σε σπίτι στις ΗΠΑ – Πιθανώς είναι μετεωρίτης

Διαπέρασε την οροφή και κατέληξε σε ένα δωμάτιο

Επέστρεψε ο αστροναύτης που έσπασε το ρεκόρ της NASA για παραμονή στο διάστημα

Μετά από 371 ημέρες

Τσιτσιπάς: Με ανατροπή στους «οκτώ» στο τουρνουά του Σινσινάτι

Ύστερα από έναν αγώνα που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες

Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η οριατική λίστα των δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η οριατική λίστα των δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών…

Δήμαρχος Κίεβο: “Μετά την Ουκρανία, θα έλθει η σειρά των κρατών της Βαλτικής”

Ο Πούτιν επιδιώκει την παγκόσμια ισχύ και η Δύση πρέπει να γνωρίζει…

Επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη το ΠΔ για το Thess INTEC – Τον Μάρτιο ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες

David Crosby: Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και σύμβολο της rock

Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και σύμβολο της ροκ μουσικής, David Crosby, σε ηλικία 81…

Παγκόσμια εξέγερση προκαλεί η πορεία των φορτηγατζήδων στον Καναδά!

Ξεσηκωμός από την Οττάβα μέχρι και την Νέα Ζηλανδία!