Τριάντα ημέρες απομένουν πριν από το τέλος του έτους και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες e-αποδείξεις. Διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέξουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω e-αποδείξεων. Όπως προαναφέρθηκε, αν δεν καλυφθεί το παραπάνω ποσοστό με ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε το 2022 με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος για το 2021 θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα φέτος ύψους 25.000 ευρώ προχωρήσει σε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 6.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο, καθώς οι αποδείξεις που πρέπει να μαζέψει ανέρχονται στις 7.500 ευρώ. Συγκεκριμένα επί της διαφοράς (1.500 ευρώ) θα πληρώσει φόρο 22% ή διαφορετικά θα καταβάλλει 330 ευρώ στην εφορία

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:

– Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος, καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

– Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

– Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται δαπάνες όπως αγορά τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.ά.).

Από φέτος και μέχρι το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής. Επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Φυσικό αέριο: Ξαναρχίζουν οι έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη

Table of Contents Hide «Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για Ιόνιο και Κρήτη,…

Adina Valean: Η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας ναυτιλίας, ευτύχημα για τη χώρα αλλά και την ΕΕ

Adina Valean: Η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας ναυτιλίας, ευτύχημα για τη χώρα…

ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις «ανοίγουν» προσεχώς και προσφέρουν 414 θέσεις

ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις  «ανοίγουν» προσεχώς και προσφέρουν 414 θέσεις

ΕΥΔΑΠ: Πότε ξεκινούν στο ΑΣΕΠ οι αιτήσεις για μόνιμες προσλήψεις

ΕΥΔΑΠ: Πότε ξεκινούν στο ΑΣΕΠ οι αιτήσεις για μόνιμες προσλήψεις

Αυτές είναι οι τέσσερις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Αυτές είναι οι τέσσερις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται Dentist Ρass για παιδιά από 6 ως 12 ετών – Οι παροχές και η διαδικασία

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για…

Τραμπ: Τα πάω καλύτερα με τους «σκληρούς και κακούς» ξένους ηγέτες

Τραμπ: Τα πάω καλύτερα με τους «σκληρούς και κακούς» ξένους ηγέτες