Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στις Πασχαλινές Διακοπές

 

 

Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα ατυχήματα το Πάσχα:

 

1.  Προσοχή στα πυροτεχνήματα. Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια. Αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους. Δεν πειραματιζόμαστε με αυτοσχέδιες κατασκευές και τα παιδιά βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

 

2.  Πάσχα χωρίς εγκαύματα. Όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.

 

3.  Προσοχή στη φλόγα της λαμπάδας και στο λιωμένο κερί. Προκαλούν σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγούμε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι πιο ευαίσθητη από των ενηλίκων.

 

4.  Iδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα.

 

5.  Έαν πάμε στο εξοχικό μας, έστω και για λίγες ημέρες, ας φροντίσουμε να είναι ασφαλές. Ιδιαίτερη προσοχή στα:

·      Μπαλκόνια

·      Μπαλκονόπορτες

·      Παράθυρα

·      Σκάλες

·      Πηγάδια

·      Πισίνες

 

6.  Στις βόλτες στην εξοχή φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν τα κατάλληλα ρούχα και κλειστά παπούτσια, ώστε να προφυλαχτούν από έντομα και ερπετά. Εάν ασχοληθούμε με την κηπουρική, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην φύλαξη των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων

 

7.  Διακοπές και ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας να φοράνε κράνος, ώστε να αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

 

8.  Με το Πάσχα ξεκινάνε οι ζέστες και τα πρώτα μπάνια. Προσοχή στα μικρά παιδιά. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί.

9.  Στις γιορτές όταν βγαίνουμε για ψώνια και έχει πολυκοσμία, να κρατάμε τα μικρά παιδιά πάντα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

 

10.  Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε σωστά τη ζώνη αφαλείας και να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Eάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.

 

11.  Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά – επιβάτες, ενοχλούν και αποσυντονίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται. Πρέπει επίσης, να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.

 

 

Ας γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς ατυχήματα!

 

 

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Σε περιοχές εκτός Αττικής, αποστέλλονται τα ενημερωτικά φυλλάδια του Σωματείου με συμβουλές πρόληψης για τις διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων. Τις παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 48.000 παιδιά και 3.000 εκπαιδευτικοί και γονείς.

 

Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο στο 210-6741 933 ή στο info@pedtrauma.gr.

 

 

 

You May Also Like

Έρχεται το Body Worlds: Έκθεση με πραγματικά σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω πλαστινοποίησης

H αυθεντική Έκθεση Body Worlds για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Διευκρινίσεις για την ορθή υποβολή των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Διευκρινίσεις για την ορθή υποβολή των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Πληρωμή σε 246.529 δικαιούχους

Πράσινο φως για την πληρωμή στους δικαιούχους δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας…

Ινδονησία: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα

Η άτυχη γυναίκα έφυγε από το σπίτι της για να αγοράσει φάρμακα για το άρρωστο παιδί της και δε γύρισε ποτέ

Καύσωνας: 160°C καταγράφηκαν σε οροφή λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας!

Αστικό καμίνι η πρωτεύουσα – Απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν από θερμική κάμερα

Θ. Κοντογεώργης στο ΕΡΤnews: Κοινός αγώνας με την Ευρωπαία εισαγγελέα ενάντια στη διαφθορά

”Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε μέτωπο απέναντι στην ανομία”!

Αποτρόπαιο έγκλημα στην Αρκαδία: Έβγαλαν το μάτι χήνας – φύλακα για να κλέψουν

Ληστές βασάνισαν και τραυμάτισαν θανάσιμα μία χήνα στην Αρκαδία. Η έκκληση κατοίκου…

ΣΕΚ: Nα ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 € και οι κτηνοτρόφοι

ΣΕΚ: Nα ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 € και…

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με τον Σύνδεσμο Δήμων…

Μουρτζούκου: Ανατριχιάζει η ομολογία της – «Τσακωθήκαμε, θύμωσα και ξέσπασα στο παιδί»

Την πρώτη δολοφονία τη διέπραξε σε ηλικία 14 ετών – Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ανακαλέσει τον μηχανισμό θανάτου