Πυρά Μενέντεζ κατά Μπλίνκεν για το ότι δεν καταδίκασε την τουρκική απόφαση για τον Οσμάν Καβάλα

Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη για το γεγονός πως δεν καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να καταδικάσει τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη, μια ετυμηγορία που θεωρείται συμβολική του μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την καταστολή των διαφωνούντων.

Ο Καβάλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τη Δευτέρα, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις, σε μια υπόθεση που το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης και οι δυτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα λέγοντας ότι είναι “βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο” από την καταδίκη και ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος των Δημοκρατικών της επιτροπής, είπε ότι η δήλωση δεν ήταν καλή.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυταρχικές προσωπικότητες όπως ο Ερντογάν – ξεφεύγουν με το να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Θα έπρεπε να είχαμε καταδικάσει την απόφαση”, είπε ο Μενέντεζ, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες του παρατηρήσεις σε ακρόαση για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να κατακεραυνώσει τη δήλωση.

Ως πρόεδρος, ο Μενέντεζ έχει το δικαίωμα να αναθεωρήσει τις συμφωνίες όπλων και η Τουρκία ασκεί πίεση στο Κογκρέσο να μην εμποδίσει το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, τέθηκε εν αμφιβόλλω αφότου η Άγκυρα απέκτησε τους S-400, προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Μενέντεζ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πώληση F-16 στην Τουρκία, όσο η Άγκυρα διατηρούσε τους S-400. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει γνώμη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία αναθεώρησης της πώλησης όπλων.

Μια επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο μήνα που απαντούσε σε μια διακομματική ομάδα βουλευτών που ζήτησαν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην προχωρήσει στην πώληση των F-16 περιελάμβανε γλώσσα που υπερασπιζόταν τους “κατάλληλους” αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία.

“Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία”, ανέφερε η επιστολή.

Αλλά ούτε έδωσε διαβεβαιώσεις ούτε παρείχε χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί ή όχι να προχωρήσει η πώληση.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Οι μικροί και μεγάλοι ψεύτες του ζωδιακού!

Κανείς μας δεν θέλει να φαίνεται ψεύτης, αλλά δυστυχώς, και να θέλαμε, δεν…

Σεξ, ναρκωτικά και τεχνολογία: Ό,τι συμβαίνει στη Silicon Valley, μένει τελικά στη Silicon;

Η συμμετοχή ή η άρνηση είναι πιο σημαντική για τις γυναίκες απ’…

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το τύπωσε στην μπλούζα του και κυκλοφορεί μόνο με αυτή

Θεσσαλονικιός τύπωσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μπλούζα για να αποφύγει να το…

«Με λένε Kayden και έκανα bullying σε συμμαθητή μου» – Δείτε πώς τον τιμώρησε ο μπαμπάς του!

«Με λένε Kayden και έκανα bullying σε συμμαθητή μου» – Δείτε πώς…

Γάμος Τζεφ Μπέζος: Το πανάκριβο χειροποίητο δώρο που θα λάβουν οι καλεσμένοι

Χλιδάτοι εορτασμοί στη Βενετία

Η άποψη της Ξένιας Γουδή για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δήμου Καστοριάς

<<Δεν είναι ανάγκη πια να μεταμορφώνουμε σε μπουζούκια την οποιαδήποτε μουσική σκηνή…

Εξωτερική ωτίτιδα ή «Νόσος των κολυμβητών» Του Ιατρού- ΩΡΛ κ. Σπύρου Συμεών

Με τον όρο εξωτερική ωτίτιδα εννοούμε την οξεία λοίμωξη-φλεγμονή που εμφανίζεται στο…

Αλτσχάιμερ: Μια ηλικιωμένη με σπάνια γενετική μετάλλαξη ίσως κρατά το «κλειδί» για την πρόληψη της νόσου

Η περίπτωση της γυναίκας επιβεβαιώθηκε και σε πειράματα με ποντίκια.

«Kaos»: H νέα σειρά του Netflix είναι βασισμένη στην ελληνική μυθολογία

«Kaos»: H νέα σειρά του Netflix είναι βασισμένη στην ελληνική μυθολογία

H Άνω Ευρώπη η Κάτω Ευρώπη ή μήπως η Άνω- Κάτω Ευρώπη/ Γράφει η Αργυρώ Ξανθοπουλου

H Άνω Ευρώπη η Κάτω Ευρώπη ή μήπως η Άνω- Κάτω Ευρώπη/…