Οι μετακινήσεις, η θέρμανση, η παραγωγή ενέργειας έχουν οικολογικό αποτύπωμα και κόστος για το περιβάλλον. Μόνο όταν η ζημιά κοστολογηθεί, συνειδητοποιούμε ευκολότερα τις επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής

Οι ρύποι που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου βλάπτουν την υγεία, καταστρέφουν οικοσυστήματα και ενισχύουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν προκαλώντας πλημμύρες, ξηρασίες και πολύ ανθρώπινο πόνο. Υπολογίζεται ότι περίπου 11.500 άνθρωποι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 375 εκατομμύρια δολάρια.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να φθάσουμε στο σημείο όπου τα προϊόντα μας να αντικατοπτρίζουν την οικολογική πραγματικότητα», λέει η Άστριντ Μάτεϊ από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος UBA. H γερμανική υπηρεσία κοστολογεί, με τη βοήθεια επιστημονικών μεθόδων, τη ζημιά που προκαλούν διάφορα προϊόντα στον άνθρωπο. «Πρόκειται για βλάβες στην υγεία, ζημιές σε κτήρια και έργα υποδομής και στο οικοσύστημα. Όταν δοθεί στην περιβαλλοντική επιβάρυνση συγκεκριμένο κόστος, τότε είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος προετοιμάζει αυτήν τη περίοδο ένα κατάλογο με το περιβαλλοντικό κόστος για την παραγωγή ρεύματος από άνθρακα ή με αιολική ενέργεια, για την θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλιακή ενέργεια, αλλά και για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, με τραίνο ή με λεωφορείο.

Η Γερμανία απέχει από μια επιβολή φόρων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

Ορισμένα παραδείγματα: ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα CO2 προκαλεί οικονομική ζημία 640 ευρώ για τα επόμενα 100 χρόνια. Αν το κόστος αυτό επιμεριστεί στα μέσα μεταφοράς τότε, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία, μια σύντομη πτήση 1.000 χιλιομέτρων με αεροσκάφος κοστίζει περίπου 235 ευρώ, ένα ταξίδι με λεωφορείο μόλις 26 ευρώ και ένα ηλεκτροκίνητο τραίνο περίπου 46 ευρώ. Ως προς την μετακίνηση με το αυτοκίνητο, ένα ντιζελκίνητο προκαλεί κόστος 193 ευρώ, ένα βενζινοκίνητο 189 και ένα ηλεκτροκίνητο 152 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πολλοί οικονομολόγοι προτείνουν γενικευμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος οι κοστολογημένοι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα CO2 να συνδεθούν με μειώσεις άλλων φόρων. Θα μπορούσαν πχ. επιχειρήσεις που επενδύουν σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον να καταβάλλουν χαμηλότερους φόρους. Την ίδια στιγμή γερμανοί περιβαλλοντολόγοι, όπως ο Χανς-Γιόαχιμ Σελνχούμπερ και ο Κλάους Λέγκεβι, προτείνουν τη δημιουργία ενός ταμείου για το μέλλον, που προωθεί και χρηματοδοτεί την οικολογική αλλαγή. Εκτός από έναν ειδικό φόρο στους ρύπους CO2 προτείνουν την επιβολή φόρου κληρονομιάς μεγάλων περιουσιών.

Στο μεταξύ οι φόροι επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο βάρος στη δημοσία συζήτηση στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ελβετία. Στη Γερμανία ωστόσο η συζήτηση για το πώς το δημόσιο θα μπορέσει, με τη βοήθεια ειδικών φόρων, να περιορίσει προϊόντα που βλάπτουν το περιβάλλον για να συγκρατήσει την αύξηση θερμοκρασίας πλανήτη στους 1,5, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Γκέρο Ρύτερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

in.gr

You May Also Like

Η οικογένεια από την Ιταλία που δεν νιώθει πόνο

Με το ζόρι τα έξι μέλη μιας ιταλικής οικογένειας νιώθουν ένα αμυδρό…

Επαναστατική μέθοδος επαναφέρει σε κατάσταση γονιμότητας γυναίκες που πάλεψαν τον καρκίνο και έχουν μπει σε κλιμακτήριο

Table of Contents Hide Επαναστατική μέθοδος επαναφέρει σε κατάσταση γονιμότητας γυναίκες που…

Επιστήμονες πλησιάζουν στην ανακάλυψη της πέμπτης δύναμης της φύσης

Τα δεδομένα προέρχονται από πειράματα στην αμερικανική εγκατάσταση επιταχυντή σωματιδίων Fermilab Η…

Ελληνας επιστήμονας κατηγορείται για κακομεταχείριση πειραματόζωων

Μηνύματα στήριξης από την επιστημονική κοινότητα

Εγκεφαλικό εμφύτευμα υπόσχεται όραση στους τυφλούς

Εγκεφαλικό εμφύτευμα υπόσχεται όραση στους τυφλούς

Ταξιδιωτικά ημερολόγια του Αϊνστάιν αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πλευρά του

Στην Κίνα ο Αϊνστάιν χαρακτηρίζει τους ντόπιους που βλέπει γύρω του «εργατικούς,…

«Πρεμιέρα» για την πρώτη έκθεση ρομποτικής στην Ελλάδα

Αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικής στην Ευρώπη 

Έρευνα: Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων…

Ρομπότ που παίζει βιολοντσέλο γράφει μουσική ιστορία (video)

Ένα ρομπότ που παίζει βιολοντσέλο έπαιξε μαζί με συμφωνική ορχήστρα για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής.