Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα παραχώρησης προνομίων στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα παραχώρησης προνομίων στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Την ώρα που η πανδημία ακολουθεί καθοδική πορεία στη χώρα και η εμβολιαστική καμπάνια προχωρά, η συζήτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των πολιτών αλλά και να δοθούν συγκεκριμένα προνόμια στους εμβολιασθέντες έχει «ξαναφουντώσει», με φόντο πάντως  τις προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα του ιού τον χειμώνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι η παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο και θα συμβάλει στο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως τα εξής:

  • Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
  • Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα.
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητείται τον τελευταίο μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αποφάσεις αναμένονται στο β’ 15ήμερο του μήνα, αφού έχει επιτραπεί η μουσική και έχει επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στη χώρα, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.

Περί κινήτρων στους πολίτες μίλησε και ο πνευμονολόγος εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να δοθούν σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ κάλεσε να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, όπως διαφημιστές, ώστε να πειστούν οι δύσπιστοι.

Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 μίλησε, μεταξύ άλλων ειδικών, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» δήλωσε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος.

Τόνισε μάλιστα πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά, επεσήμανε στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα εμβόλια το «κυριότερο όπλο» κατά του κοροναϊού, καθώς «δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς».

Προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα

Όλα τα παραπάνω, συζητώνται με φόντο και τις προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα του ιού από τον χειμώνα εάν δεν προχωρήσει κατά τον κατάλληλο ρυθμό ο εμβολιασμός στη χώρα.

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε σίγουρος πως θα έχουμε «τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», και σημείωσε πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι 100% ξέγνοιαστο.

«Δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Τι θα γίνει με μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε κάθε περίπτωση, κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε είναι η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 00:30 και η μουσική στην εστίαση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις και συζητήσεις για νέα χαλάρωση των μέτρων.

Αναλυτικότερα:

  • Την Παρασκευή 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των πολιτών αναμένεται να παραταθεί από τις 00:30 στη 1:30.
  • Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το να επιτραπεί η μουσική στα μαγαζιά.
  • Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον.
  • Μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα θα ληφθούν και αποφάσεις για προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.
You May Also Like

SEAQUEST Project Concludes: A New Digital Platform Connects Greece, Bulgaria and Türkiye to Strengthen the Black Sea’s Blue Economy

PRESS RELEASE FOR IMMEDIATE RELEASE Thessaloniki, Greece — December 10, 2025 SEAQUEST…

To νέο Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς

Η σύσταση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ.

“Ανθρωπογεωγραφία 1 & 2” Νικόλας Μερτζανίδης 2η ατομική έκθεση φωτογραφίας

4 ΜΑΪ́ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. – 7 ΜΑΪ́ ΣΤΙΣ 10 Μ.Μ. στην αίθουσα του Olympion House

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-άροσις για το Σαββατοκύριακο 5 & 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-άροσις

Η Φιλόπτωχος διοργανώνει εκδρομή για τη θεατρική παράσταση «Γοργόνες και μάγκες» στη Θεσσαλονίκη

Η Φιλόπτωχος διοργανώνει εκδρομή για τη θεατρική παράσταση «Γοργόνες και μάγκες» στη…

Πεζοπορία στους καταρράκτες της Αγίας Άννας για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χιονοδρομίας Άργους Ορεστικού

Πεζοπορία στους καταρράκτες της Αγίας Άννας για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χιονοδρομίας Άργους Ορεστικού(φωτογραφίες)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Α. ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Α. ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΖΩΉ ΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΟΛΙΟ…

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής και οι εγγραφές για το κοινωνικό φροντιστήριο

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, για μία ακόμη χρονιά,…

Εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

  Εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση  από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς