Πότε ξεκινούν  οι χειμερινές εκπτώσεις;

 

Η ΕΣΕΕ μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, ενημέρωσε με σχετική εγκύκλιο τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μέλη της για την έναρξη και τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του 2019, που θα αρχίσουν επίσημα τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019.

Η ΕΣΕΕ στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνει ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Συνομοσπονδία ζητάει την προσοχή των εμπόρων ως προς την διάταξη του νόμου που απαιτεί υποχρεωτικά την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής στα διατιθέμενα προϊόντα.  Η έλλειψη διπλής τιμής δεν θεραπεύεται από μόνη την ύπαρξη ποσοστού έκπτωσης, με αποτέλεσμα οι έμποροι που καταφεύγουν μόνο στην αναγραφή ποσοστού να κινδυνεύουν με αχρείαστα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι το 0,5% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις κριθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές (δηλαδή αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Τέλος, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ότι, σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου 2019. Το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Μόλις τελείωσε μία εορταστική περίοδος, η οποία είχε δύο όψεις, ικανοποιητική κίνηση από την μία μεριά αλλά υποτονικά αποτελέσματα από την άλλη. Αντίστοιχα, μόλις ξεκινάει μία ακόμη περίοδος χειμερινών εκπτώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στις εκπτώσεις αυτές, ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους από την υπερφορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια, τα εργατικά κόστη, τα ενοίκια και τις άλλες πάγιες δαπάνες τους. Για να παίξουν ωστόσο οι εκπτώσεις το ρόλο τους ως θεσμός,  πρέπει η Πολιτεία να τις προστατεύσει από την απελευθέρωση των προσφορών, των προωθητικών ενεργειών και από τις καταχρηστικές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και έξυπνες επιλογές από τις τοπικές αγορές τους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής τους, οι οποίες και συμφέρουσες τιμές έχουν και προσωπική εξυπηρέτηση προσφέρουν».

 

 

 

You May Also Like

Έκκληση διανομέων μετά τον πρόσφατο θάνατο εργαζομένου στη Θεσσαλονίκη

«Άργησα να παραδώσω παραγγελία και μου την πέταξαν στο κεφάλι» – Συγκλονιστική μαρτυρία

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές…

Συνάντηση του Γ.Γ του ΥΠ.ΕΣ με εκπροσώπους φορέων για τους παιδικούς σταθμούς

Συνάντηση του Γ.Γ του ΥΠ.ΕΣ με εκπροσώπους φορέων για τους παιδικούς σταθμούς

Γαλλία: Επιβάλει πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις εισαγωγές λαχανικών και φρούτων

Παρόλα τα μέτρα της κυβέρνησης οι αγρότες συνεχίζουν να κλείνουν τους δρόμους με τρακτέρ σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ένταση ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές στις Πρέσπες

Ένταση ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές στις Πρέσπες

Πλειστηριασμοί στη Β. Ελλάδα: Βιομηχανικά ακίνητα, πάρκινγκ και οικόπεδα στο… μενού

Πλειστηριασμοί στη Β. Ελλάδα: Βιομηχανικά ακίνητα, πάρκινγκ και οικόπεδα στο… μενού

Επίδομα τηλεοπτικής κάλυψης σε 164.000 νοικοκυριά

Επίδομα τηλεοπτικής κάλυψης σε 164.000 νοικοκυριά