Πώς επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι τα συναισθήματά μας;

Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας είναι να ξεκινήσετε με την επιλογή του περιβάλλοντος σας.


Σε μια έρευνα, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Stanford εξέτασαν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε ένα γεγονός που τους αναστατώνει και διαπίστωσαν ότι τα κίνητρα των ανθρώπων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν.

Η μελέτη τους βρήκε ότι όταν ένας άνθρωπος θέλησε να παραμείνει ήρεμος, παρέμεινε σχετικά ατάραχος από τις έντονες αντιδράσεις θυμωμένων ανθρώπων, αλλά αν ήθελαν να νιώσουν θυμωμένοι, τότε επηρεάστηκαν έντονα από θυμωμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ήθελαν να νιώθουν θυμό, παρουσίασαν επίσης μία πιο έντονη συναισθηματική αντίδραση όταν έμαθαν ότι και άλλοι άνθρωποι ήταν εξίσου αναστατωμένοι όπως ήταν και οι ίδιοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σειράς εργαστηριακών πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στις 13 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology. Γενικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συναισθήματά τους, από ό, τι είχαν συνειδητοποιήσει προηγουμένως, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους όταν πιστεύουν ότι δεν τους βοηθούν, δήλωσε ο Τζέιμς Γκρος, καθηγητής ψυχολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών του Στάνφορντ. Αυτό το σύνολο μελετών επεκτείνει αυτή τη γνώση δείχνοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τα συναισθήματα των άλλων.


 

Πώς επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι τα συναισθήματα μας;

Για να μάθουν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε καταστάσεις που τους αναστατώνουν και πώς αντιδρούν στους άλλους γύρω τους, οι ερευνητές σε μια σειρά εργαστηριακών μελετών με 107 συμμετέχοντες, μελέτησαν το θυμό των πολιτών απέναντι σε πολιτικά φορτισμένα γεγονότα, όπως το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας ή την κακοποίηση αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές του Abu Ghraib.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήθελαν να αισθανθούν λιγότερο θυμωμένοι, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από ανθρώπους που εξέφραζαν ήρεμα συναισθήματα παρά από θυμωμένους ανθρώπους.

Όμως οι συμμετέχοντες που ήθελαν να αισθάνονται θυμωμένοι ήταν επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν από άλλους ανθρώπους που ήταν πιο θυμωμένοι απ’ αυτούς, σε αντίθεση με τους ανθρώπους με πιο ήρεμα συναισθήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν πιο έντονη συναισθηματική αντίδραση όταν έμαθαν ότι και άλλοι ένιωθαν παρόμοια συναισθήματα με αυτούς.

Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι δήλωσαν ότι είχαν κίνητρο να αισθάνονται ή να μην αισθάνονται συγκεκριμένα συναισθήματα, προέβλεπαν πόσο θα επηρεάζονταν όταν εκτίθονταν στα συναισθήματα από άλλα μέλη της ομάδας, δήλωσε ο Άμιτ Γκόλντεμπεργκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα συναισθήματα ως εργαλεία

Οι ερευνητές, σε προηγούμενες μελέτες, έχουν διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων επηρεάζονται αυτόματα, μέσα από μια ασυνείδητη, άμεση ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, είπε ο Γκόλντεμπεργκ. Η νέα έρευνα της ομάδας του προκαλεί αυτή την προοπτική.

Τα συναισθήματά μας δεν είναι παθητικά, ούτε αυτόματα, δήλωσε ο Γκόλντεμπεργκ. Είναι σαν ένα εργαλείο καθώς έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα συναισθήματά μας για να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους και εκφράζουμε ορισμένα συναισθήματα για να πείσουμε άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο συλλογικό σκοπό μας.

Ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιούμε τα συναισθήματα για να ενημερώσουμε τους φίλους μας ότι ενδιαφερόμαστε για τα διάφορα θέματα της ομάδας και να τους κάνουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε μέρος της.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των συναισθημάτων τους. Ένα από τα επόμενα θέματα που ο Γκόλντεμπεργκ λέει ότι θέλει να εξετάσει περαιτέρω είναι αν η επιθυμία των ανθρώπων να θέλουν να δουν και να βιώσουν κάποια συναισθήματα γύρω τους, βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο επιλέγουν το δίκτυο των φίλων και άλλων ανθρώπων γύρω τους.

Φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας είναι να ξεκινήσετε με την επιλογή του περιβάλλοντος σας, δήλωσε ο Γκόλντεμπεργκ. Αν δεν θέλετε να θυμώσετε σήμερα, ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποφύγετε τους θυμωμένους ανθρώπους. Μήπως όμως ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα πιο έντονα συναισθήματα από άλλα; Αυτά είναι τα επόμενα ερωτήματα που θα ερευνήσουμε.

ΠΗΓΗ:https://www.psychologynow.gr/

You May Also Like

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Top Gun: Δείτε τους πρωταγωνιστές της ταινίας 36 χρόνια μετά

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…